Interview!

Ο Γρηγόρης Γεωργίου από το Famagusta, στο TLIFE: «Στον δεύτερο κύκλο έρχονται τα πάνω κάτω»

Ο Γρηγόρης Γεωργίου είναι ένας άνθρωπος πιστός στα θέλω και τις αξίες του. Δεν κάνει εκπτώσεις σε κανέναν τομέα της ζωής του, στόχος του είναι να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες θεατρικές δουλειές μπορεί, ενώ η αναγνωρισιμότητα που προκύπτει από μια τηλεοπτική δουλειά, για εκείνον δεν έχει καμία σημασία.

Η φετινή σεζόν τον βρίσκει σε μια δουλειά, που όπως είπε στο TLIFE, δε θα μπορούσε με τίποτα να αρνηθεί, στο Famagusta. Στη συζήτησή μας, ο Γρηγόρης Γεωργίου παραδέχεται πως έχει αρκετά κοινά με τον ήρωά του, τον Κλεάνθη, αναγνωρίζει τα πάθη του, και τονίζει πλέον έχει επιλέξει να εστιάζει μόνο στη θετική πλευρά των πραγμάτων. 

Γρηγόρη, τη φετινή τηλεοπτική χρονιά σε βλέπουμε να συμμετέχεις στη σειρά, Famagusta. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία; Είπες κατευθείαν το «ναι» όταν σου έγινε η πρόταση;

Είχαν γίνει και στο παρελθόν κάποιες προσεγγίσεις από τον Ανδρέα Γεωργίου για να συνεργαστούμε, αλλά δυστυχώς δεν γινόταν γιατί βρισκόμουν σε άλλες δουλειές. Πάντα όμως έλεγα, ότι θα έρθει η κατάλληλη στιγμή και το κατάλληλο πρότζεκτ για να συνεργαστώ με αυτούς τους ανθρώπους. 

Όταν με πήρε τηλέφωνο ο Ανδρέας και μου είπε ότι έχει έναν ρόλο για μένα στο Famagusta, είπα αμέσως το “ναι”. Κατάλαβα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνεργασία, για την οποία είμαι και πολύ χαρούμενος.

Είχες ακούσει από πριν γι’ αυτή τη σειρά;

Φυσικά. Η καλλιτεχνική κοινωνία της Κύπρου είναι πολύ μικρότερη απ’ ότι στην Ελλάδα. Επομένως, με το που περνάει κάτι από το μυαλό ενός σκηνοθέτη ή παραγωγού, ο καλλιτεχνικός κόσμος το μαθαίνει αμέσως. Είχαμε ακούσει λοιπόν για το Famagusta και είναι λογικό να θέλαμε να είμαστε μέρος του. Ποιος δε θέλει να είναι μέρος μιας όμορφης και προσεγμένης δουλειάς; Γι’ αυτό και δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη όταν μου έγινε η πρόταση. Είπα το “ναι” κατευθείαν.

Το ότι βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, δεν προσθέτει ένα επιπλέον βάρος σε εσάς;

Το αντίθετο. Πολλές φορές τη δουλειά μας, δεν την παίρνουμε τόσο σοβαρά όσο θα έπρεπε. Όταν λοιπόν παίρνεις στα χέρια σου ένα δύσκολο σενάριο και καλείσαι να δουλέψεις πάνω σε αυτό, πέρα από την τιμή που νιώθεις είναι και ένα προσωπικό στοίχημα, μια πρόκληση. Σε καμία περίπτωση δε θέλω να μειώσω τις άλλες δουλειές, άλλωστε κι εγώ συνήθως σε σαπουνόπερες παίζω. Όταν όμως γίνεται μια τέτοια δουλειά, που είναι ένα πραγματικό διαμάντι, σου δίνει ένα επιπλέον κίνητρο για να αποδώσεις στο μέγιστο.

Η σειρά, όπως είπαμε, αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα. Έχεις ανθρώπους στο περιβάλλον σου που να σου έχουν αφηγηθεί ιστορίες από εκείνη την περίοδο;

Εγώ δεν κατάγομαι από μια οικογένεια προσφύγων. Ο πατέρας μου ήταν από τη Λεμεσό και η μητέρα μου από τα Γρεβενά. Όταν όμως ζεις στην Κύπρο, δεν γίνεται να μην έχεις ακούσει ιστορίες. Όπου κι αν βρεθείς, σίγουρα κάποιος θα έχει να σου αφηγηθεί μια ιστορία για τα όσα τραγικά συνέβησαν. Η κοπέλα μου είναι από προσφυγική οικογένεια. Και οι γονείς της μου έχουν πει αρκετές ιστορίες, και είναι όλες ανατριχιαστικές.

Στη σειρά, υποδύεσαι τον Κλεάνθη. Έναν άνθρωπο αρκετά αφοσιωμένο στην οικογένεια την οποία εργάζεται, διατηρεί μια πολύ στενή σχέση με τη θρησκεία, ωστόσο έχει και κάποια πάθη, όπως είναι ο τζόγος, αλλά και κάποια μυστικά που όπως είδαμε τον φέρνουν σε δύσκολη θέση. Ο Γρηγόρης σε ποια σημεία συναντιέται με τον Κλεάνθη;

Εγώ με τον Κλεάνθη συναντιόμαστε σε πολλά σημεία. Είμαι ένας άνθρωπος που έχω τα πιστεύω μου και επίσης, είμαι ένας άνθρωπος που έχει πάρα πολλά πάθη. Είμαι ένας άνθρωπος που εξαρτώμαι από πάρα πολλά πράγματα. Δεν αναφέρομαι απαραίτητα τα ναρκωτικά, τον τζόγο, το αλκοόλ ή κάτι κακό. Ωστόσο, είμαι ένας άνθρωπος που εξαρτώμαι διαρκώς από άλλους παράγοντες.

Το θέμα είναι, κατά πόσο οι εξαρτήσεις που έχεις επηρεάζουν τη ζωή σου, Κι εμένα, τα πράγματα από τα οποία είμαι εξαρτημένος, είναι αλληλένδετα με την καθημερινότητά μου.

Έχουν αποτελέσει ποτέ πρόβλημα αυτές σου οι εξαρτήσεις; Έχεις προσπαθήσεις να απαλλαχθείς από αυτές;

Ναι, ειδικά στη δουλειά μου συμβαίνει συχνά. Όπως σου είπα, είμαι ένας άνθρωπος με πολλά πιστεύω. Έχω πολλές απαιτήσεις, όχι παράλογες, αλλά δε θέλω να κάνω εκπτώσεις. Δεν θέλω να κάνω πράγματα που δε μου αρέσουν. Και αυτό δε μου συμβαίνει μόνο στη δουλειά, αλλά γενικότερα στη ζωή μου. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, αν δε θέλω να πάω για καφέ μαζί σου, δε θα πάω γιατί απλώς πρέπει ή γιατί υπάρχει μια υποχρέωση.

Για να κάνω κάτι, πρέπει πραγματικά να το θέλω. Έχω περάσει από διάφορες δοκιμασίες στη ζωή μου. Έχασα σκέψου, και τους δυο γονείς μου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Τον πατέρα μου πέρυσι και τη μητέρα μου πρό-περσι. Όλα αυτά που έχω βιώσει, με έχουν κάνει να αλλάξω φιλοσοφία ζωής. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω πράγματα που δεν μου αρέσουν, είτε αυτό σημαίνει τηλεοπτική σειρά, θεατρική παράσταση, είτε παρέα.

Αυτό είναι κάτι που το είχες ανέκαθεν ή προέκυψε μετά την απώλεια των γονιών σου;

Ήμουν πάντα ένας άνθρωπος που υποστήριζε τα θέλω και τα πιστεύω του. Θέλω να ξυπνάω το πρωί και να είμαι ήρεμος. Δε μου αρέσει η μίρλα και η μιζέρια. Εννοείται όμως, ότι μετά την απώλεια των γονιών μου, και διάφορα άλλα γεγονότα που μου συνέβησαν, η ανάγκη μου να αρπάξω τη ζωή από τα μαλλιά φούντωσε. Επίσης, πλέον προσπαθώ οτιδήποτε έρχεται στον δρόμο μου να το αντιμετωπίζω πάντα με μια θετική ματιά και να μην εστιάζω στα αρνητικά.

Δυστυχώς πολλές φορές πρέπει να συμβεί κάτι πολύ δυνατό, για να σε ταρακουνήσει και να αρχίσεις να βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά και να καταλάβεις, ότι τελικά είμαστε κάτι πολύ μικρό. Αυτό που λένε, “σήμερα είσαι, αύριο δεν είσαι”, είναι μια μεγάλη αλήθεια.

Για να επιστρέψω στη σειρά, στο φινάλε του πρώτου κύκλου είδαμε τον Κλεάνθη φορτωμένο από τις τύψεις, να μπαίνει στο δικαστήριο προκειμένου να αποκαλύψει όσα γνωρίζει για τον φόνο της Ελένης. Αυτές οι αποκαλύψεις, πόσο θα επηρεάσουν τη σχέση του με την οικογένεια Σέκερη;

Στον δεύτερο κύκλο της σειράς θα δούμε του Κλεάνθη με την οικογένεια Σέκερη να κλονίζεται. Έρχονται τα πάνω κάτω. Οι περισσότεροι που βρίσκονταν κοντά στον Κλεάνθη, θα απομακρυνθούν, ωστόσο κάποια στιγμή, κάποιοι θα μπορέσουν να βάλουν νερό στο κρασί τους. Ακόμα και τότε όμως, ο Κλεάνθης δε θα μπορέσει να προχωρήσει. 

Στη ζωή σου είσαι ένας άνθρωπος που θα αντιδράσει στην αδικία;

Είμαι ένας πάρα πολύ δίκαιος άνθρωπος. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποστηρίξω το άδικο, ή να κρύψω κάτι προς όφελος του. Έχω χάσει πολλά πράγματα στη ζωή μου γιατί βγαίνω πάντα μπροστά να υπερασπιστώ το δίκαιο. Προφανώς αυτό στοιχίζει, αλλά τουλάχιστον ξέρω ότι το βράδυ κοιμάμαι ήρεμος. Αυτό το είχα πάντα. Από το σχολείο ακόμη, ήμουν πάντα με τη μειονότητα.

Και ξέρεις κάτι; Μπορεί στην αρχή κάποιοι να αντιδρούν και να σε θεωρούν τον “κακό” της υπόθεσης, στο τέλος όμως η στάση σου εκτιμάται.

Προσωπικά, άτομα που στο παρελθόν με απομάκρυναν γιατί υπερασπίστηκα αυτό που εγώ θεωρούσα σωστό, πλέον είμαστε φίλοι και πίνουμε καφέ.

Η συνεργασία με τον Αντρέα Γεωργίου, αλλά και όλη την υπόλοιπη ομάδα, πως είναι;

Μπορώ να πω πως πρόκειται για μια εξαιρετική συνεργασία. Κάτι πολύ βασικό σε αυτή τη δουλειά, είναι ότι υπάρχει χρόνος. Σε ένα καθημερινό σήριαλ ο χρόνος δεν υπάρχει, η πίεση είναι τεράστια και ως εκ τούτου δημιουργούνται εντάσεις. Σε αυτή όμως τη δουλειά τα πράγματα είναι διαφορετικά, έχουμε όλο τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να λειτουργήσουμε. Και φυσικά είναι και ο Ανδρέας, που είναι ένα πραγματικά καλό παιδί, θα μπορούσε άνετα να είναι φίλος μου.

Στην προσωπική σου ζωή, απ΄ όσο ξέρουμε είσαι σε σχέση με μια επίσης ηθοποιό, τη Μαρίλια Χαριδήμου. Το γεγονός ότι κινείστε στον ίδιο επαγγελματικό χώρο, βοηθά στη σχέση σας;

Η αλήθεια είναι, πως ένας ηθοποιός είναι πολύ δύσκολο να συνυπάρξει με έναν άνθρωπο που δεν έχει επαφή με τον χώρο. Κάποιος εκτός χώρου, δε θα καταλάβει ποτέ τα ωράρια ενός ηθοποιού. Επομένως, στη δική μας περίπτωση, το ότι είμαστε και οι δυο ηθοποιοί, μόνο προβλήματα δε δημιουργεί στη σχέση μας.

Έχω έναν άνθρωπο που με καταλαβαίνει, καταλαβαίνει τις ανησυχίες μου, τα άγχη μου, θα με βοηθήσει με τα λόγια, καταλαβαίνει τον λόγο που μπορεί να είμαι λίγο πιο φορτισμένος μια περίοδο. Αντίστοιχα κι εγώ με εκείνη. Φυσικά όμως, δεν είμαι με τη Μαρίλια μόνο γιατί με καταλαβαίνει επαγγελματικά.

Με τη Μαρίλια γνωριστήκαμε σε ένα σήριαλ όπου υποδυόμασταν το ζευγάρι. Είναι ένας άνθρωπος που μου στάθηκε πάρα πολύ. Σκέψου, ήταν εκείνη που μου στάθηκε στον προηγούμενο χωρισμό. Η Μαρίλια ήταν ένας βράχος για μένα σε πολλές δύσκολες στιγμές μου και χαίρομαι πολύ που υπάρχει στη ζωή μου.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grigoris Georgiou (@grigoris.georgiouu)

Πες μου λίγα λόγια και για τη θεατρική παράσταση που πρωταγωνιστείς.

Πρόκειται για το «Μια ιστορία αγάπης» του Αλέξη Μισαλίκ. Πρόκειται για μια ιστορία πολύ επίκαιρη. Μας δείχνει πως δυο ομόφυλες γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν ένα παιδί, και τι γίνεται όταν η μια από τις δυο φύγει. Εγώ υποδύομαι τον Γουίλιαμ, τον αδελφό της μιας εκ των δυο. Στην ουσία, ο Γουίλιαμ μας δείχνει την οπτική γωνία του συγγραφέα.

Τολμώ να πω πως πρόκειται για τον καλύτερο θεατρικό ρόλο που έχω πάρει στα χέρια μου μέχρι σήμερα. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτόν τον ρόλο και ευχαριστώ πάρα πολύ τον Θεό που μου έφερε αυτόν τον ρόλο, τον οποίο κέρδισα έπειτα από ακρόαση. Η παράσταση ανεβαίνει στη «Νέα Σκηνή» του ΘΟΚ.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grigoris Georgiou (@grigoris.georgiouu)

Έχεις σκεφτεί ποτέ να μετακομίσεις από την Κύπρο στην Ελλάδα;

Για να σου είμαι ειλικρινής, δεν τα ξεχωρίζω αυτά, θα πήγαινα οπουδήποτε μπορούσα να δουλέψω σαν ηθοποιός. Οπουδήποτε υπάρχει δουλειά που με αφορά, θα πάω. Δε κλείνω πόρτες σε τίποτα. Πολλές σειρές γυρίζονται στην Κύπρο και παίζονται στην Ελλάδα, οπότε υπάρχει εκ των πραγμάτων αυτή η “γέφυρα”.

Read More

And More