Ομοφυλοφιλία στη χώρα μας: Κάτι φαίνεται να αλλάζει!

«Κατάλαβα στα 13 μου ότι είμαι λεσβία. Έχω κάνει σοβαρή σχέση με γυναίκα. Οι γονείς μου το ξέρουν στην αρχή δεν το δέχτηκαν αλλά μετά το συνήθισαν. Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο κόσμος. Αν δεν έχει πρόβλημα η κοπέλα μου την φιλάω και δημόσια. Είμαι κατά της υιοθεσίας παιδιού αλλά υπέρ του γάμου. Είναι δικαίωμα μου να κάνω ότι θέλω στο κρεβάτι μου».

Η 19χρονη Ζωή, κατάλαβε την διαφορετικότητα της όταν συνευρέθηκε ερωτικά με μια κοπέλα, καθαρά από περιέργεια και της άρεσε. Για την εμπειρία της μίλησε στο TL!fe: «Από τα 13 μου μέχρι τα 16 είχα σχέση με άντρα. Από εκεί και πέρα συνέχισα μόνο με γυναίκες. Είχα και δύο χρόνια σχέση με γυναίκα και ήταν κάτι το συναρπαστικό. Πριν από αυτήν ήμουν με μια άλλη κοπέλα 5 μήνες. Μια περίοδο που έλειπε ο πατέρας μου ταξίδι, του τηλεφώνησα και του είπα πως ήθελα να του μιλήσω. Δεν ήμουν καλά δεν μπορούσα να το κρύβω άλλο. Αυτός με είχε καταλάβει όμως και έτσι μου το είπε από μόνος του. Η μητέρα μου με έπιασε κατά λάθος live. Στην αρχή δεν το δέχτηκε αλλά μετά το πήρε απόφαση και φερόταν ανάλογα. Δεν είναι εύκολο για τους γονείς να το αντιμετωπίσουν. Με το σωστό χειρισμό και την καλή συμπεριφορά αλλά και με πολύ συζήτηση κάποια στιγμή το δέχονται. Οι φίλοι μου είναι straight και δεν έχουν κανένα πρόβλημα που είμαι λεσβία μου είπαν ότι ”στο κρεβάτι σου κάνεις ότι θέλεις”. Η κοινωνία δεν το δέχεται όμως εμένα αυτό δεν με αφορά. Κάποια μυαλά πρέπει να αλλάξουν. Δεν μπορούν να επιβάλλουν στον άλλον να μην το κάνουν αφού το αισθάνονται.»

Η Ζωή είναι από τις τυχερές, αφού το έχουν αποδεχτεί οι γονείς της. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και η απόρριψη γίνεται κομμάτι της ζωής τους. Αυτό επιβεβαιώνεται από πολλές μαρτυρίες αλλά και από την συνέντευξη που πήραμε από gay ζευγάρι διαδικτυακά, τον Γιάννη 19 ετών και τον Κωνσταντίνο 17. Ο Γιάννης, μας λέει: «Δεν το έχουμε πει στους γονείς μας γιατί φοβόμαστε πως αν το μάθουν θα μας σκοτώσουν! Όταν βγαίνουμε έξω όμως εκδηλωνόμαστε και φιλιόμαστε. Οι γύρω μας κοιτάνε περίεργα και δεν είναι λίγες οι φορές που μας βρίζουν. Έμείς δεν δίνουμε σημασία όμως. Αυτό που θα θέλαμε να αλλάξει είναι ο κόσμος να μπορέσει να τα δει όλα εντάξει με τους gay, όπως με τους straight.»

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση από τους γονείς απέναντι στο ομοφυλόφιλο παιδί τους;

Η ψυχολόγος Μάγδα Δασκαλάκη δίνει τις απαντήσεις για τις αναγνώστριες του TL!fe: «Η εικόνα των ομοφυλόφιλων θα λέγαμε ότι έχει γλυκάνει, δεν αποτυπώνεται ως μια καρικατούρα ανθρώπου. Χρειάζεται να καταλάβουμε ότι δεν είναι αποκλίνουσα συμπεριφορά, δεν είναι απειλή. Είναι μια σεξουαλική επιλογή ενός ατόμου κι είναι ελεύθερος να την εκδηλώσει. Στην εφηβεία στην ηλικία 14-15 κρίνονται όλα. Με τις ορμόνες, με την ανάπτυξη του σώματος, με την ανάπτυξη της σεξουαλικότητας και την πιο ενεργή δραστηριοποίηση του εφήβου στην κοινωνία καθώς και οι ανησυχίες για το μέλλον. Μετά το σχολείο και την πρώτη νεότητα καταλήγει στο ποιος είναι. Ένας γονιός που αγαπά, παρατηρεί και υποστηρίζει τον έφηβό του θα πρέπει να παρατηρεί αν το παιδί απομονώνεται από το κοινωνικό σύνολο και την παρέα του, είναι πιο μελαγχολικός, αναζητά διάφορες πηγές και πληροφορίες σχετικά με το σεξ ,είναι ενοχικός ή επιθετικός ή αρνητικός σε κάποιες ιδέες τις οικογένειάς του. Αυτό του δημιουργεί ψυχολογικό γιατί νιώθει ότι η σεξουαλική του ταυτότητα είναι ”διαφορετική”. Και έτσι δημιουργείται κρούση κι ένταση μέσα στην οικογένεια. Κάθε οικογένεια έχει διαφορετικές σταθερές και δεσμούς. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να νιώθει άνετος να εκθέσει ότι τον προβληματίζει χωρίς να νιώθει απόρριψη από την οικογένειά του.

Ο γονιός πρέπει να είναι υποστηρικτικός και ανεκτικός. Ακούει, δεν απορρίπτει και δεν πρέπει να το βλέπει σαν μίασμα ή αρρώστια. Αν δεν είναι έτοιμος να το αποδεχτεί πηγαίνει σε κάποιον να ζητήσει βοήθεια για να μπορέσει να το δεχτεί εφόσον δεν μπορεί να το κάνει ενστικτωδώς. Πρέπει να αγαπάει και να δέχεται την διαφορετικότητα του παιδιού και να την υποστηρίζει. Δεν πρέπει να απορρίπτει το ίδιο του το παιδί για μια σεξουαλική συμπεριφορά. Δεν πρέπει να προσπαθήσει να το αλλάξει γιατί δεν θα τα καταφέρει και θα δημιουργήσει και μεγαλύτερη σύγχηση στο παιδί γιατί εκείνη τη στιγμή που προσπαθεί να βρει την ταυτότητά του, έρχεται ο γονιός με ένταση και άγχος και το μπερδεύει. Το κάνουν να αισθάνεται ενοχές και υπάρχει ρήξη ανάμεσα στο παιδί και στους γονείς του.

Στο ΤLife μίλησε και ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου της ένωσης των ομοφυλόφιλων, Γρηγόρης Βαλλιανάτος και εξήγησε ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι κατά την άποψή του που στη χώρα μας υπάρχει αυτή η προκατάληψη απέναντι στους ομοφυλόφιλους :

«1.Τα παιδιά στην Ελλάδα δεν απέκτησαν ακόμη την ελευθερία τού να διδάσκονται στο σχολείο τους τι σημαίνει σεξ. Έτσι μεγαλώνουν με πάρα πολλά ψέματα.
2.Οι νομοθέτες δεν θέλουν να συζητήσουν το θέμα των ομοφυλόφιλων που είναι το 10% του πληθυσμού της χώρας. Τραγικό! Η τελευταία συζήτηση που έγινε στη Βουλή με αφορμή το Σύμφωνο Συμβίωσης ήταν άθλια με ύβρις και προσβολές. Όχι επιπέδου ΕΕ.
3.Τα ΜΜΕ δεν τηρούν τους κώδικες δεοντολογίας. Επιτρέπουν να προσβάλλεται η ομοφυλοφιλία και γελάνε σε βάρος μιας ομάδας ανθρώπων οι οποίοι είναι Έλληνες πολίτες και έχουν δικαιώματα και πληρώνουν φόρους όπως όλοι.
4.Ο ολέθριος ρόλος της Εκκλησίας. Που αντί να δουλεύει για την αγάπη και την κατανόηση των ανθρώπων δημιουργεί μίσος. Αυτά τα πράγματα που ακούμε από τους παπάδες για την ομοφυλοφιλία με αφορμή την ομορφότερη στιγμή στη ζωή δύο ανθρώπων να ενώσουν τη ζωή τους, αυτό είναι ντροπή για τους Χριστιανούς. Τελεία.»

Ρεπορτάζ: Eβίτα Τσιλοχρήστου, Καλλιόπη Γεωργοπούλου

Read More

And More