Όλγα Κεφαλογιάννη: “Η απουσία του πατέρα μου είναι δυσαναπλήρωτη”

Μια σύγχρονη γυναίκα, που ξέφυγε από τα στερεότυπα. Μοντέρνα, δυναμική, με όραμα, όχι μόνο για την πολιτική, αλλά και για τη ζωή. Η Όλγα Κεφαλογιάννη διαθέτει αναμφισβήτητα τα χαρίσματα μιας ήρεμης δύναμης και τα ξεδιπλώνει σμέσα από τη συνέντευξή της στην Σόνια Ταλαντίνου και το περιοδικό Glow.

Aναρωτιέμαι πώς ήταν η παιδική σας ηλικία. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας μερικές χαρακτηριστικές σκηνές, που συνθέτουν το κάδρο της οικογενειακής σας ζωής ως παιδί; Είμαστε τρεις αδελφές κι εγώ είμαι η μεγαλύτερη. Μεγαλώσαμε σ’ ένα σπίτι γεμάτο ενέργεια και ζωή. Στην Αθήνα, κυριαρχούν οι εικόνες του σχολείου, οι αδελφές μου, όλη η οικογένεια, ο Λυκαβηττός και η Δεξαμενή. Στην Κρήτη για διακοπές, η θάλασσα, οι επισκέψεις στο σπίτι της γιαγιάς, που αγαπούσα πολύ.

Και ποια βιώματα από το συγκεκριμένο περιβάλλον θεωρείτε πως διαμόρφωσαν τις επιλογές σας; Η οικογένεια είναι η σταθερά. Το σημείο αναφοράς. Το καταφύγιο. Κάθε οικογενειακή στιγμή, όχι μόνο ευχάριστη, αλλά και δύσκολη, ήταν γεμάτη από συναισθήματα σεβασμού και αλληλοεμπιστοσύνης. Η αγάπη και η υποστήριξη είναι ακόμα οι σταθερές αξίες που διέπουν τις οικογενειακές μας σχέσεις, αλλά και τις φιλικές. Αυτό κατ’ επέκταση αναζητώ και στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι. Εμπιστοσύνη και σεβασμό, για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Σαν παιδί πώς ήσασταν; Ποια «παιδικά» χαρακτηριστικά σας διατηρείτε έως σήμερα; Ανήσυχη για κάθε τι καινούριο, με ισχυρή άποψη, υπεύθυνη και αφοσιωμένη στις υποχρεώσεις μου. Καλή μαθήτρια, αλλά ιδιαίτερα ζωηρή στο σπίτι!

Και οι σχέσεις με τους γονείς σας; Νιώθατε καταπιεσμένη ή ελεύθερη να ενεργείτε όπως ονειρευόσασταν; Οι γονείς μας ήταν αυστηροί. Ήθελαν να μας μάθουν κανόνες. Να έχουμε αρχές. Να πιστεύουμε σε αξίες. Τους ενδιέφερε πολύ ο σεβασμός. Η τήρηση του λόγου και η υπευθυνότητα. Ακούγεται περιοριστικό το πλαίσιο, είχαν, όμως, ένα ιδιαίτερο τρόπο όσο μεγαλώναμε να μας αφήνουν τον χώρο να διαμορφώσουμε τις δικές μας προσωπικότητες. Δε λειτούργησαν ποτέ ισοπεδωτικά. Οι ρόλοι μεταξύ τους ήταν διακριτοί. Η μητέρα μας ήξερε να κρατάει τις ισορροπίες, να δίνει τη συναισθηματική κάλυψη. Ο πατέρας ήταν ο θεματοφύλακας των αυστηρών αρχών. Όλα, όμως, έβρισκαν το μέτρο και την ισορροπία. Τίποτα δεν ξέφευγε από αυτό.

https://www.instagram.com/p/BiCgvKJjv2j/?taken-by=glowmagazine

Και μόνο το ότι ακολουθήσατε το επάγγελμα της μητέρας σας (δικηγόρος), αλλά και τον δρόμο του πατέρα σας αποδεικνύει ότι οι επιρροές ήταν έντονες. Αν ξεκινούσατε από την αρχή, ποιες επιλογές θα κάνατε; Ο πατέρας μου ήταν γιατρός. Την πολιτική δεν την προσέγγισε ως επάγγελμα, αλλά ως λειτούργημα. Έλεγε πάντα ότι στην πολιτική προσφέρουμε. Η μητέρα μου ήταν δικηγόρος. Οι νομικές σπουδές ήταν επιλογή ζωής για μένα. Το επάγγελμα του δικηγόρου μου προσέθεσε πολλά. Προσφέρει τρόπο σκέψης. Μεθοδικότητα και σύστημα. Αν είχα την ευκαιρία να ξεκινήσω από την αρχή, θα επέλεγα πάλι τον ίδιο δρόμο.

Και με την πολιτική πού συναντηθήκατε; Τη φανταστήκατε κάπως διαφορετικά πριν εμπλακείτε απ’ ότι διαπιστώσατε τελικά; Μία σειρά συμπτώσεων με οδήγησε στην πολιτική. Στα νεανικά μου χρόνια δεν ήταν στόχος ζωής. Όμως, οι αποφάσεις λήφθηκαν μετά από ουσιαστική σκέψη και συζήτηση. Μην ξεχνάτε ότι ήμουν η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε στην Κρήτη και μία από τις νεότερες του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Είναι διαφορετικό να είναι κάποιος παρατηρητής από ότι μέρος της πραγματικότητας.

Πείτε μου τρία πράγματα που σας έμαθε η ενασχόλησή σας με αυτήν. Να ακούω, να διεκδικώ, να συνθέτω. Είναι μια αλληλουχία πραγμάτων που σε κάνει καλύτερο και αποτελεσματικότερο.

Έχετε υποστεί τον κοινωνικό ρατσισμό στον χώρο σας λόγω του φύλου ή της εικόνας σας; Δυστυχώς ναι. Ιδιαίτερα στην αρχή της πολιτικής μου καριέρας, αντιμετώπισα αρκετά φαινόμενα διαχωρισμού από συναδέλφους και όχι μόνο. Επέμενα πολύ για να με αντιμετωπίζουν ως ίση. Δεν ξέρω αν το πέτυχα στο ακέραιο, πάντως εξακολουθώ να το διεκδικώ.

Ο γάμος και η οικογένεια ήταν κάτι που ονειρευόσασταν από μικρή; Τι σας έφερε κοντά με τον σύζυγό σας και σας κρατάει ακόμα δεμένους; Η οικογένεια είναι η σταθερά. Πιστεύω σε αυτήν και στη δύναμή της. Με τον σύζυγό μου μας έφερε κοντά και μας κρατάει ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοκατανόηση.

Διάβασε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Glow που κυκλοφορεί

Read More

And More