Νίκος Κοκλώνης: Η γνωριμία του με τον Donald Trump και το σοβαρό επεισόδιο που είχε με την υγεία του

Για το περιοδικό Esquire που κυκλοφορεί με «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» φωτογραφήθηκε από τον Δημήτρη Σκουλό ο επιχειρηματίας, παραγωγός και παρουσιαστής, Nίκος Κοκλώνης.

Μάλιστα, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον Μπάμπη Δούκα, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην επιχειρηματική του ζωή, την γνωριμία του με τον Donald Trump και το σοβαρό επεισόδιο που είχε με την υγεία του.

Είσαι άνθρωπος που έχει δοκιμαστεί, που έχει βρεθεί από το ζενίθ στο ναδίρ. Τι έχεις μάθει από αυτό, πώς διαχειρίζεσαι την αποτυχία;

Η πτώση είναι πάρα πολύ δύσκολη στη διαχείρισή της. Κι αυτό είναι κάτι που κάνει ακόμη πιο ωραία και γοητευτική την άνοδο που –συνήθως– έρχεται μετά. Βέβαια, όταν πλέον έχεις καταφέρει να σταθείς και πάλι στα πόδια σου ή να βρεθείς ξανά στην κορυφή, ξεχνάς πώς ήταν η πτώση. Για μένα έτσι είναι ο κύκλος της ζωής. Κάποιες στιγμές φτάνουμε στην κορυφή –ό,τι θεωρεί κορυφή ο καθένας– και κάποιες άλλες βρισκόμαστε στον πάτο. Όταν ανεβαίνω λοιπόν, ξεχνάω την πτώση. Όταν όμως πέφτω, βρίσκω το θάρρος που χρειάζεται και προσπαθώ ξανά. Αν δεν αποτύχεις κάπου, δεν μπορείς να ζήσεις αυτό το γκάζι τού «θα τα καταφέρω», που σε πάει πάντα μπροστά.

Ρισκάρεις εύκολα;

Το να παίρνεις ρίσκο επαγγελματικά δεν είναι πάντοτε καλό, αλλά εγώ το κάνω. Είναι φιλοσοφία ζωής. Αν δεν ρισκάρεις και πηγαίνεις πάντα εκ του ασφαλούς, δεν θα μάθεις ποτέ τι θα μπορούσες να έχεις καταφέρει. Είναι άλλωστε μάθημα κι αυτό, για τις επόμενες κινήσεις σου. Αν, για παράδειγμα, είχα σήμερα την AirFastTickets, θα ήμουν ένας άλλος Κοκλώνης, λίγο πιο συντηρητικός.Πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις την AirfastTickets;

Για να είμαι ειλικρινής, μάλλον από έρωτα (γέλια). Είχα μία σχέση τότε στο Βερολίνο και ταξίδευα συχνά εκεί. Σε μία πτήση της easyJet σκέφτηκα να συνδυάσω κάτι που πραγματικά αγαπούσα, όπως είναι το ταξίδι, με το κομμάτι των business. Οπότε μου γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξω ένα online ταξιδιωτικό γραφείο που θα είχε φθηνά εισιτήρια. Και το έκανα. Αρχικά πήγαινε χάλια η όλη επιχείρηση –σκέψου ο μόνος που είχε κλείσει εισιτήρια ήταν ο ξάδερφός μου–, αλλά ένα τυχαίο βράδυ σε ένα εστιατόριο του Βερολίνου άκουσα μία παρέα να μιλά για την Groupon, που μόλις είχε ξεκινήσει στη Γερμανία και πήγαινε εξαιρετικά καλά. Σκέφτηκα πως θα μπορούσα να κάνω κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα και με τα αεροπορικά εισιτήρια. Έκανα ένα ραντεβού με την Ολυμπιακή Αεροπορία και έκλεισα ένα κακό deal για μένα. Όλα άλλαξαν την ημέρα που κατόρθωσα να πουλήσω 3.500 εισιτήρια. Καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν το πίστευε. Μέσα σε λίγους μήνες η AirfastTickets είχε γιγαντωθεί και επεκτεινόταν, με γεωμετρική πρόοδο

Μαθαίνεις από τα λάθη σου;

Η εμπειρία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, είναι κάτι που δεν μπορείς να αγοράσεις. Κάθε νέα επιχειρηματική δραστηριότητα είναι μία καινούρια εμπειρία – με τις επιτυχίες και τις δυσκολίες της. Η δυσκολία και το αδιέξοδο στο οποίο νιώθεις κάποιες φορές πως οδηγείσαι προσφέρει λύσεις σε γρίφους – και είναι πιο διδακτικό το αποτέλεσμα από το να καταλήγεις μόνο σε επιτυχίες. Έχουν περάσει αμέτρητα χρήματα από τα χέρια μου, κάποιες φορές αδυνατούσα και να τα μετρήσω. Έχουν όμως έρθει και στιγμές που δεν είχα ούτε 10 ευρώ στην τσέπη. Στιγμές που δυσκολεύτηκα στην καθημερινή επιβίωση. Αλλά δεν το έβαλα κάτω και αποφάσισα να δοκιμαστώ σε κάτι εντελώς νέο, όπως ήταν για μένα τότε η τηλεόραση. Οι δυσκολίες με δίδαξαν τα σπουδαιότερα μαθήματα στη ζωή μου.

Η επαφή σου με τον Donald Trump πώς προέκυψε; Ποια εικόνα σου άφησε ως επιχειρηματίας;

Τον γνώρισα ως επενδυτή, κατά τη διάρκεια μίας κακής περιόδου για μένα επαγγελματικά. Προσπαθούσα να βρω επενδυτές για να σώσω τότε την εταιρεία. Είχαμε ραντεβού σε ένα μπιστρό της Νέας Υόρκης, το οποίο ήταν γεμάτο με σωματοφύλακές του. Τον πλησίασα τότε πολύ τρομαγμένος, κάθισα στο τραπέζι και αρχικά δεν μου έδωσε καθόλου σημασία καθώς έτρωγε. Μετά από λίγο με κοίταξε και ρώτησε γιατί αποφάσισα να ασχοληθώ με έναν κλάδο που έχει πολύ μικρό περιθώριο κέρδους, αναλύοντάς μου τη δική του εμπειρία στο εν λόγω κομμάτι, με μία από τις εταιρείες του που πτώχευσαν. Του ανέλυσα το μοντέλο μου, τονίζοντας ότι έχω πίστη πως θα τα καταφέρω. Επένδυσε με αρκετά χρήματα στην εταιρεία μου. Όταν έφυγα από το ραντεβού όμως, θυμάμαι ότι αναρωτιόμουν τι χαρακτήρας είναι τελικά, γιατί δεν μου έγινε ξεκάθαρο με ποια κριτήρια προσεγγίζει τις επενδύσεις του.

Πριν από περίπου ένα χρόνο είχες ένα σοβαρό επεισόδιο με την υγεία σου. Ήταν κάτι που σε βοήθησε να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα;

Μετά από αυτό το συμβάν άρχισα να σκέφτομαι ότι πραγματικά ζούμε μόνο μία φορά και δεν αξίζει να χάνουμε χρόνο και να αφήνουμε σε δεύτερο πλάνο όλα αυτά που πραγματικά μετρούν. Βέβαια, ένα χρόνο μετά, σου λέω με βεβαιότητα πως δεν το τήρησα αυτό. Είναι σαν να το ξέχασα γιατί δουλεύω περισσότερο από πριν. Οι τηλεοπτικές παραγωγές είναι ένας χώρος που μπήκα στην αρχή διερευνητικά, με λίγα πρότζεκτ, και φέτος πολύ δυναμικά. Έπαιξε ρόλο πως πέτυχαν όσα κάναμε, ειδικά το Just The 2 Of Us στο OPEN -που επιστρέφει στις 17 Οκτωβρίου- ήταν ένα κερδισμένο στοίχημα όχι μόνο ως παραγωγή και νούμερα τηλεθέασης, αλλά και ως επένδυση σε ανθρώπους από την πλευρά μου. Απέκτησα φίλους πραγματικούς, καθώς δέθηκα με συνεργάτες, είδα μια άλλη πλευρά τους από αυτή που ήξερα ως άνθρωπος που πάει στο θέατρο, σε μουσικές σκηνές ή βλέπει τηλεόραση. Και η συγκυρία του κορονοϊού μας δοκίμασε επίσης – αλλά η συνταγή ήταν πετυχημένη και η συνεργασία έγινε σχέση φιλίας. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Επιστρέφω σε αυτό που σου είπα πριν, πως δουλεύω περισσότερο από ό,τι στην Airfast. Παραδέχομαι πως είμαι άνθρωπος συγκεντρωτικός και αυτό είναι και καλό, γιατί έχω τελικά το κοντρόλ και ξέρω τι γίνεται στο μαγαζί μου, αλλά και κακό, γιατί όταν ασχολείσαι με όλα και έχεις και πολύ ισχυρή άποψη για όλα, ο χρόνος ποτέ δεν σου φτάνει. Κοιμάμαι ελάχιστα, αλλά και πάλι θα ήθελα η μέρα να έχει τουλάχιστον άλλες 8 ώρες.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ;

Δεν ξέρω αν είναι οι καλύτερες, αλλά θα σου πω δυο συμβουλές που μου έχουν δώσει πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι: Η μία –που φυσικά δεν ακολούθησα– ήταν να μην ασχοληθώ ποτέ με τα media. Η δεύτερη ήταν να φροντίσω να διασφαλίζω προσωπικό χρόνο. Προσπαθώ να κρατήσω την ισορροπία, αλλά δεν μπορώ να πω πως το ’χω ακόμα καταφέρει. Είναι κι αυτό μια από τις προκλήσεις, τις προσωπικές.

Τι θα άλλαζες αν μπορούσες στη ζωή σου;

Δεν θα άλλαζα τίποτα. Είμαι ευγνώμων για όλα κοιτάζοντας πίσω. Θα ήθελα να έχω τις ίδιες καλές και κακές στιγμές. Οι τελευταίες με έχουν κάνει πιο δυνατό. Γενικά, ένα από τα καλά μου στοιχεία είναι πως μπορώ πια να διαχειριστώ κάθε είδους κρίση με τεράστια ψυχραιμία. Λειτουργώ καλύτερα υπό συνθήκες πίεσης. Σκέψου και ο Donald Trump αυτό μου είχε αναγνωρίσει. «Φαίνεσαι πολύ καλός στις κρίσεις, Νίκο» μου είχε πει.

Read More

And More