O Βoy George επέστρεψε την κλεμμένη εικόνα του Χριστού στην Κύπρο!

Για περισσότερο από 25 χρόνια η εικόνα του Χριστού βρισκόταν στο σπίτι του. Χωρίς ο ίδιος να έχει καταλάβει την ανεκτίμητη αξία της. Ο λόγος για τον Boy Geroge, Τον γνωστό καλλιτέχνη που επέστρεψε την εικόνα του Χριστού στην Κύπρο.

Πρόκειται για μια εικόνα που είχε κλαπεί από την Κυπριακή εκκλησία πριν από 300 χρόνια και μετά από πολλές μετακινήσεις, έφθασε στο σπίτι του Boy Geroge.

Όλα ξεκίνησαν στην εισβολή των Τούρκων το 1974. Ως γνωστό ο “Αττίλας” σκότωσε και λεηλάτησε. Οι εκκλησιές της Κύπρου καταστράφηκαν, όλα τα ιερά σκεύη και οι εικόνες κλάπηκαν και πωλήθηκαν στη “μαύρη” αγορά. Το ίδιο συνέβη και με την εικόνα του Χριστού απ’ την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στο Νέο Χωριό Κρυθέας.
Ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κύπρου αναφέρει ότι η εικόνα ανήκει στον ναό του Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος βρίσκεται στο κατεχόμενο από το 1974 Νέο Χωριό Κυθρέας. Η μεταβυζαντινή εικόνα έφτασε το 1985 σε έναν έμπορο τέχνης στο Kings Road στο Λονδίνο. Εκεί τη βρήκε και την αγόρασε, χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό για την ιστορία της, ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες της εποχής ο Boy George, γνωστός και ως George Alan O’Dowd.

Παρόλο που η εικόνα έμεινε στο σπίτι του για 25 χρόνια, κανείς δεν είχε καταλάβει τίποτα, μέχρι που μια συνέντευξη που έδωσε ο καλλιτέχνης έδωσε φως στην υπόθεση. Κάποιοι την είδαν στην τηλεόραση και την αναγνώρισαν. Αμέσως κινητοποιήθηκαν βυζαντινολόγοι αλλά και ο ιερέας του χωριού ως μάρτυρας.
Όταν ο Boy George άκουσε την ιστορία συγκλονίστηκε και αμέσως δέχθηκε να επιστρέψει την εικόνα στους Κυπρίους… Πλέον η εικόνα βρίσκεται στα χέρια του Επίσκοπου Νεαπόλεως Πορφύριο, εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Read More

And More