Nέο κύμα κακοκαιρίας σε ολόκληρη την χώρα-Χιόνια από το πρωί στην Β. Ελλάδα

Πυκνό χιόνι πέφτει, από νωρίς το πρωί, σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου σε μεγάλα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες.

Η χιονόπτωση είναι έντονη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κυρίως στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Κιλκίς, όπου το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 10 εκατοστά.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης βρέχει και κατά διαστήματα πέφτει χιονόνερο, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 2 έως 5 βαθμούς.

Στη βόρεια Ελλάδα το νέο κύμα κακοκαιρίας έφερε και τα πρώτα κλειστά σχολεία σε: Σέρρες- Καστοριά- Φλώρινα – Πέλλα – Γρεβενά. Ο χιονιάς έκλεισε τα σχολεία και σε κάποιους δήμους έξω από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Οι θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα

Κύμα ψύχους πλήττει τη Βόρεια Ελλάδα. Σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου έχει σχηματιστεί παγετός, ενώ χωρίς αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων, προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας.

Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω πεδινές περιοχές η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 5 βαθμούς Κελσίου.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το πρωί της Κυριακής, στην Κοζάνη και στη Φλώρινα, ο δείκτης του θερμομέτρου έδειχνε – 5 βαθμούς, ενώ -4 είχε η Πτολεμαΐδα και -1 η Δράμα.

Το ρεκόρ του Σαββατοκύριακου σε χαμηλές θερμοκρασίες έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής. Μείον 17 βαθμούς έδειξε το θερμόμετρο στη Φτερόλακα του Παρνασσού και σε υψόμετρο 2080 μέτρων

Τη νύχτα το θερμόμετρο έδειξε:
στο Νευροκόπι και την Καστοριά μείον 3
στην Πτολεμαϊδα μηδέν
στην Ανδρίτσαινα 4 αλλά η αισθητή θερμοκρασία θα είναι μείον 1
στη Φλώρινα 1 αλλά και εκεί η αισθητή θερμοκρασία θα είναι μείον 2

Τη νύχτα επικράτησε παγετός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενω το πρωί σήμερα αναμένεται νέα επιδείνωση με βροχές, καταιγίδες στις παράκτιες περιοχές που πιθανώς στα δυτικά και το Αιγαίο να είναι ισχυρές. Στα ορεινά και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια θα σημειωθούν χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές Από το απόγευμα και από τα δυτικά αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων.

Ο παγετός και οι χαμηλές θερμοκρασίες συνέθεσαν το σκηνικό του καιρού την Κυριακή, ενώ κανονικά πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο και τις υπόλοιπες περιοχές, καθώς οι άνεμοι που έπνεαν στα πελάγη έως 10 μποφόρ έχουν κοπάσει.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στη λεωφόρο Φυλής προς τη μονή Κλειστών καθώς και στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Αχαΐας, Κορινθίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας Φωκίδας

Ποιοί δρόμοι είναι κλειστοί – Πού χρειάζονται αλυσίδες

Κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στη λεωφόρο Φυλής προς τη μονή Κλειστών καθώς και στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Αχαΐας, Κορινθίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας Φωκίδας.

Δηλώσεις Παπανδρέου από Κρήτη

Για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Κρήτη, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ζητησε και ενημερώθηκε από τους τοπικούς φορείς και τα στελέχη της αυτοδιοίκησης του νησιού, ο πρωθυπουργός, με την άφιξή του στο Ρέθυμνο.”Ενημερώθηκα από τους φορείς και τα στελέχη της αυτοδίοικησης για την κακοκαιρία και τα προβλήματα που υπάρχουν στην οδοποϊία και κάποιες αγροτικές παραγωγές. Εδωσα εντολή να καταγραφούν όλες οι ζημιές και άμεσα να αποζημιωθούν οι πληγέντες”, ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου

Nτύσου πολύ ζεστά και αν μπορείς να αποφύγεις τις μετακινήσεις καλύτερα να μείνεις μέσα. Προσοχή στους δρόμους! Η άσφαλτος είναι ιδιαίτερα ολισθηρή γι’αυτό πήγαινε με μειωμένη ταχύτητα. Αν βρίσκεσαι στα ορεινά δεν πας πουθενά χωρίς αντιολησθιτικές αλυσίδες. Επίσης έχε μαζί σου την ομπρέλα σου και ένα καλό αδιάβροχο.

Read More

And More