Μπρους Γουίλις: Δε μπορεί πλέον να μιλήσει, ούτε να περπατήσει

Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει η υγεία του Μπρους Γουίλις, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του Express.

O Χολιγουντιανός ο ηθοποιός, που αποσύρθηκε από την υποκριτική το 2022 μετά τη διάγνωση αφασίας, έχει πλέον εισέλθει σε προχωρημένο στάδιο μετωποκροταφικής άνοιας, ενώ φέρεται να μην μπορεί, πλέον, ούτε να μιλήσει αλλά ούτε και να περπατήσει.

Το ίδιος δημοσίευμα αναφέρει πως ο Μπρους Γουίλις δε θυμάται τις κινηματογραφικές του επιτυχίες, οι οποίες τον καθιέρωσαν στη συνείδηση του κοινού ως έναν από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς ταινιών δράσης.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, αν και τον περασμένο Απρίλιο τα μέλη της οικογένειάς του είχαν αναφέρει ότι η κατάστασή του παραμένει «σταθερή», η καθημερινότητα του ηθοποιού έχει, πια, αλλάξει αισθητά, με την άνοια να επηρεάζει κρίσιμα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την προσωπικότητα, τη συμπεριφορά και τη γλώσσα.

Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια

Η μετωποκροταφική άνοια περιγράφει στην πραγματικότητα μια ομάδα καταστάσεων, οι οποίες προκύπτουν από την επιδείνωση των κυττάρων στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, που βρίσκεται πίσω από το μέτωπο, και στους κροταφικούς λοβούς, που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού κοντά στα αυτιά.

Αυτές οι καταστάσεις είναι προοδευτικές, που σημαίνει ότι χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου και η ακριβής αιτία τους είναι άγνωστη, αν και μελέτες έχουν επισημάνει αρκετές γενετικές μεταλλάξεις και μη φυσιολογικές πρωτεΐνες που μπορεί να εμπλέκονται.

Οι τρεις τύποι FTD είναι:
η παραλλαγή της συμπεριφορική μετωποκροταφική άνοια (bvFTD)
η πρωτογενής προοδευτική αφασία (PPA) και
διαταραχές που σχετίζονται με την κίνηση

Ο πρώτος και πιο κοινός τύπος, η bvFTD, περιλαμβάνει κυρίως γνωστικά συμπτώματα, όπως δυσκολία στον προγραμματισμό,
δυσκολία στην ανάκληση από μνήμης της σειράς των βημάτων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση μιας εργασίας, παρορμητική δράση, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που ο ασθενής απολάμβανε παλιότερα, ενώ προβλήματα με τη γλώσσα ή την κίνηση ενδέχεται να προκύψουν καθώς εξελίσσεται η κατάσταση.

Σε πολλές περιπτώσεις, η συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να διαγνωστεί λανθασμένα ως νόσος του Αλτσχάιμερ. Σε αντίθεση με το Αλτσχάιμερ, η μετωποκροταφική άνοια μπορεί να «χτυπήσει» τον ασθενή σε πολύ μικρότερη ηλικία, ξεκινώντας από τα 40 έτη. Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες διάγνωσης με την διαταραχή.

Με πληροφορίες από το iatropedia.gr

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164