Νανά Παλαιτσάκη: Το κείμενο για την ενδοοικογενειακή βία, μετά την αποκάλυψη του άγριου χωρισμού από τον Βασίλη Μιχαλόπουλο

Λίγα 24ωρα μετά την είδηση του επεισοδιακού χωρισμού από τον σύντροφό της, Βασίλη Μιχαλόπουλου, η Νανά Παλαιτσάκη δημοσιεύει στο προφίλ της στο facebook ένα παλαιότερο κείμενό της από την εφημερίδα «Αποκαλυπτικά» που έχει ως θέμα την ενδοοικογενειακή βία.

Να σου θυμίσουμε, πως, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπαμ στο ρεπορτάζ», το τέλος της σχέσης της με τον πρώην σύντροφό της συνοδεύτηκε με εξώδικο και μήνυση της δημοσιογράφου κατά του πρώην της και στα οποία τον κατηγορεί για ενδοοικογενειακή βία. (Δες εδώ αναλυτικά όλο το ρεπορτάζ)

Ολόκληρη η ανάρτηση της Νανάς Παλαιτσάκη:

“Με μια μικρή καθυστέρηση λόγω των γεγονότων θα δημοσιεύσω σήμερα την τελευταία “στήλη” που είχα υπογράψει ως εκδότρια της εφημερίδας ” Αποκαλυπτικά” Αφορούσε στα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. Στην Ευρώπη με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαικής επιτροπής, οι ακρωτηριασμοί γυναικών και οι θάνατοι εξαιτίας κακοποίησης από συντρόφους ή συζύγους αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου, πάνω από τροχαία και καρκίνο…. Οι ηλικίες των θυμάτων είναι από 19 – 50 … Όταν πληκτρολογούσα στον υπολογιστή, ο δέκτης στην τηλεόραση πρόβαλε το έγκλημα στην Μακρυνίτσα …. Το κείμενο το είχε ξεκινήσει ήδη Είχε δημοσιευθεί την Κυριακή 11 Απριλίου . Καλή ανάγνωση από εδώ και κάτω :

Τα σιωπηλά θύματα, αποτρόπαιων εγκλημάτων

Γράφει Η Νανά Παλαιτσάκη

Θα ξεκινήσω σήμερα μ ‘ ένα παιχνίδι ερωτήσεων.

Ποια νομίζετε ότι είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε γυναίκες μεταξύ 15 και 44 ετών στην Ευρώπη;

Τα τροχαία δυστυχήματα;

Τα καρδιακά; Ο καρκίνος; Τα αυτοάνοσα ; Τα εγκεφαλικά επεισόδια;

Είναι σχεδόν φρικιαστικό αυτό που θα γράψω αλλά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πρώτη αιτία ακρωτηριασμού και θανάτου στις γυναίκες είναι Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ !!

Αυτό σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία γιατί το 75-80% των περιστατικών βίας ΔΕΝ καταγγέλλονται ποτέ .

Το αναδεικνύω σήμερα και με αφορμή το αδιανόητο φονικό στην Μακρυνίτσα; Ο φερόμενος ως δράστης είχε προειδοποιήσει για τις προθέσεις του. Το τραγικό θύμα και ο αδελφός της που τους μαχαίρωσε μπροστά στους γονείς τους και στο ανήλικο παιδί του, είχε απευθυνθεί στις αρχές. Ο Φερόμενος ως δράστης , σύμφωνα με τις καταγγελίες του θύματος την ζήλευε παθολογικά και είχε διάφορες εμμονές. Η αστυνομία είχε κάνει σύσταση …. Και λοιπόν; Δύο οι νεκροί μπροστά στο ανήλικο παιδί.

Το τελευταίο διάστημα έχω συναντήσει ή μου έχουν στείλει μηνύματα γυναίκες με σημάδια στο πρόσωπο, στο στήθος , στο κεφάλι από βίαιες συμπεριφορές συζύγων και συντρόφων. Μία γυναίκα μάλιστα , σήκωσε τα κόκκινα μαλλιά της για να δω το μισό κρανίο της γυμνό επειδή την είχε κάψει με καυστικό υγρό ένας «άντρας» με τον οποίο η συγκεκριμένη γυναίκα είχε αποκτήσει και παιδί.

Πριν μερικούς μήνες στην φάση του lock down ζήτησα από μια φίλη να έρθει να μου φτιάξει τα νύχια. Στην μία ώρα που κάθισε μαζί μου, μου εξιστόρησε τις προσωπικές της «νύχτες με τον εχθρό της» δείχνοντάς μου και το σημάδι από το σκισμένο φρύδι της που της το είχε κάνει «ο μεγάλος έρωτας της ζωής της»με σουγιά. Ήθελε να με συμβουλευτεί για το τι μπορούσε να κάνει επειδή φοβόταν … Γι’ αυτά, τα μεγάλα «σιωπηλά εγκλήματα» θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα πούμε εκτενέστερα. Όμως πρακτικά , γι’ αυτό και το μεγάλο ποσοστό θανάτων και ακρωτηριασμών γυναικών, τίποτα και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ένα θύμα θα είναι προστατευμένο απολύτως από θύτες που είναι έτοιμοι να κάνουν το απροσδόκητο.

Νομίζω ότι είναι περιττό να συζητήσουμε για το ότι «άνθρωποι» που εκδηλώνουν μένος, μίσος, εμμονές , που συκοφαντούν , που βιαιοπραγούν, που ασκούν ψυχολογική βία, που απειλούν κατά ζωής, που εγκληματούν αφήνοντας πίσω παιδιά ορφανά, είναι κάτι λιγότερο από εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Το γιατί και πως φτάνουν για οποιοδήποτε λόγο στο έγκλημα ή σε εγκληματικές πράξεις είναι θέμα που αφορά άλλες ειδικότητες ειδικών.

Το συμπέρασμα μου όμως μέχρι στιγμής καθώς έχω κάνει ρεπορτάζ ενδελεχές για τους τρόπους που μπορεί να προστατευτεί το θύμα, είναι ότι δυστυχώς η προστασία, εξαρτάται και από την οικονομική κατάσταση του θύματος ,εξαρτάται και από την πίεση των περιστατικών που διαχειρίζονται τα αστυνομικά τμήματα, εξαρτάται και από την αυτονομία κινήσεων που διαθέτει το θύμα.

Επίσης η κακοποίηση, οι βιαιοπραγίες, οι εκβιασμοί και η κατασυκοφάντηση δεν εξαρτάται ούτε από το μορφωτικό επίπεδο των δραστών, ούτε από την οικονομική τους επιφάνεια, ούτε από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, ούτε από την χώρα που κατάγονται.

Θέλω προς το παρόν να κρατήσετε το εξής : Η σιωπή δεν σας βοηθάει

Με απεριόριστο σεβασμό σε όλα τα θύματα κακοποίησης”

 

Read More

And More