Έντονη είναι η παρουσία των γυναικών και στην Ευρωβουλή. Ανάμεσα στα ηχηρά ονόματα των ευρωβουλευτών είναι και αυτά των Σοφία Σακοράφα, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζενμπεργκ και Εύα Καϊλή. Ποιες όμως είναι οι κυρίες που ξεχώρισαν και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη;
Σοφία Σακοράφα (ΣΥΡΙΖΑ)
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα, στις 29 Απριλίου 1957. Είναι πρώην ακοντίστρια, μία από τις κορυφαίες αθλήτριες του στίβου και πλέον και πολιτικός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό σε ηλικία 15 ετών, αγωνιζόμενη με τα χρώματα του Γ.Σ. Τρικάλων. Τον Σεπτεμβρίου του 1982 στο διεθνές μήτινγκ «Βαρδινογιάννεια» στα Χανιά, πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ με επίδοση 74,20 μέτρα . Η επίδοση αυτή παρέμεινε πανελλήνιο ρεκόρ μέχρι την εισαγωγή του νέου τύπου ακοντίου, οπότε και όλα τα ρεκόρ μηδενίστηκαν.
Παρέμεινε κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο ως και την 13η Ιουνίου του 1983 όταν στο Τάμπερε της Φινλανδίας η Tiina Lillak το κατέρριψε με επίδοση 74,76 μέτρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συνολικά πέτυχε 17 φορές πανελλήνιο ρεκόρ, βελτιώνοντάς το συνολικά πάνω από 30 μέτρα ενώ είναι απόφοιτη της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής Θεσσαλονίκης (σήμερα ΤΕΦΑΑ)
Όταν αποχώρησε από τον αθλητισμό ασχολήθηκε με την πολιτική. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας, στις εκλογές του 2007.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη 6 Μαΐου 2010 για το νομοσχέδιο σχετικά με το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. και για τα έκτακτα μέτρα που υποχρεώθηκε να πάρει η χώρα για να μην χρεοκοπήσει, διαγράφτηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς δήλωσε «παρών» ξεφεύγοντας από την κομματική γραμμή που είχε ορίσει ο αρχηγός του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου.
Στις εκλογές του Μαΐου του 2012, εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, πρώτη σε σταυρούς από τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ στην εν λόγω περιφέρεια. Στις Ευρωεκλογές εξελέγη ευρωβουλευτής και είναι μία από τις κυρίες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Ευρωβουλή.
Κωνσταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ)
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα γεννήθηκε το 1964 στη Βουλγαρία και ήρθε ως μετανάστρια στην Ελλάδα το 2001 προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας, που είχε ο 4χρονος τότε γιος της. Έχει σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία.
Διάβασε εδώ περισσότερα για το ποια είναι
Μαρία Σπυράκη (Νέα Δημοκρατία)
Μετά από 23 χρόνια στη δημοσιογραφία και το πολιτικό ρεπορτάζ η Μαρία Σπυράκη αποφάσισε να κατέβει υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Μιλώντας σε πρώην συναδέλφους της, ξεκαθάρισε πως θεωρεί ότι σήμερα το συγκεκριμένο κόμμα είναι ο μόνος πολιτικός χώρος που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερή πορεία της χώρας στην Ευρώπη.
Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο έκανε δεκτή την πρόταση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και η απόφασή της την δικαίωσε αφού κατάφερε να εκλεγεί.
Γεννήθηκε στον Πυργετό της Λάρισας και, μετά τις σπουδές της, το 1991 ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη από το ελεύθερο ρεπορτάζ στην τηλεόραση.
Αρκετά χρόνια αργότερα, κατέβηκε στην Αθήνα και ανέλαβε το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας για λογαριασμό του καναλιού Star.
Στη συνέχεια μετακόμισε στην «Ημερησία» και το Mega όπου ήταν και ο τελευταίος της επαγγελματικός σταθμός.
Το πείσμα της και η μαχητικότητά της είναι κάτι που την χαρακτηρίζει. Ακόμη κι όταν έμεινε έγκυος σε δίδυμα, έμεινε στο ρεπορτάζ μέχρι τις τελευταίες μέρες του ένατου μήνα.
Ελίζα Βοζένμπεργκ (Νέα Δημοκρατία)
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το Λύκειο στην Κυψέλη και σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασκεί μαχόμενη δικηγορία από το 1982 και ειδικεύεται στο ποινικό και οικογενειακό δίκαιο.
Έχει συμμετάσχει σε μεγάλες ποινικές δίκες έντονου κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως στη δίκη της 17Ν και του ΕΛΑ, εκπροσωπώντας την πολιτική αγωγή.
Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα ισότητας και μητρότητας και είναι μέλος του γνωστού σωματείου γυναικών «Η Καλλιπάτειρα» καθώς επίσης και της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Έχει διατελέσει για 15 συνεχή έτη Σύμβουλος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και έχει εισηγηθεί ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις ειδικά για τους νέους δικηγόρους και την αναβάθμιση του κοινωνικού ρόλου του δικηγόρου. Υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE) όπου εκπροσώπησε τους Έλληνες δικηγόρους με εισηγήσεις και παρεμβάσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με καίριες εισηγήσεις.
Αρθρογραφεί συχνά στον ημερήσιο τύπο και συμμετέχει σε τηλεοπτικές συζητήσεις για θέματα κυρίως κοινωνικού ενδιαφέροντος, αλλά και της επιστήμης της. Οργάνωσε και παρουσίασε σειρά εκπομπών πολιτικού περιεχομένου στην Κύπρο με αφορμή τις κυπριακές προεδρικές εκλογές.
Το Μάρτιο του 2004 συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και τον Οκτώβριο του 2009 εξελέγη βουλευτής στην Α Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά και είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Βρυωνίδη. Φέτος, έθεσε υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή όπου και εξελέγη.
Εύα Καϊλή (Ελιά)
Γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας της Αλέξανδρος, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αποφοίτησε από το Ζωγράφειο και είναι διπλ. Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός της Π.Σ. του ΑΠΘ, η μητέρα της Μαρία Ιγνατιάδου από τη Μικρά Ασία μεγάλωσε στην Ημαθία, ενώ η μικρότερη αδελφή της Μανταλένα, είναι τελειόφοιτη της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.
Το 2008 έγινε μέλος της ΕΣΗΕΑ, Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον τομέα ειδήσεων και ενημέρωσης του Mega από το 2004 έως το 2007, παρουσιάζοντας τις μεσημβρινές και απογευματινές ειδήσεις του Σαββατοκύριακου. Σπούδασε στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας το 2005.
Το 2008 απέκτησε τίτλο Διεθνολόγου από το μεταπτυχιακό τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά το 2007. Είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοίτησε στο 38ο Δημοτικό, στο 13ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Θεσσαλονίκης.
Στις εθνικές εκλογές του 2007 εκλέχθηκε βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης και είναι η νεότερη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ενώ, το 2004 ήταν η νεότερη υποψήφια Βουλευτής που εκλέχθηκε, αλλά δεν ανέλαβε, καθώς ήταν επιθυμία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, να κρατήσει την έδρα. Το 2002 εκλέχθηκε Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ως η νεότερη υποψήφια. Διετέλεσε γραμματέας του πρώτου Νομαρχιακού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης το 2003. Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ 2001-2002. Από το 1992 υπήρξε μέλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, μέλος της ΠΑΜΚ, της ΠΑΣΠ, και γραμματέας τοπικής οργάνωσης νεολαίας κέντρου Θεσσαλονίκης.
Είναι μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, του Σ.Α.Ε., Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, αλλά και του ΟΣΕΠ, Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.
Οι δραστηριότητες της ως δημοτικής συμβούλου Θεσσαλονίκης, επικεντρώθηκαν σε θέματα νεολαίας, αθλητισμού, αρχιτεκτονικής, πολιτισμού και κοινωνικής πολιτικής. Υπήρξε μέλος της επιτροπής Δημητρίων, αλλά και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπως και της “Παναγίας Σουμελά”, ενώ παράλληλα είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Νέων για τα Ηνωμένα Έθνη από το 2005, και της Μ.Κ.Ο. Κ.Ε.Α.Ν. Κυττάρου Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων Θεσσαλονίκης, που δραστηριοποιείται σε θέματα περιβάλλοντος και πράσινης ανάπτυξης, όπως και νέων τεχνολογιών.
Πλέον, θα έιναι και μία από τις κυρίες που θα εκπροσωπήσουν την χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ