Νέο βιβλίο μαγειρικής από τον Τζέρι Άνταμς

Νέο βιβλίο μαγειρικής από τον Τζέρι Άνταμς | tlife.gr

Ο ιστορικός ηγέτης του Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς γράφει ένα βιβλίο μαγειρικής μέσα στο οποίο αποκαλύπτει τα μυστικά των πιάτων με τα οποία τρέφονταν οι διαπραγματευτές της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία, ανακοίνωσε το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα.

Ο βετεράνος πολιτικός δηλώνει ότι το βιβλίο θα κυκλοφορήσει την περίοδο των Χριστουγέννων και θα περιλαμβάνει συνταγές που ήταν δυναμωτικές για τους διαπραγματευτές ώστε να συνεχίσουν και να αντέξουν την ειρηνευτική διαδικασία το 1997 και το 1998.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το «The Negotiator’s Cookbook» (Το βιβλίο των συνταγών των διαπραγματευτών), όπως θα είναι ο τίτλος του θα εκδοθεί από το κόμμα εντός των προσεχών μηνών», δήλωσε εκπρόσωπος του Σιν Φέιν στο AFP.

Ο 69χρονος Ιρλανδός που αποχώρησε τον Φεβρουάριο από την ηγεσία του Σιν Φέιν, του οποίου ήταν επικεφαλής σχεδόν επί 35 χρόνια, υποσχέθηκε ότι το βιβλίο θα αποκαλύψει ορισμένα «από τα καλύτερα κρατημένα μυστικά» των διαπραγματεύσεων.

«Οι Βρετανοί ουδέποτε μας τάισαν. Δεν είχαν ποτέ φαγητό», δήλωσε ο Ανταμς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μπέλφαστ το βράδυ της Δευτέρας, γράφει η εφημερίδα The Irish Times. «Συνταγή για συμφιλίωση;», σχολιάζει η εφημερίδα Guardian.

Το βιβλίο αποκαλύπτει τις «συνταγές με τις οποίες τρεφόταν η ιρλανδική διαπραγματευτική ομάδα». Οι εθνικιστές ήταν «ατρόμητοι ρεπουμπλικανοί» που είχαν την τύχη να έχουν ανάμεσά τους έναν ή δύο σπουδαίους μάγειρες», υπογράμμισε ο ‘Ανταμς που ανάρτησε φωτογραφία του εξώφυλλου του βιβλίου μαγειρικής πάνω στο οποίο διακρίνονται καζάνια που βράζουν πάνω στη φωτιά και ένα γλύκισμα με επικάλυψη κρέμας.

Η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής έθεσε τέλος σε 30 χρόνια σύγκρουσης μεταξύ των προτεσταντών του Ενωτικού Κόμματος και των καθολικών του Sinn Fein.

Τα λογοπαίγνια κυριαρχούν στα σχόλια των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: όπως «Give Peas A Chance» (Δώστε μια ευκαιρία στα μπιζέλια») παίζοντας με τις λέξεις «Peace» (ειρήνη) και «Peas» (μπιζέλια) ή «Good fryday», αντί για «Friday».

‘Αλλοι εκφράζουν σκεπτικισμό για την απόφαση του ‘Ανταμς να εκδώσει κάτι τόσο ελαφρού περιεχομένου όταν παραμένουν τόσα αναπάντητα ερωτήματα για τους θανάτους κατά τη διάρκεια των «Ταραχών».

Οι Ted Howell και Padraic Wilson, επίσης στελέχη του Σιν Φέιν, είναι οι άλλοι δύο συγγραφείς του βιβλίου.

Ο ‘Ανταμς είπε ότι ήταν λάτρης της βρετανικής παιδικής λογοτεχνίας και μεγάλωσε διαβάζοντας ανελλιπώς τα βιβλία της Ένιντ Μπλάιτον και τα κόμις Roy of the Rovers. Την τελευταία πενταετία ο πολιτικός δείχνει να έχει υιοθετήσει μια πιο εξωστρεφή διάθεση καθώς αναρτά μηνύματα και φωτογραφίες από την καθημερινότητά του. Εκεί όπως και σε συνεντεύξεις του αποκαλύπτει ότι του αρέσει να έχει δίπλα τον σκύλο του, να καθαρίζει πατάτες, ν’ ακούει Τζόαν Μπαέζ.

Ο Ανταμς έχει ήδη εκδώσει δώδεκα βιβλία, ανάμεσα στα οποία τα απομνημονεύματά του.

Πηγή: ΑΠΕ

READ more