Νίκη για το γυναικείο κίνημα – Κακούργημα ο βιασμός

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «Ιστορική νίκη του γυναικείου κινήματος και του κινήματος ανθρώπινων δικαιωμάτων» την τροποποίηση του άρθρου 336 του νέου Ποινικού Κώδικα για τον βιασμό, όπως διαμορφώθηκε σήμερα από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει στην ανακοίνωσή της «η νέα αυτή διατύπωση ενσωματώνει την έννοια της συναίνεσης στον ορισμό του βιασμού όπως τέθηκε καθολικά ως αίτημα στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, από όλες τις συλλογικότητες και φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του γυναικείου κινήματος και αρμόδιων μερών. Η Διεθνής Αμνηστία διεξήγαγε εκστρατεία, στο πλαίσιο της οποίας είχε καταθέσει επίσημο υπόμνημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου τόνιζε την ανάγκη να ενσωματωθεί ένας τέτοιος ορισμός στο πλαίσιο των τυπικών δεσμεύσεων της χώρας και τον πολιτικών υποχρεώσεων της κυβέρνησης».

Επιπλέον η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «έστω και την ύστατη στιγμή, να προβεί στον ορισμό του βιασμού με βάση τη συναίνεση». «Ο ορισμός του βιασμού με βάση την απουσία συναίνεσης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, θεμελιώνει επιτέλους ότι το δικαίωμα το οποίο πλήττεται κατά το έγκλημα του βιασμού, είναι το δικαίωμα στη σεξουαλική αυτονομία και τη σωματική ακεραιότητα του κάθε ατόμου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: Newsit

Read More

And More