Ο παππούς και η γιαγιά είναι δυο φορές γονείς μας!

Εκτίμησα τους γονείς μου, περισσότερο, όταν τους είδα να μπαίνουν στο ρόλο του παππού και της γιαγιάς. Ούσα θεία -και όχι μαμά των εγγονιών τους- έχω την δυνατότητα και για μία πιο αντικειμενική ματιά ως προς τη συμπεριφορά τους. Μπορώ να κάνω την ακτινογραφία και να προχωρήσω σε ασφαλή συμπεράσματα τα οποία και φυσικά θα μοιραστώ μαζί σου. Αφορμή για αυτό στάθηκε κάτι που θα σου αποκαλύψω παρακάτω!

Η αδερφή μου πολλές φορές -δικαίως ή αδίκως- θα διαφωνήσει με τους γονείς μας και θα τους θυμίσει, με τρόπο, ότι στα δικά της παιδιά “κουμάντο” κάνει η ίδια. Αυτό είναι ίσως που κάνει, γενικά, τον παππού και τη γιαγιά μέλη της “σπείρας” των μικρών. Το γεγονός ότι μπορούν να απευθύνονται σε αυτούς για να αποφύγουν το μάλωμα των γονιών τους, για να δεχτούν παρηγοριά και κανάκεμα και να βρουν “συμμάχους” στις σκανταλιές τους. Γιατί μπορεί να κάνουν ένα βήμα πίσω στις αποφάσεις των παιδιών τους αλλά πάντα θα έχουν το βλέμμα τους πάνω στα εγγόνια τους.

“Μπορούσα να κάνω τη γιαγιά μου να εκστασιάζεται από ευτυχία, μόνο και μόνο επειδή πεινούσα”, έχει πει ο Γάλλος φιλόσοφος Jean Paul Satre. Αυτή την έκσταση την έχω δει πολλές φορές στην κουζίνα του σπιτιού μου. Γιατί παππούς και γιαγιά είναι, στη δική μου οικογένεια, συνώνυμο της προσφοράς. Το να είναι χαρούμενος ο εγγονός της είναι για τη μαμά μου -και ασφαλώς το ίδιο ισχύει και για τον μπαμπά μου- η προτεραιότητα. Καμία φορά, αυτό σημαίνει ότι εγώ θα πρέπει να μπω σε δεύτερη μοίρα και “όταν γίνω μάνα, θα καταλάβω”. Δεν έγινα. Κατάλαβα όμως.

Βλέποντας τον μπαμπά μου και τη μαμά μου να γίνονται παππούς και γιαγιά με βοήθησε να βάλω πολλά πράγματα, μέσα μου, σε τάξη. Αναλογίστηκα λίγο και τη δική μου σχέση με τον παππού και τη γιαγιά. Αυτό το χαμόγελο που σκάει στα χείλη μου, πάντα, όταν θυμάμαι ότι έφτιαξα τον πρώτο ελληνικό καφέ με τη βοήθεια του παππού μου. Μαζί του έμαθα να παίζω χαρτιά κι ας μην ήξερα ακόμα καλά καλά αριθμιτική. Μέσα από εκείνον -τον μπαμπά του μπαμπά μου- έμαθα να αγαπάω το γιο του ακόμα πιο πολύ. Εκείνος ήταν και ο πρώτος μου σύμμαχος όταν με μάλωνε η γιαγιά και μου έδινε καραμέλες στα κρυφά. Η γιαγιά μου, από την άλλη, ήταν αυτή που προσπαθούσε να με βάζει σε τάξη: να κάνω δουλειές, να μαζεύω τα πράγματά μου και τα παιχνίδια μου. Δεν ένιωσα όμως καμία στιγμή ότι είναι μαζί μου αυστηρή αλλά ίσα ίσα ένιωθα ότι φροντίζει να μου περάσει κάποιες αρχές που κι εκείνη είχε από τη δική της οικογένεια. Και για τους δύο, πάντως, ένιωθα ότι έχουν στη ζωή μου την αποστολή να καλύψουν το “κενό” που άφηναν οι γονείς μου.

Το ίδιο κενό που προσπαθούν, τώρα, οι δικοί μου γονείς να καλύψουν στη ζωή των ανιψιών μου. Μου είναι πολύ ξεκάθαρο βλέποντας το χρόνο που αφιερώνουν και τη διάθεση που δεν “τσιγκουνεύονται” όταν πρόκειται για τα εγγόνια τους. Γιατί ο παππούς και η γιαγιά έχει μία ξεχωριστή θέση στην ελληνική οικογένεια. Θα το καταλάβεις αν καταφέρεις να δεις λίγο απ’ έξω την εικόνα.

Θα το καταλάβεις αν βάλεις πάνω στο γραφείο σου τις νέες συλλεκτικές φιγούρες της PLAYMOBIL Play & Give και αφήσεις το μυαλό σου να ταξιδέψει με αυτό το ερέθισμα. Αυτή, είναι η αποκάλυψη που σου υποσχέθηκα παραπάνω!

Η PLAYMOBIL Hellas, με απόλυτο σεβασμό στη “βάση” της οικογένειας, μέσω των ιδιαίτερα σημαντικών μελών της, του παππού και της γιαγιάς, δημιούργησε τις νέες φιγούρες με στόχο την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων προς όλους όσους έχουν ανάγκη. Γιατί μια εταιρεία που αγαπά τόσο πολύ το παιδί δεν θα μπορούσε να μην τιμήσει τους ανθρώπους που αποτελούν πυξίδα και λιμάνι του.

Ο παππούς και η γιαγιά του PLAYMOBIL play & give, μαζί με τα εγγονάκια τους γίνονται παράλληλα και οι πρωταγωνιστές του νέου παραμυθιού που κυκλοφορεί στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της PLAYMOBIL Hellas. Γιατί, τα πιο ωραία παραμύθια τα λένε πάντα ο παππούς και η γιαγιά. Ακόμα κι αν πρόκειται για ιστορίες που έχουν βγάλει από το κεφάλι τους ή αφορούν τη ζωή των δικών τους παιδιών. Γιατί μπορούν να “χρωματίσουν” με τη φωνή τους τις λέξεις ή να κάνουν κομμάτι της αφήγησης ακόμα και τα γυαλιά ή το μπαστούνι τους. Ο παππούς και η γιαγιά είναι οι πρώτοι που μας κάνουν να πιστεύουμε στη μαγεία της αγάπης και του παραμυθιού.

Ο τίτλος, λοιπόν, του νέου παραμυθιού που εμπνεύστηκε ο Αντώνης Παπαθεοδούλου είναι πολύ εύστοχος. «Τα μαγικά του παππού και της γιαγιάς». Μέσα από αυτή την τρυφερή ιστορία που εικονογράφησε η Ίρις Σαμαρτζή, με τη φροντίδα των Εκδόσεων Παπαδόπουλος, αποτυπώνεται η ανιδιοτελής αγάπη και φροντίδα του παππού και της γιαγιάς, που απολαμβάνουν τα παιδιά και νοσταλγούν οι μεγάλοι.

Οι φιγούρες PLAYMOBIL play & give κυκλοφορούν αποκλειστικά για την ελληνική αγορά, σε όλα τα καταστήματα παιχνιδιών. Όπως κάθε χρόνο, μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, που βασικό στόχο έχει την ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της προσφοράς μυελού των οστών / αιμοποιητικών κυττάρων, καθώς και την εγγραφή τους ως εθελοντών δοτών.

Το παραμύθι του κοινωνικού προγράμματος, διανέμεται δωρεάν από την PLAYMOBIL Hellas, στο PLAYMOBIL FunPark καθώς και σε εκπαιδευτικούς.

Read More

And More