Ο Ιταλός που αλλάζει τα δεδομένα στο design, μας ξεναγεί στη λίμνη Κόμο και στο εργοστάσιό του!

Δυναμικός, ταλαντούχος και με ένα success story που θα ζήλευαν πολλοί. Ο Simone Arnaboldi, μπορεί να γεννήθηκε στην Ιταλία, αλλά από πολύ μικρός βρέθηκε στην Ελλάδα, πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στην Αθήνα και επέστρεψε στα βόρεια της Ιταλίας, όπου βρίσκεται πια από το 2009 το εργοστάσιο –που έχει με τους δυο συνεργάτες του- δημιουργώντας έργα υψηλής αισθητικής από μέταλλο. Ο ίδιος, αν τον ρωτήσεις θα σου πει πως «νιώθει περισσότερο Έλληνες», αν και το ιταλικό γούστο και η φινέτσα του δεν κρύβονται. Συχνά θα τον δεις να βρίσκεται στη χώρα μας και να ταξιδεύει ως «πολίτης του κόσμου», έχοντας πάντα ως βάση την Realize Srl κοντά στη λίμνη Κόμο, όπου βρίσκεται και η οικογένεια του, που υπεραγαπά.

Λίγο πριν το Πάσχα μας υποδέχτηκε με μια ζεστή αγκαλιά στα μέρη του, στην μαγευτική λίμνη Κόμο –εκεί που έχει σπίτι και ο George Clooney- και μας ξενάγησε στα αγαπημένα του σημεία στην περιοχή. Το ραντεβού μας δόθηκε στην σε μια από τις κεντρικές πλατείες στο Como με θέα τη λίμνη. Ήπιαμε ένα γρήγορο espresso και φύγαμε για το οδοιπορικό.

Βόλτα στην καρδιά του Como και επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό, πέρασμα από την υπαίθρια αγορά και μια στάση σε πάγκο με παλιά ιταλικά βιβλία και περπάτημα μέσα στα στενά σοκάκια που θυμίζουν παραμυθένιο τοπίο. Και φυσικά lunch break σε ένα από τα πιο γνωστά στέκια με πανοραμική θέα στην πόλη.

Εκεί ο Simone μας μιλά για την Realize Srl. Την εταιρεία που ξεκίνησε το μαγικό της ταξίδι στο design από το 2009, έχοντας όμως από πίσω ανθρώπους με εμπειρία πάνω από 50 χρόνια και φυσικά πετυχαίνοντας συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς αρχιτεκτονικού κόσμου.

Η εταιρεία «Realize Italy» δημιουργεί κατασκευές υψηλού επιπέδου από μέταλλο. Πώς δημιουργήθηκε η αρχική ιδέα για αυτά τα projects;

Η ιδέα γεννήθηκε το 2009 όταν μαζί με τους δυο συνεργάτες μου, τον Roberto και την Laura αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτό το επαγγελματικό βήμα, έχοντας εργαστεί και οι τρεις σε κατασκευαστικές εταιρείες με αντίστοιχο περιεχόμενο. Η “Realize SRL” ξεκίνησε το 2009, ωστόσο οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό διαθέτουν πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας στο χώρο των επίπλων και της διακόσμησης.

Έχετε συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα αρχιτεκτόνων, δημιουργώντας μοναδικά έργα σε όλων των κόσμο (Τορίνο, Ντόχα, Τελ Αβίβ, Λονδίνο κ.α.). Πες μας λίγα λόγια για αυτό…

Με το πέρασμα των χρόνων, το έμπειρο προσωπικό της Realize SRL έχει συνεργαστεί με πολλούς κορυφαίους αρχιτέκτονες και διακοσμητές, από όλο τον κόσμο, που έχουν πραγματοποιήσει πολλά επιτυχημένα projects. Μερικές από τις δουλειές που έχει αναλάβει η Realize SRL είναι η τοποθέτηση θυρών και πυλών από χαλκό και αλουμίνιο στο “The Shard”, η τοποθέτηση ειδικών μεταλλικών κατασκευών σε γνωστή βίλα στο Λονδίνο, αλλά και η δημιουργία των σκαλιών και των παραπετασμάτων από ανοξείδωτο χάλυβα στο οινοποιείο “Chateau Margaux” στη Γαλλία.

Ακόμη, έργα της Realize SRL υπάρχουν στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, στο Μουσείο Agnelli στο Τορίνο, σε γκαλερί έργων τέχνης σε Αμερική και Ασία, καθώς επίσης και στο ανακαινισμένο Vip lounge του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στη Ντόχα στο Κατάρ. Συγκεκριμένα στο Αεροδρόμιο της Ντόχα, αναλάβαμε την κατασκευή των επίπλων, αλλά και των γραφείων της reception, από σφυρήλατο γυαλισμένο ανοξείδωτο χάλυβα.

Τέλος, πρόσφατα η Realize SRL ασχολήθηκε με τον εξοπλισμό του ξενοδοχείου Watergate στην Ουάσινγκτον, παρέχοντας διάφορα μεταλλικά εξαρτήματα για το έργο του Ron Arad. Τα έργα περιελάμβαναν χάλκινους ορειχάλκινους σωλήνες για τη reception, γυάλινες στρογγυλές κολώνες από ανοξείδωτο χάλυβα, ένα γυαλισμένο ανοξείδωτο τοίχο και γραφείο στην περιοχή του μπαρ, μια σκάλα με εντυπωσιακό μοτίβο και στιλβωμένο χαλκό, πολυελαίους αλουμινίου και πολλά άλλα.

 

μια μικρή παύση στην κουβέντα μας και επιβιβαζόμαστε στο καραβάκι για να κάνουμε το γύρο της λίμνης Κόμο. Φυσικά μιλάμε για ένα μέρος της λίμνης που μπορείς να δεις με το καραβάκι (hop on -hop off) και να εντυπωσιαστείς με τη φυσική ομορφιά. Δεν είναι άλλωστε, τυχαίο, ότι στο Como συχνάζει η elite της Ιταλίας και του Χόλιγουντ, που επιλέγει να αφεθεί στην ομορφιά του τοπίου, αυτού του ξεχωριστού σημείου που βρίσκεται σχεδόν στα σύνορα Ιταλίας – Ελβετίας.

Ακολουθεί βόλτα κατά μήκος της λίμνης, μια στάση για ένα ακόμη espressακι και μερικές ακόμη φωτογραφίες με φόντο το μαγευτικό τοπίο της βόρειας Ιταλίας που σου κόβει την ανάσα.

Εκεί θα συζητήσουμε και με τον Simone για το δέσιμό του με την Ελλάδα…

Η εταιρεία και εσύ προσωπικά έχετε και φιλανθρωπική δράση στην Ελλάδα και γνωρίζω και την αγάπη σου για τη χώρα μας. Πώς έχει δημιουργηθεί αυτό το όμορφο δέσιμο;

Προσωπικά έχω μεγαλώσει στην Αθήνα και, ενώ έχω γεννηθεί στην Ιταλία. Η Ελλάδα, οι Έλληνες και ο ελληνικός τρόπος ζωής αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης για εμένα. Το ελληνικό άρωμα και η έμπνευση είναι μέσα μου. Πάντα λέω ότι “νιώθω Έλληνας” και εκτός από την οικογένειά μου και την προσωπική μου ζωή, η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη αγάπη μου. Όταν έρχομαι στην Ελλάδα χαίρομαι τη ζωή μέσα από τα χρώματα, τον ήλιο, τη θάλασσα, το καλοκαίρι, τα τοπία και τα όμορφα αρώματα…

Θεωρώ ότι ανήκω στους τυχερούς ανθρώπους και γι’ αυτό ευχαριστώ πάντα την οικογένειά μου και τον Θεό. Πιστεύω, λοιπόν, πως για να δείξω την ευγνωμοσύνη μου σε όλα τα καλά που έχω δεχτεί στη ζωή, προσφέρω ότι μπορώ μέσα από την καρδιά μου, είτε μέσα από φιλανθρωπική δράση, είτε στηρίζοντας νέες ιδέες, νέους ανθρώπους με όνειρα και δυνατή θέληση για να επιτύχουν τους στόχους τους. Με αυτό ως όραμα, εγώ προσωπικά και η Realize προσπαθούμε να στηρίζουμε διάφορα project και οργανισμούς στην Ελλάδα, συνεισφέροντας σε πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, τη μόδα και την επικοινωνία, έχοντας μια μεγαλύτερη ευαισθησία και προς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

 

Η επόμενη μέρα θα μας βρει και πάλι στο δρόμο να κατευθύνόμαστε προς το εργοστάσιό της Realise Srl λίγο πιο έξω από το Como. Μόλις φθάνουμε εκεί -Κυριακή πριν το Καθολικό Πάσχα για τους Ιταλούς, 25η Μαρτίου για εμάς- το εργοστάσιο είναι κλειστό, αλλά εκεί μας υποδέχεται η οικογένεια του Simone, λέγοντας μας πως κάθε ερέθισμα και εμπειρία αποτελεί πηγή έμπνευσης για τα έργα της εταιρείας. Εκεί νιώθουμε για μια ακόμη φορά, την φιλοξενία, αλλά και την αγάπη για τη χώρα μας, που έχουν μεταδώσει οι γονείς του Simone σε εκείνον και την αδελφή του. Ενώ, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και πως στα γραφεία της εταιρείας, το κάθετι είναι τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελεί μέρος ενός έργου τέχνης…

Στα γραφεία της εταιρείας που ήρθαμε είδαμε ένα ιδιαίτερο design και κάποιες νέες δουλειές που ετοιμάζονται. Τι νέο ετοιμάζετε αυτήν την περίοδο;

Αυτήν την περίοδο εργαζόμαστε πάνω σε δυο πολύ σημαντικά projects για τη βίλα ενός πελάτη μας στο Λονδίνο. Κατασκευάζουμε μια πόρτα εισόδου σε πολύ ιδιαίτερο σχήμα από χάλυβα και μια εκπληκτική γυριστή σκάλα από γυαλιστερό ανοξείδωτο χάλυβα. Πρόκειται για μια πολύ απαιτητική δουλειά που θα αποτελέσει σίγουρα όμως, ένα από τα αριστουργήματα της εταιρείας μας.

 

Σε ποιο κοινό απευθύνονται τα έργα της Realize Italy;

Πελάτες μας είναι κυρίως ιδιώτες, εταιρείες, art και design galleries, ξενοδοχειακοί όμιλοι και αρχιτεκτονικές εταιρείες, που θέλουν να πραγματοποιήσουμε για αυτούς ιδιαίτερης αισθητικής έργα.

 

 

Υπάρχει χώρος στην Ελλάδα για να δραστηριοποιηθεί η Realize Italy;

Θα ήταν μεγάλη μας χαρά να μπορέσουμε να αναπτύξουμε επαγγελματική δραστηριότητα και στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε την τοπική αγορά και στις ανάγκες της. Σε αυτό που έχουμε εστιάσει το τελευταίο διάστημα είναι να γίνει γνωστή εταιρεία Realize στους μελλοντικούς μας συνεργάτες και είμαστε σε επαφή με αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές εταιρείες στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις.

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο έργο;

Προσωπικά αγαπώ όλα τα έργα της εταιρείας μας. Είναι μαγικό να βλέπεις ένα σχέδιο να γεννιέται ως ιδέα και να πραγματοποιείται στο εργοστάσιο και έπειτα να φεύγει από εμάς και να τοποθετείται σε ένα άλλο σημείο του κόσμου… Το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση.

Από τα πιο πρόσφατα έργα μας, αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν το αποτέλεσμα στην ανακαίνιση του νέου διεθνούς Αεροδρομίου της Ντόχα. Εκεί αναλάβαμε συγκεκριμένα, την ανακαίνιση του Vip χώρου και τα γραφεία στη receprion από γυαλιστερό χάλυβα ήταν πραγματικό κόσμημα για το χώρο.

Κλείνοντας την κουβέντα μας, κάναμε μια βόλτα και στο εξωτερικό μέρος του εργοστασίου, όπου βρίσκεται και ένα από τα εντυπωσιακά έργα της Realize Srl. Ο Simone μας το δείχνει με καμάρι, επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά, το όσο μαγικό είναι για εκείνον και τους συνεργάτες του να ξεκινούν από ένα απλό σχέδιο και να δημιουργούν ένα πραγματικό έργο τέχνης… που θα ταξιδέψει για να πάρει τη μοναδική του θέση σε κάποιο σημείο του κόσμου!

 

 

Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος

Συνέντευξη: Νατάσσα Στρόβιλα

Αποστολή TLIFE στην περιοχή της λίμνης Como στην Ιταλία

Read More

And More