Ο Μαραθώνας υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα – Το μήνυμα του Ηλία Ψινάκη

Το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης πραγματοποιήθηκε, στην Αφετηρία του Μαραθώνιου Δρόμου, η Τελετή Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας για τους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες «Rio 2016».

Ο Μαραθώνας υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα, με τις ανάλογες τιμές, σε μια σεμνή τελετή, που είχε συγκινησιακό χαρακτήρα. Ο Νικήτας Γεραμάνης ήταν ο 1ος Λαμπαδηδρόμος, ο οποίος εκπροσώπησε το Δήμο Μαραθώνος. Ο αθλητής των Special Olympics, κάτοχος χάλκινου μεταλλίου στην Ιστιοπλοία, μεταλαμπάδευσε τη Φλόγα στον Κωνσταντίνο Θάνο, Χρυσό Ολυμπιονίκη της Ελληνορωμαϊκής Πάλης, ο οποίος άναψε το βωμό, για να ακολουθήσει η ανάκρουση των ύμνων από τη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Ρόζα Μότα, Χρυσή Ολυμπιονίκης του Μαραθώνιου Δρόμου και πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και Πρωταθλήτρια Ευρώπης την ίδια χρονιά, ήταν εκείνη που έτρεξε πρώτη με τη Φλόγα κατά την αναχώρηση της από το Μαραθώνα, για να ακολουθήσει ο Λουκάς Πρωτονοτάριος, πρωταθλητής Ευρώπης στην κατηγορία Τ36 στα 200μ.

Το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων θα μεταφέρει σήμερα και ο Σάκης Ρουβάς. Επιλέχθηκε ως λαμπαδηδρόμος της Λαμπαδηδρομίας σε τμήμα διαδρομής του Δήμου Αθηναίων. Θα τρέξει κρατώντας τη δάδα με την Ολυμπιακή Φλόγα, για 250 μέτρα περίπου, ξεκινώντας έξω από το Ηρώδειο στις 20:45 και κατευθυνόμενος προς την Ακρόπολη. Συνεχίζοντας έτσι το ταξίδι της Ιερής Φλόγας το οποίο θα ολοκληρωθεί την Μεγάλη Τετάρτη με την Επίσημη Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας.

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις το μήνυμα του στέλνει ο Σάκης Ρουβάς μέσα από το TLIFE

Το παρών στην τελετή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας που πραγματοποιήθηκε στο Μαραθώνα έδωσαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, «Rio 2016» Μarco Elia, ο Πρέσβης της Παλαιστίνης Marwan Emile Toudassi, η Πρέσβης του Βιετνάμ, Τran Thi Ha Phuong, η Επιτετραμμένη Πρέσβης του Λιβάνου, Mirna Khawly, καθώς και οι Αθανάσιος Μπούρος, βουλευτής Αττικής της ΝΔ, ο Πέτρος Φιλίππου Αντιπεριφεριάρχης Ανατολικής Αττικής και ο Ταξιάρχος, Κωνσταντίνος Βουτσέλης.

Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ο Marco Elia, εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Rio 2016», καθώς και ο Γιάννης Καρρές, μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Ηλία Ψινάκη:

«Σήμερα, ο Μαραθώνας έχει την ύψιστη τιμή να υποδεχθεί τη Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων. Είχα την τύχη και την χαρά να είμαι παρών την περασμένη Πέμπτη στην Αρχαία Ολυμπία. Συγκινήθηκα και ανατρίχιασα τη στιγμή που η Φλόγα άναψε από τις ακτίνες του ήλιου, όπως συγκινήθηκε όλος ο πλανήτης.

Ένα μοναδικό, παγκοσμίου εμβέλειας γεγονός, στο οποίο έδωσαν το παρών μεγάλες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και κάλυψαν όλα τα διεθνή ΜΜΕ. Ένα υπέροχο θέαμα που απολαύσαμε όλοι μας στον Ιερό Ναό της Ήρας και που κάθε τέσσερα χρόνια φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, μια και ξεκινά η μεγάλη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο ταξίδι που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη από την Αρχαία Ολυμπία με προορισμό το Ρίο της Βραζιλίας, για τους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες, η πόλη μας είναι ένας από τους ενδιάμεσους σταθμούς, ένα από τα σημεία που έχουν τη τιμή να φωτιστούν με το Ιερό Φως του Ολυμπισμού.

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Απ’ το 1896, οπότε αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες έως και σήμερα, η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί σύμβολο ειρήνης, αγάπης, ανθρωπιάς. Ένα μοναδικό σύμβολο, που μπορεί να ενώσει τους λαούς, που προάγει το ήθος, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Ένα σύμβολο της δύναμης της ανθρωπότητας, που κατέχει πάντα ξεχωριστή θέση στη καρδιά των Ελλήνων.

Όπως ξεχωριστή θέση, κατέχει και ο Μαραθώνας στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Από εδώ όπου βρισκόμαστε, ξεκίνησε ο Φειδιππίδης το ταξίδι του προς την Αθήνα το 490 π.Χ., για να έρθει το 1896 ο Γάλλος φιλέλληνας Michel Breal και να καθιερώσει τον Μαραθώνιο Δρόμο στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η πόλη μας συνδέεται άρρηκτα με τον Ολυμπισμό, τιμά τα Ολυμπιακά Ιδεώδη, είναι μέρος της ιστορίας, την οποία σέβεται και τιμά.

Ευχόμαστε το ταξίδι της Ιερής Φλόγας να διαδώσει τα μηνύματα του ανθρωπισμού και της ειρήνης, να φωτίσει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο Μαραθώνας χαιρετίζει την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία και στέλνει μήνυμα αγάπης και στήριξης στο Ρίο της Βραζιλίας για τους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Επιμέλεια κειμένου: Άρτεμις Θύμιου

Read More

And More