Ο Βασίλης Πορφυράκης στο TLIFE για το ξεχωριστό δέσιμο με τα αδέρφια του, την Ματίνα Νικολάου και την ανάγκη για προσφορά

Λένα πως τα δύσκολα έρχονται σε εκείνους που μπορούν να τα αντιμετωπίσουν, ένας από αυτούς τους ανθρώπους φαίνεται πως είναι και ο Βασίλης Πορφυράκης. Ο νεαρός μουσικός ήρθε από πολύ μικρός αντιμέτωπος με το σκληρό πρόσωπο της ζωής και παρ΄ όλα αυτά ποτέ δεν το έβαλε κάτω, δεν δείλιασε, δεν έχασε το χαμόγελό του και συνέχισε να παλεύει για τα όνειρά του. Τα τελευταία χρόνια, τα όνειρα αυτά δείχνουν να παίρνουν σάρκα και όστά καθώς έχει καταφέρει να κάνει μερικές πολύ σημαντικές συνεργασίες και να κυκλοφορήσει τα δικά του τραγούδια.

Μιλώντας στο TLIFE ο Βασίλης Πορφυράκης αναφέρεται στα όνειρα που κάνει για την πορεία του στο τραγούδι, τον άγνωστο άνθρωπο που έγινε η αιτία να συμμετάσχει στο X-Factor αλλά και την σύμμαχο και συνοδοιπόρο του στη ζωή, Ματίνα Νικολάου.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σου τραγούδι “Ακούω τη φωνή σου”. Πες μου δυο λόγια γι΄αυτό.

Έχουμε νέο τραγούδι, κυκλοφόρησε από τη Heaven music, πρόκειται για μια πολύ ωραία δουλειά. Είναι ένα διαφορετικό κομμάτι για μένα μετά από δυο μπαλάντες. Ο Άλεξ Κωνσταντινίδης έχει επιμεληθεί το video clip, η μουσική είναι του Σταύρου Χατζικιάν και οι στίχοι δικοί μου ενώ την παραγωγή την έχει κάνει ο Αποστόλης Μαλλιάς. Είναι μια πολύ ωραία δουλειά και είμαι πολύ χαρούμενος γι΄αυτή.

Τι είναι αυτό που σε εμπνέει για να γράφεις στίχους;

To πρώτο τραγούδι που έγραψα είναι το “Μόνος εγώ”. Γεννήθηκε μέσα στην περίοδο της καραντίνας, έχει να κάνει με εκείνη την περίοδο που όλη βιώσαμε μια μοναξιά. Η εσωστρέφεια εκείνης της περιόδου μετατράπηκε σε έμπνευση και δημιουργία. Όταν πήγα το τραγούδι στον παραγωγό μου, τον Αποστόλη δεν ήξερα αν ήταν κάτι πραγματικά καλό ή όχι. Τελικά αποδείχθηκε ότι άξιζε.

Είναι κάτι που θες να συνεχίσεις; Θες και οι επόμενες δουλειές σου να φέρουν τη δική σου στιχουργική υπογραφή;

Στα επόμενα βήματά μου σκοπεύω να συνεργαστώ με άλλους δημιουργούς χωρίς όμως να αποκλείω το ενδεχόμενο να γράψω και πάλι εγώ κάτι. Δε μπορείς άλλωστε να ξέρεις ποτέ πότε θα σου χτυπήσει την πόρτα η έμπνευση.

Η μουσική πότε μπήκε στη ζωή σου;

Από τη μέρα που γεννήθηκα. Εννέα μήνες μέσα στην κοιλιά της μητέρας μου άκουγα φλάουτο. Ήταν σολίστ, έπαιζε φλάουτο και πίκολο. Η μουσική είναι η κληρονομιά μου.

Ήξερες από μικρός θες να ακολουθήσεις αυτόν το δρόμο;

Είχα την απαίτηση που έχουν όλα τα παιδιά των μουσικών απλά΄έπρεπε να επιλέξω ποιο όργανο θα μάθω. Δεν γινόταν να “γλιτώσω” από τη μουσική. Τελικά η μητέρα μου είχε απόλυτο δίκιο ωστόσο είμαι καλύτερος τραγουδιστής απ’ ότι τρομπετίστας.

Ασχολούνται και τα αδέρφια σου με τη μουσική;

Kανένας, μόνο εγώ. Βέβαια, πολύ καλός είναι και ο μικρός μου αδερφός ο οποίος όμως ακόμα είναι 15 ετών επομένως έχει δρόμο μπροστά του να το εξελίξει αν θέλει.

Η πρώτη σου επαγγελματική δουλειά ως τραγουδιστής πότε ήταν;

Στα 18 μου. Πήρα μέρος σε ένα φεστιβάλ που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί πήγα για πλάκα, πήγα χάρη σε ένα φίλο μου που έπαιζε τουμπερλέκι. Μου το ζήτησε σαν χάρη λέγοντάς μου ότι το κόστος συμμετοχής ήταν 50 ευρώ και του λέω, “Σάββα να σηκωθώ τώρα από τον καφέ, να έρθω να δώσω 50 ευρώ για να πάρω μέρος σε ένα φεστιβάλ που παίζεις εσύ;” και μου λέει “έλα και θα τα βάλουμε μισά-μισά”. Τελικά πήγα και κέρδισα.

Αυτή ήταν και η αφορμή για να συνεχίσεις και να το δεις πιο επαγγελματικά;

Ναι, το συνέχισα άλλα τέσσερα χρόνια, μέχρι τα 22 μου. Δούλεψα στη Θεσσαλονίκη σε κάποια νυχτερινά μαγαζιά.

Στην Αθήνα πότε ήρθες;

Στην Αθήνα ήρθα μετά το X-Factor. Από τα 22 μέχρι τα 28 δεν τραγουδούσα, είχε μείνει εκτός δουλειάς. Η απόφαση αυτή ήταν συνειδητή, ήταν επιλογή μου να κάνω αυτή την παύση.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να επιστρέψεις;

Η αγάπη μου για τη μουσική. Στην εφηβεία μου άφησα την τρομπέτα, αλλά τη μουσική δεν μπόρεσα ποτέ να την αφήσω εντελώς. Δε θα μπορούσα να ζήσω αλλιώς.

Όσο καιρό είχες αποφασίσει να μείνεις εκτός, δε σου έλειπε;

Πάντα στηρίζω τις επιλογές μου. Έλεγα λοιπόν ότι αφού αυτό επέλεξα θα το πάω μέχρι όσο αντέξω αλλά η αλήθεια είναι ότι μέσα μου υπήρχε μια φωνή που έλεγε ότι κάτι θα συμβεί, ότι δεν τελείωσαν όλα στα 22. Έλεγα ότι ίσως πάρει χρόνο μέχρι να βρω τα πατήματά μου αλλά κάτι θα γίνει και θα έρθει πάλι η μουσική στη ζωή μου και τελικά έγινε αυτό με το X-Factor στο οποίο πήγα για πλάκα.

Υπήρξε κάποιος που σε παρακίνεισε να δηλώσεις συμμετοχή;

Με παρότρυνε ένας άνθρωπος που δεν ξέρω ποιος είναι, δεν ξέρω καν το όνομά του. Εκείνη την περίοδο δούλευα ως πωλητής σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών. Ένα πρωινό λοιπόν, μπήκε ένας άνθρωπος που φόραγε τραγιάσκα και ένα δερμάτινο μπουφάν, με καλημέρισε και αφού μου είπε τι ήθελε του έδειξε που να πάει για να εξυπηρετηθεί. Πάει, και λίγα λεπτά επιστρέφει και μου λέει, “ρε μαγκάκο με τέτοια μούτρα τι κάνεις εδώ, πήγαινε σε καμιά τηλεόραση να σε δουν” και έφυγε χωρίς να έχει πάρει τίποτα. Ο λόγος λοιπόν που πήγα στο X-Factor ήταν αυτός ο άνθρωπος που μπήκε στο μαγαζί που δούλευα, μου είπε αυτό και εξαφανίστηκε.

Πιο μικρός, όσο ήσουν στη Θεσσαλονίκη έκανες όνειρα να έρθεις στην Αθήνα για να ακολουθήσεις μια άλλη πορεία;

Όχι δεν το είχα στο νου μου. Λόγω οικογένειας, έλεγα ότι θα μείνω Θεσσαλονίκη. Την οικογένειά μου την έχω πολύ ψηλά όπως όλοι μας, στην περίπτωσή μου δε που δεν υπήρχαν και βασικά μέλη της μου ήταν πιο δύσκολο να τους αποχωριστώ. Αλλά να που με το X-Factor με έβγαλε ο δρόμος εδώ και μπορώ πλέον να πω ότι την έχω αγαπήσει πολύ την Αθήνα.

Δε σκέφτηκες ποτέ να φέρεις και τα αδέρφια σου στην Αθήνα;

Γιατί θέλει κανένας τους να έρθει; Έχουν τη ζωή τους εκεί. Η Αθήνα για εκείνους είναι “τιμωρία”. Καμιά φορά τους λέω για πλάκα πως έτσι και δεν είναι “κύριοι” σε 5-10 πράγματα θα έρθουν Αθήνα και μπαίνουν αμέσως στη θέση τους.

Μιας και έχεις μιλήσει για την ιστορία σου και το ότι εσύ μεγάλωσες και τα τρία σου αδέρφια, η σχέση που έχεις μαζί τους πλέον είναι η σχέση μπαμπά-παιδιών ή σε βλέπουν απλά σαν αδερφό τους;

Tώρα πλέον είναι ενήλικες και οι τρεις τους οπότε δεν υπάρχουν πια όλα αυτά τα της μέριμνας. Ένα παιδί χρειάζεται να είσαι από πάνω του μέχρι τα 18 του μετά έχει τη δική του κρίση να αποφασίσει τη θέλει να κάνει. Εγώ θα τους βοηθήσω αν ζητήσουν τη συμβουλή μου. Όταν όμως ήταν μικρότερα έπρεπε να έχω έναν άλλο ρόλο.

Θεωρείς ότι μεγάλωσες απότομα με όλη αυτή την ιστορία;

Μεγάλωσα απότομα αλλά τώρα είναι η περίοδος που μικραίνω απότομα οπότε όλα έρχονται σε μια ισορροπία.

Υπάρχουν πράγματα που αν γύριζες πίσω τον χρόνο θα τα έκανες αλλιώς;

Όχι, όλα θα τα έκανα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Μου αρέσει πάρα πολύ στο τέλος του μονοπατιού να μη θέλω να ξαναπαίξω την παράσταση διαφορετικά. Δε θα ήθελα να αλλάξω τίποτα, καμία επιλογή μο,υ.

Μουσικά πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου στο μέλλον;

Τη δουλειά μας την έχω χωρίσει σε δυο κατηγορίες, υπάρχουν οι διασκεδαστές και οι ψυχαγωγοί. Εγώ λοιπόν, από τα δυο αυτά προτιμώ να είμαι ψυχαγωγός. Αγαπώ τον Πάριο, τον Βαρδή, τον Μητροπάνο. Εκείνοι ήταν ψυχαγωγοί, δεν περίμενες να ακούσεις απλά ένα τσιφτετέλι να ανέβεις στην πίστα για να κουνήσεις το κορμί σου, άλλο ήταν αυτό που περίμενες, περίμενες την ώρα που θα έσβηναν τα φώτα και θα τον κοίταγες χωρίς να μιλάς.

Θεωρείς λοιπόν τον εαυτό σου καλλιτέχνη ή τραγουδιστή;

Καλλιτέχνη και μουσικό. Δεν είμαστε τραγουδιστές, όργανα είμαστε. Νότες παίζεις με ένα μουσικό όργανο, νότες βγάζεις με τη φωνή σου.

Έχεις νιώσει ποτέ αδικημένος σε αυτή τη δουλειά;

Δοκιμασμένος όχι αδικημένος. Είναι ένας μαραθώνιος και το μόνο που χρειάζεται να έχεις είναι αντοχή.

Υπάρχουν φορές που απογοητεύεσαι;

Βέβαια. Ειδικά τα δυο χρόνια της καραντίνας υπήρξαν πολλές φορές που σκέφτηκα να τα παρατήσω. Είναι και τα μαθηματικά που σε οδεύουν εκεί, είναι θέμα επιβίωσης. Είναι όμως ένας μαραθώνιος, δε θα σταματήσω, θα συνεχίσω μέχρι τον τερματισμό.

Πως ήταν αυτά τα δυο χρόνια της καραντίνας για εσένα:

Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος. Έφερνε μόνο ερωτηματικά. Θα περάσει όμως, δε μπορεί. Ήταν δυο δύσκολα χρόνια και συνεχίζει να υπάρχει μια δύσκολη συνθήκε αλλά θα περάσει, θα τα καταφέρουμε.

Είσαι πάντα τόσο αισιόδοξος;

Nαι και σε αυτό παίζει ρόλο η πίστη που έχω. Αυτός είναι ο δρόμος μου, έμαθα να αγαπώ, σε αυτό βασίστηκα. Τι πίστη έχεις αν δεν έχεις ελπίδα; Ας πάνε όλα στραβά, δεν πειράζει, στο τέλος θα γίνουν όλα καλά και αν δε γίνουν θα τα κάνουμε εμείς.

Όταν ήρθε στο φως η σχέση σου με την Ματίνα Νικολάου σε ενόχλησε η έκταση που πήρε ή δεν έδωσες σημασία;

Με την Ματίνα γνωριστήκαμε σε ένα πολύ πιο απλό περιβάλλον. Δε με πείραξε όμως. Την πατήσαμε σε ένα μαγαζί που μας έβγαλαν φωτογραφίες, νομίζαμε ότι ήταν κάποιος άλλος θαμώνας που τράβαγε και τελικά ήταν από περιοδικό. Δεν με πείραξε όμως. Δεν έχω καημό βέβαια να κάθομαι να τα συζητάω αλλά αφού προέκυψε, δεν πειράζει.

Τι είναι αυτό που σε κέρδισε σε εκείνη;

Η ζεστασιά που έχει σαν άνθρωπος. Αυτή η αγκαλιά που έχει ζέστη και δεν είναι απλά επιδερμική. Ένα συναίσθημα οικογένειας που όταν σου λείπει και το βρίσκεις είναι πολύ όμορφο.

Σε συμβουλεύει;

Ναι όπως και εγώ εκείνη. Με την Ματίνα πορευόμαστε μαζί. Το ωραίο είναι ότι όταν ξεκίνησε η σχέση μας δεν είχαμε πολλά επαγγελματικά. Ήμασταν και οι δυο σε πολύ μεταβατικό στάδιο και στην πορεία όλα κύλισαν πολύ όμορφα και για τους δυο μας.

Το ότι έχεις μεγαλώσει τρία παιδιά, τα αδέρφια σου, σε κάνει να θες να αποκτήσεις δικά σου παιδιά ή είναι κάτι που δεν σκέφτεσαι;

Έχω πάρει στη ζωή μου πολλή αγάπη από πολλούς ανθρώπους και θέλω αυτή την αγάπη να τη δώσω σε πολλά παιδιά. Δε ξέρω αν θα μου φτάνει να κάνω μόνο δυο δικά μου. Δε θα ήταν δίκαιο, δε θα ήταν σωστό. Για την ώρα δεν είναι στα πλάνα μου να κάνω παιδιά και αν δεν αποκτήσω και στο μέλλον, υπάρχουν τόσα πολλά που μπορώ να βοηθήσω. Η Ματίνα άλλωστε έχει τον γιο της.

Το ότι είχε ήδη ένα παιδί ήταν κάτι που σε τρόμαξε;

Εγώ είχα τρια δικά μου, στο ένα θα κολλήσω; Aυτό το μονοπάτι ζωής μου, μου έδωσε την δυνατότητα να μάθω τους έφηβους πράγμα που με κάνει να έχω μια πολύ καλή σχέση με τον Παναγιώτη, είμαστε φιλαράκια. Έχει και έναν πολύ καλό μπαμπά οπότε δεν χρειαζόταν να καλύψω το κενό ενός πατέρα. Με τον Παναγιώτη είμαστε δυο καλά φιλαράκια.

Ποιο είναι το πιο ωραίο σχόλιο που μπορεί να κάνει κανείς για τη φωνή σου;

Να μου πει κάποιος ότι αγγίζω την ψυχή του με τη φωνή μου. Πρόσφατα μου είπε κάποιος ότι ήταν η γυναίκα του έγκυος στο σπίτι και ήμουν η παρέα της. Αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό.

Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί περισσότερο στους ανθρώπους;

Η αρνητική ενέργεια. Το να βλέπω ανθρώπους να κλαίγονται συνεχώς. Δεν το μπορώ όλο αυτό. Η αρνητική ενέργεια είναι κάτι που μπορεί να σε κλειδώσει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

Αυτή την περίοδο θα σε δούμε να εμφανίζεσαι κάπου:

Θα κάνω κάποιες εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη. Για την ώρα στην Αθήνα δεν έχω κάτι αλλά από τη νέα χρονιά πιστεύω ότι θα γίνουν πολύ ωραία πράγματα.

Με ποιούς καλλιτέχνες θα ήθελες να συνεργαστείς;

Μέσα στην καρδιά μου υπάρχουν δυο άντρες καλλιτέχνες που είναι διακαής μου πόθος να συνεργαστώ. Ο ένας είναι ο Πασχάλης Τερζής που όμως έχει αποσυρθεί και ο άλλος είναι ο Γιάννης Πάριος. Θα ήθελα επίσης να συνεργαστώ με τη Νατάσα Θεοδωρίδου. 

Η μεγαλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει και έχεις ως οδηγό ποια είναι;

Είναι η συμβουλή που μου έδωσε ένα φίλος μουσικός στα πρώτα βήματα που έκανα μετά το X-Factor που μου είπε πως ότι και να μου συμβεί δεν πρέπει να σταματήσω. Και δεν σταματάω.

Το μεγαλύτερό σου όνειρο ποιο είναι;

Nα βοηθήσω ανθρώπους, ειδικά παιδιά που έχουν ανάγκη από μια οικογένεια, από αγάπη, χαμόγελο, στήριξη. Να καταφέρω να έχω μια αγκαλιά που να χωρά πολλά παιδιά μέσα. Δε μιλάω μόνο για οικονομική βοήθεια αλλά και για συναισθηματική.

Όλο αυτό είναι μια ανάγκη που σου δημιουργήθηκε γιατί ήταν μια αγκαλιά που έλειψε σε εσένα;

Όχι. Έχω ανάγκη να επιστρέψω την αγάπη που έλαβα. Το έχει ανάγκη η ψυχή μου να φέρω πίσω την αγάπη που πήρα εγώ. Αυτό είναι κάτι που αν δεν το καταφέρω θα με πειράξει.

Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος

 

 

 

Read More

And More