Όλες οι αλλαγές που φέρνει το 2011 στη τσέπη μας- Ποια προϊόντα αυξάνονται;

Έρχονται κι άλλες αυξήσεις μετά την τρίτη ανατίμηση του ΦΠΑ μέσα σε ένα χρόνο. Τρόφιμα, φυσικό αέριο, φως, νερό, εισιτήρια, ταξί και και τσιγάρα στα… ύψη! Έτσι λοιπόν μετά και τις τελευταίες αλλαγές το κράτος προσδοκά να πάρει νέα έσοδα με την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 11% στο 13% από 1ης Ιανουαρίου.

Τι θα δούμε να αλλάζει στο Super Market

Μπορεί να νομίζαμε πως θα πέρναμε μία ανάσα μετά την πρωτοβουλία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης να ξεκινήσει μία μείωση τιμών σε 661 προϊόντα ωστόσο και αυτά αναγκαστικά θα ανατιμηθούν, ενώ πολύ λίγες επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν και αυτή την νέα αύξηση. Μάλιστα υπολογίζεται ότι το κόστος μόνο από τις αυξήσεις έχει επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό μόνο για τρόφιμα κατά 180 ευρώ… Έτσι θα φαίνεται ακόμη πιο “βαρύ” το καλάθι της νοικοκυράς.

Στα ύψη το φως και το νερό

Η αύξηση ΦΠΑ επιβαρύνει και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ακριβαίνοντας ηλεκτρικό, νερό και φυσικό αέριο, αγαθά που όταν αυξάνονται το κόστος μετακυλίεται και στα προϊόντα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρων το τετράμηνο, από την 1 Ιανουαρίου 2011 θα επιβαρυνθεί κατά 6 ευρώ, δηλαδή θα πληρώνει 18 ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση.

Σημειωτέον ότι ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα πάρει φωτιά μέσα στο 2011 από τις αυξήσεις ως 11% για τις μικρές και μεσαίες καταναλώσεις, δηλαδή τους “πολλούς μη έχοντες” ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προειδοποίησε ότι αυτή η αύξηση δεν θα φτάσει και θα χρειαστεί και δεύτερη μέσα στη χρονιά που ξεκίνησε. Τις πρώτες αλλαγές στο ηλεκτρικό θα τις δούμε ή στον έναντι λογαριασμό πο θα έρθει τώρα η στον τετράμηνο εκκαθαριστικό μας.



Για όσες από σας έχουν στο σπίτι τους φυσικό αέριο

-Για κατανάλωση μέχρι 5 κυβικά μέτρα την ώρα, το πάγιο αυξάνεται σε 5,6 ευρώ το δίμηνο από 5,53 ευρώ (αύξηση 1,26%).

– Για κατανάλωση μέχρι 40 κυβικά μέτρα την ώρα, 10,07 ευρώ από 9,95 ευρώ (αύξηση 1,2%).

– Για κατανάλωση μέχρι 60 κυβικά μέτρα την ώρα, 17,9 ευρώ από 17,69 ευρώ (αύξηση 1,18%).

– Πάνω από 60 κυβικά μέτρα την ώρα, 29,08 ευρώ από 28,74 ευρώ (αύξηση 1,18%)

Πόσο θα κοστίσουν οι μετακινήσεις μας τη νέα χρονιά

Πιο τσουχτερά μέσα στη χρονιά και τα κόμιστρα των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών και των ταξί. Σημειώνεται και εδώ ότι βάσει των επιταγών της τρόικας και της “αναδιάρθρωσης” των αστικών συγκοινωνιών οι τιμές θα αυξηθούν κατά 30% δηλαδή έχουμε να δούμε εισιτήρια στο 1,30. Αυξήσεις και στα κόμιστρα των ταξί. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ για μία διαδρομή αξίας επτά ευρώ, οι καταναλωτές θα πληρώουν και περίπου ένα ευρώ ΦΠΑ. Αυξάνονται επίσης τα κόμιστρα στα αεροπλάνα, στα πλοία και στα τρένα. Εντυπωσιακό όπως είδαμε και στην εκπομπή “Αξίζει να το ζεις” είναι ότι το εισιτήριο τρένου INTERCITY Αθήνα-Θεσσαλονίκη κοστίζει 55,6 ευρώ ενώ η αεροπορική γραμμή της Ολυμπιακής κοστίζει 87 ευρώ!

Προσοχή στις ζημιές του σπιτιού- Δεν συμφέρουν!

Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ επιβαρύνει και τα ήδη αυξημένα κόστη των εργασιών από τεχνίτες. Έτσι την ανιούσα θα πάρουν οι εργασίες από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες ανακαίνισης.

Αύξηση και στον έντυπο τύπο

Πιο ακριβή και η ενημέρωση και η γνώση από 1ης Ιανουαρίου. Η αύξηση στο 13% συμπαρασύρει και τον συντελεστή 5,5% στο 6,5% και κάνει πιο ακριβά τα βιβλία, τις εφημερίδες, τα εισιτήρια του θεάτρου.

Συνεχίζουν τα κακά νέα για τους καπνιστές

Στρογγυλοποιείται και το πακέτο τσιγάρων που θα το δούμε και στα 4 ευρώ πλέον, με την αύξηση του παγίου από 10% στο 15%. Τα πολύ φτηνά πακέτα των 2,40 ευρώ θα πάνε στα 2,60.

Μάλλον διασκέδαση θα σημαίνει μόνο συγκέντρωση στο σπίτι

Πάνω και η διασκέδαση, αφού αυξάνονται οι τιμές της εστίασης εκτός σπιτιού. Εδώ πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση των πρώτων υλών που θα υποχρεώσει πολλούς εστιάτορες να αυξήσουν τις τιμές τους γιατί δεν μπορούν όλοι να την απορροφήσουν.

Να σημειωθεί ότι για τα νησιά του Αιγαίου, που ισχύει μειωμένος συντελεστής κατά 30%, οι συντελεστές που θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 διαμορφώνονται σε 9% και 5% (από 13% και 6,5% αντίστοιχα για την υπόλοιπη Ελλάδα).

Read More

And More