Του Google η μάνα κάθεται! Η Κατερίνα Μανανεδάκη στο TLIFE για το πιο ξεκαρδιστικό βιβλίο του καλοκαιριού!

Η Ελληνίδα Μάνα και σύζυγος, που πλένει, σκουπίζει, δουλεύει, νοικοκυρεύει, μαζεύει τα αμάζευτα και ανησυχεί για όλους και για όλα, κάνει ΤΩΡΑ θριαμβευτική είσοδο ΚΑΙ στο Ίντερνετ! Και η είσοδος αυτή δεν είναι τυχαία, αφού την αναλαμβάνει η αγαπημένη συγγραφέας και δημοσιογράφος, Κατερίνα Μανανεδάκη.

Παιδιά, σκυλιά, άντρας, διευθυντής, οικονομική κρίση, αγωνίες, νεύρα, φωνές, φασαρίες, τσακωμοί, κινητά, ψηφιακές απιστίες, Facebook, Twitter, Instagram, iCloud και άι χάσου, παλιοζωή, παλιόκοσμε και παλιοκοινωνία. Η Δέσποινα ανεβαίνει στα κάγκελα, πέφτει στα πατώματα, ψάχνει την ευτυχία, αλλά σκοντάφτει στην τρέλα της καθημερινότητας. – Πού είστε όλοι και δε με βοηθάτε;
– Στο Googleee.
– Αυτός ο Γκουγκλ μάνα δεν έχει να τον μαζέψει;!!!

Του Google η μάνα κάθεται!Τι αποκαλύπτει η Κατερίνια στο TLIFE, για το νέο της βιβλίο λοιπόν;

Δεν μπορώ να σου κρύψω πως σχεδόν σε όλη την ανάγνωση του βιβλίου, η πρωταγωνίστρια για μένα είχε τη μορφή σου! (Δυσκολεύτηκα στα μακριά μαλλιά και στις αλογοουρές). Αλήθεια ταιριάζει η καθημερινότητα σου με αυτή της ηρωίδας Δέσποινας; “Εννοείς… αν φοράω στα κρυφά περούκες με μακριά μαλλιά που κάνω αλογοουρά;!!!!!!!!! Όχιιιιι.!!!!!Όσο και να το θέλω να είμαι πρωταγωνίστρια ,ιδανικά σε ταινία του Χόλυγουντ που θα σκίζει σε εισιτήρια με τον Κόλιν Φερθ δίπλα μου να με «κυνηγάει» για δυο ολόκληρες ώρες κι εγώ να μη θέλω ούτε να τον δω (?!!!) , δυστυχώς η καθημερινότητα μου ΔΕΝ είναι συγκλονιστική. Σαφώς και ταιριάζει σε κάποια με σημεία με αυτή της ηρωίδας μου, αφού αν δε βάλεις …πινελιές, στοιχεία και συναισθήματα από σένα και τη ζωή σου στους ήρωες νομίζω πως δεν πείθουν με την αλήθεια τους αλλά μέχρι εκεί. Οι δικοί μου ήρωες ζουν κοντά μου, είναι φίλοι μου, είσαι εσύ Εβίτα, η δική σου μαμά, τα παιδιά της γειτόνισσας, ο άντρας της απέναντι ,ο σκύλος που βλέπεις να βγαίνει βόλτα με εκείνη τη γλυκιά γιαγιά και η γάτα που ταίζεις στα κρυφά τα απογεύματα. Γιατί φυσικά στους κόσμους που μου αρέσει να δημιουργώ ο καθένας μας έχει τη δική του γωνιά, τη δική του εικόνα τα δικά του θέλω, ελπίζω και φοβάμαι… Γιατί φυσικά πίσω από τις λέξεις , ακόμη κι αν είναι γραμμένες με χιούμορ, ακόμη κι αν σκοπό έχουν να μας κάνουν να γελάσουμε, εκεί κρύβονται και οι αγωνίες μας και οι δυσκολίες μας. Άλλωστε αυτό που λένε πως «με τον πιο αστείο τρόπο λες τα πιο σοβαρά πράγματα» είναι απόλυτη αλήθεια.”

Πώς σου ήρθε η έμπνευση γι αυτό το βιβλίο;
Έγραψα πριν από μερικά χρόνια ένα βιβλίο με τίτλο «Τι τραβάμε κι εμείς οι μάνες», βιβλίο που αγάπησαν πολύ οι αναγνώστες και ειδικότερα οι αναγνώστριες και ήταν αυτό που …αποκάλυπτε την αλήθεια για τα …βάσανα του να είσαι γονιός. Τώρα στο… βασανισμένο σύμπαν της οικογένειας ήρθε να προστεθεί και η μανία με τα social media.. Πάρε την κλασική ελληνίδα μάνα που ανησυχεί για όλου και όλα και βάλτην να …σερφάρει στο διαδίκτυο! Αυτό. Να αγωνιά για τους κινδύνους, τους πονηρούς, τους κακούς, αυτούς που θέλουν να ξεγελάσουν τα παιδιά της και βάλε και τα παιδιά να είναι όλη μέρα κολλημένα σε ένα τάμπλετ , ένα κινητό, έναν υπολογιστή. Κι όλα αυτά μέσα στην οικονομική κρίση που σου κάνει τα νεύρα κορδέλες, που δε σου επιτρέπει να σηκωθείς να φύγεις έστω και για δυο μέρες να ξεχαστείς λίγο. Να πεις «θα πάρω τα βουνά και δε θα με βρίσκει άνθρωπος!» Έμπνευση είναι η ίδια μας η ζωή. Τα κλεφτά βλέμμα που ρίχνω στους γύρω μου, οι σκέψεις και οι λέξεις τους που μπλέκονται με τις δικές μου και υφαίνουν, όλο και υφαίνουν και μεγαλώνουν τον καμβά της ιστορίας που ζωντανεύει και γίνεται ταξίδι και μας ταξιδεύει όλους μαζί παρέα, πέρα μακριά …

Σε κάποιο σημείο του βιβλίου, προσπαθείς να μας καθηλώσεις και να μην κάνουμε διάλειμμα για μια ματιά στα social media. Πιστεύεις ότι μπορεί να έχουν βλάψει το βιβλίο; “Μου αρέσει να συνομιλώ με τους αναγνώστες μου μέσα από το βιβλίο που γράφω. Είναι το αγαπημένο μου παιχνίδι! Γράφω, «πάω να πιω ένα ποτήρι νερό τώρα, άντε πιείτε και εσείς ένα και συνεχίζουμε μετά παρέα» . Το σκέφτομαι, το γράφω και το εννοώ. Σηκώνομαι εκείνη τη στιγμή από τον υπολογιστή για να πιω νερό! Νιώθω σαν να είμαστε όλοι στο ίδιο δωμάτιο ,απλώς εγώ λέω μια ιστορία κι εσείς την ακούτε, αν και αυτή την ίδια ιστορία μου την είχατε διηγηθεί αποσπασματικά εσείς κι επειδή μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα την έκανα βιβλίο. Μαλλιά κουβάρια οι ζωές μας καταλαβαίνεις τώρα!! Κι έχει μεγάλη πλάκα όταν μου στέλνουν μηνύματα ή μου λένε οι αναγνώστες μου ή φίλοι… «Καλά Κατερίνα, έβαλες αυτό το περιστατικό που σου είπα εγώ!!! Και χαμογελώ γιατί φυσικά δε θυμάμαι το «περιστατικό» αλλά απολαμβάνω το ότι είμαστε συνένοχοι και συνοδοιπόροι..Όσο για το αν τα social media .. Νομίζω πως μπορεί να περνάμε ώρες μπροστά στην οθόνη αλλά τη μυρωδιά του χαρτιού και το γύρισμα , το τσάκισμα της σελίδας δεν μπορούμε να το αντικαταστήσουμε. Έτσι θέλω να πιστεύω τουλάχιστον…”

Πώς καταφέρνει να μαζέψει μια μάνα τα τρία παιδιά από το διαδίκτυο; Χρειάζεται πλέον η γνώμη του ειδικού; Η μάνα το παλεύει να μαζέψει τα παιδιά από το διαδίκτυο αλλά αν εσύ βρεις μία που να το έχει πετύχει εντελώς να μου τη συστήσεις κι εμένα να ακολουθήσω τις οδηγίες της! Οι μάνες ζούμε συνέχεια με ενοχές. «Πρέπει να του μάθω του γιου μου να διαβάζει περισσότερα εξωσχολικά βιβλία. Δεν ξέρει να εκφράζεται» Πρέπει να της μάθω της κόρης μου να μην κρατάει αυτό το σελφοκόνταρο και να ποζάρει συνέχεια με τις φίλες της. Θα χαζέψουν!» Ευτυχώς εμείς οι σύγχρονες μαμάδες ενημερωνόμαστε για όλα. Προσπαθούμε να μάθουμε εμείς για τις απειλές που υπάρχουν στον αληθινό και τον ψηφιακό κόσμο ώστε να μιλήσουμε μετά και στα παιδιά μας γι αυτές. Άλλοτε τα καταφέρνουμε κι άλλοτε απλώς… ακούμε το χαρακτηριστικό «Άσε μας ρε μαμά, τα ξέρουμε καλύτερα από σένα!»



Πάμε στο άλλο καυτό θέμα. Διαδίκτυο και απιστία ! Η έρευνα σου τι δείχνει; Τελικά είναι απιστία το διαδικτυακό φλέρτ;
Απαπαπα. Να και τα δύσκολα ερωτήματα!. Να σου πω την αλήθεια …Δεν ξέρω, δεν απαντώ. Πως το λένε αυτό το… Ό,τι πείτε θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σας; Αυτό! Ας δώσει ο καθένας τη δική του απάντηση κι ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του! Εγώ έχω γράψει και το βιβλίο «Πώς να σκοτώσεις τον άντρα σου-και να μη σε πιάσουν» θυμάσαι το προηγούμενο βιβλίο μου κι όσο να πεις και… καλυμμένη είμαι και μια δυο συμβουλές σε φίλες τις έχω δώσει. Έχω κάνει το… χρέος μου!!!!!!

Η Δέσποινα η ηρωίδα σου μπλέκει σε ένα τρελό ερωτικό μπέρδεμα νομίζοντας πως ο άντρας της «παίζει» με άλλη. . Είναι τελικά οι γυναίκες “μια σου και μια μου” σήμερα;
“Είναι και αυτό, είναι και το «με απάτησες δεν θέλω να σε ξαναδώ», είναι το «με απάτησες αλλά σε συγχωρώ», είναι το «σε απατώ εγώ και γεια σας και χαρήκαμε που σας είδαμε και τα είπαμε τόσο ωραία»! Δεν υπάρχουν κανόνες και πλαίσια στις σχέσεις και τις γυναίκες. Η καθεμιά μας είναι μοναδική και παίζουν ρόλο στο ερωτικό παιχνίδι κάθε φορά και πολλοί άλλοι παράγοντες. Η ηλικία, οι καταστάσεις, η ψυχραιμία, το αν έχεις κοντά σου να πετάξεις κάτι βαρύ…Πολλά!!!!!!!!!!!”

Πες μου τέσσερα στοιχεία που θες να έχουν πάντα τα βιβλία σου…
“Κέφι, έμπνευση, αλήθεια, χαμόγελο ,αισιοδοξία.”

Παραμένουν τα βιβλία διέξοδος και οικονομική ψυχαγωγία;
“Παραμένουν , είναι και θα είναι πάντα ένα παράθυρο σε ένα παράλληλο σύμπαν στο οποίο μπορείς να ταξιδέψεις με τον πιο ξεχωριστό , μοναδικό και υπέροχο τρόπο.”

Το καλύτερο σχόλιο που έχεις πάρει μέχρι σήμερα… “Αυτό που μου είπε μια φίλη μου.
«Κατερίνα θυμάμαι έντονα ένα περιστατικό αλλά δεν θυμάμαι αν όντως το έχω ζήσει ή μήπως το έχω διαβάσει σε κάποιο βιβλίο σου!»

Τι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι αυτή που μπερδεύει την αλήθεια με τη φαντασία! Με φαντάζομαι σαν νεράιδια (δε θέλω σχόλια, δική μου είναι η φαντασίωση γίνομαι ό,τι θέλω!!!) που με το ραβδί μου μπορώ να κάνω τους ανθρώπους να χαμογελούν!!!”

Read More

And More