«Μόνο στον Γιώργο Ηλιάδη είπε η Αλίκη “θα σ’ αγαπώ για πάντα!”»

Μία από τις διασημότερες δημοσιογράφους των σταρ στην Ελλάδα, η Κική Σεγδίτσα μιλάει στο κυπριακό Down Town και την Ζέτα Καραγιάννη για το νέο της βιβλίο με τίτλο «Σπασμένα Καράβια: Α. Βουγιουκλάκη-Γ. Ηλιάδης». Το συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρεται σε άγνωστες λεπτομέρειες του έρωτα της Αλίκης Βουγιουκλάκη με τον Γιώργο Ηλιάδη «τιμής ένεκεν για την πατρίδα του Γιώργου», όπως λέει η συγγραφέας.

Ένας γάμος που κρατήθηκε σχεδόν μυστικός στον ενάμιση χρόνο που διήρκησε κι ένα αθόρυβο, αν και επίπονο, διαζύγιο, παρότι και οι δύο απασχολούσαν συνεχώς τα έντυπα με τις επαγγελματικές τους επιτυχίες και τις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Τι ένωσε την Αλίκη Βουγιουκλάκη με τον Γιώργο Ηλιάδη (Κόκο, για τους φίλους του) και τι τους χώρισε; Ποιος δάκρυσε περισσότερο και πότε είπαν το τελευταίο «αντίο»; Περίπου είκοσι χρόνια μετά το θάνατο εκείνης, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Κική Σεγδίτσα -που μαζί με την Μουμού Ηλιοπούλου υπήρξε επιστήθια φίλη της αξέχαστης ηθοποιού- τηρεί την υπόσχεσή της και κυκλοφορεί, από τις 15 Δεκεμβρίου, το βιβλίο «Σπασμένα καράβια» με άγνωστα περιστατικά της σχέσης δυο ανθρώπων που αγαπήθηκαν πολύ.

Ζήσατε πολλά χρόνια κοντά στην Αλίκη. Ίσως είστε η δημοσιογράφος που της πήρε τις περισσότερες συνεντεύξεις, γράψατε αφιερώματα για εκείνη…
Χωρίς, ωστόσο, να ανήκω ποτέ στην «αυλή» της. Η σχέση μας έγινε στην πορεία των χρόνων φιλική, αλλά ποτέ δεν της χαρίστηκα. Μάλιστα, όταν κατάλαβα ότι έδειχνε ενδιαφέρον για τον Γιώργο, της μίλησα ξεκάθαρα όπως έκανα πάντα. Τη ρώτησα: «Τώρα, τι; Τρέλα πουλάμε; Τι σκοπό έχεις;»

Τι σας απάντησε;
Μου είπε: «Καλά, θα δεις… Κική, αυτός είναι! Το κατάλαβα απ’ την πρώτη στιγμή που τον είδα!».

Την πιστέψατε;

Ναι. Δεν ξέρω αν η Αλίκη ήταν γενικά ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, αλλά δίπλα του ήταν. Γιατί ήταν ο μόνος που ερωτεύτηκε πραγματικά. Ξέρετε, όταν μια γυναίκα αποφασίζει να απογυμνωθεί σ’ έναν άντρα, είναι μόνο επειδή είναι στ’ αλήθεια ερωτευμένη. Κι αυτό έκανε μαζί του η Αλίκη. Μάλιστα είχα εκπλαγεί όταν, σε μια συζήτησή μου αργότερα με τον Γιώργο, διαπίστωσα πως γνώριζε πράγματα γι’ αυτή που η ίδια δεν έλεγε παρά σε ελάχιστους ανθρώπους.

Εκείνος, την αγάπησε το ίδιο;
Νομίζω ότι ναι. Και σίγουρα έκαναν και οι δύο μεγάλες θυσίες.

Ωστόσο, χώρισαν.
Πήραν το διαζύγιο. Αλλά χώρισαν; Η Αλίκη πάντως δεν είχε πει σε κανέναν άλλο άντρα «θα σ’ αγαπώ για πάντα!». Και το διαζύγιο την πείραξε πολύ.

Οι μεγάλοι έρωτες πότε τελειώνουν;
Στη δική της περίπτωση ήταν ο θάνατός της. Του είχε ζητήσει να έρθει απ’ την Κύπρο για τη δει κι ο Γιώργος της είχε πει: «Θα έρθω μεθαύριο». Αλλά όταν την επομένη της τηλεφώνησε πληροφορήθηκε ότι η Αλίκη είχε «φύγει».

Είχαν, δηλαδή, κρατήσει επαφή και μετά το διαζύγιο;
Βεβαίως. Μάλιστα εκείνη τον είχε ρωτήσει: «Τι πιστεύεις; Θα πεθάνω;». Τραγικά πρόσωπα. Σπασμένα καράβια.

Ποια ήταν τελικά η Αλίκη που δεν ξέρουμε;
Μια γυναίκα που έκλαιγε, που δινόταν, που βοηθούσε οικονομικά πολύ κόσμο και είχε πολύ χιούμορ. Μια αληθινή και ξεχωριστή γυναίκα. Και μη νομίζεις ότι δεν ήταν και εκμεταλλεύσιμο άτομο.

Θα μπορούσε το βιβλίο να γίνει «κορμός» για μια τηλεοπτική σειρά;
Δεν θα ήθελα να γίνει σειρά. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου.

Ίσως γιατί δεν θα ήταν εύκολο να την υποδυθεί κάποια;

Μα, έχει γίνει σειρά για εκείνη.

Είναι εύκολο πιστεύετε να αντικατασταθεί η Αλίκη;
Δεν έχουμε δει την ίδια λάμψη σε καμία άλλη. Θυμάμαι, μια φορά που είχε διαδοθεί η φήμη ότι ήταν άρρωστη, το πεζοδρόμιο έξω απ το σπίτι της είχε κατακλυστεί από κόσμο που κρατούσε στα χέρια του εικόνες και φυλακτά. Κι εκείνη είχε βγει στο μπαλκόνι και τους έλεγε: «δεν έχω τίποτα, είμαι καλά». Αλλά ο κόσμος δεν έφευγε και συνέχιζε τις προσευχές. Ε, αυτά δεν έχουν ξαναγίνει.

Read More

And More