Όσκαρ 2021: Για πρώτη φορά δύο γυναίκες υποψήφιες για το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας

Μπορεί τον τελευταίο χρόνο όλα στην καθημερινότητα μας να είναι διαφορετικά, όμως, υπάρχουν μερικοί θεσμοί που διατηρούνται σταθεροί. Έτσι, τα βραβεία Όσκαρ θα πραγματοποιηθούν και φέτος με έναν εντελώς αλλιώτικο και καινούργιο τρόπο. Γιατί, Όσκαρ σημαίνει ταινίες που ξεχώρισαν και αν δεν τις έχει δει ήδη ξέρεις ότι θα σε “αγγίξουν”. Όσκαρ σημαίνει στιγμές συγκίνησης, λάμψης και ψυχαγωγίας. Όσκαρ σημαίνει COSMOTE TV. Ειδικά, φέτος τα βραβεία της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου έχουν μία αύρα προόδου και αλλαγής. Ένα βλέμμα ανοιχτό στο μέλλον με λιγότερες διακρίσεις και περισσότερη ισότητα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, δύο από τις πέντε συνολικά υποψηφιότητες για το βραβείο “Καλύτερης Σκηνοθεσίας” είναι γυναικείες, με την μία από τις δύο να έχει ήδη κερδίσει το αντίστοιχο βραβείο στις Χρυσές Σφαίρες και να θεωρείται το απόλυτο φαβορί. Η Chloé Zhao και η Emerald Fennell γράφουν ιστορία. Και όχι τυχαία! Κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι μόνο πέντε γυναίκες έχουν πάρει υποψηφιότητα για αυτό το βραβείο και μόνο μια έχει κερδίσει το 2010. Αυτή δεν ήταν άλλη από την Kathryn Bigelow για την ταινία “The Hurt Locker”. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι αξίζει να τις γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!

Πώς θα σου φαινόταν να έχεις πρωταγωνιστήσει σε μία από τις πιο πολυσυζητημένες σειράς των τελευταίων ετών, να σκηνοθετείς την πρώτη σου ταινία και να καταλήγεις υποψήφια για ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία του θεσμού; Πριν απαντήσεις, όπου σειρά βάλε στην προηγούμενη πρόταση το “The Crown” και όπου σκηνοθέτη την Emerald Fennell, την οποία γνώρισες καλύτερα ως Camilla Parker Bowles. Η ταινία “Promising Young Woman” φέρει τη σκηνοθετική της ματιά και τη συγγραφική της υπογραφή. Ο τρόπος που επέλεξε να οπτικοποιήσει αρχικά και στη συνέχεια να αφηγηθεί μία ιστορία αγγίζει το ευαίσθητο θύμα του βιασμού και της εκδίκησης του θύματος αναγνωρίστηκε από την επιτροπή και κάπως έτσι το όνομα μίας γυναίκας που αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της ταινία φιγουράρει ανάμεσα σε σπουδαίους συνυποψηφίους. 

Στους τελευταίους, κράτησε το όνομα της Chloe Zhao. Αν είσαι σινεφίλ, την θυμάσαι από το αριστουργηματικό “Καλπάζοντας το Όνειρο”. Αν ακούς το όνομα της για πρώτη φορά, τότε ευκαιρία να την γνωρίσεις. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που η Ακαδημία αναγνωρίζει το ταλέντο της και την συμπεριλαμβάνει στους υποψηφίους της, αλλά και την πρώτη γυναίκα με τις περισσότερες υποψηφιότητες σε μία μόνο απονομή, αφού εκτός από το βραβείο “Καλής Σκηνοθεσίας”, είναι υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, Μοντάζ, αλλά και Ταινίας ως παραγωγός. Η χρονιά της ξεκίνησε με επαίνους και βραβεία από τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα για τη ματιά της στο δραματικό “Nomadland” και την σκηνοθετική της φροντίδα στην πρωταγωνίστρια, Frances McDormand. Καθόλου άσχημα για ένα κορίτσι που μεγάλωσε με την πεποίθηση ότι μία γυναίκα δεν μπορεί να γίνει πετυχημένη σκηνοθέτης. 

All About Eve

Θα τα καταφέρουν;
Μπορεί η Chloe Zhao να θεωρείται το φαβορί της συγκεκριμένης κατηγορίας, όμως, η οριστική απάντηση θα δοθεί τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου, βραδιά, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η πιο διαφορετική απονομή στην ιστορία του θεσμού. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις – εκτός από υπομονή – είναι να συντονιστείς στο κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD στην COSMOTE TV στις 25/4 από τις 23:30 και να μπεις στον παλμό της βραδιάς με την εκπομπή OSCARS’ NIGHT με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο. Έτσι, θα έχεις κάνει το καλύτερο warm-up για να δεις στη συνέχεια LIVE και αποκλειστικά την 93η Τελετή Απονομής των βραβείων Όσκαρ στις 3 το πρωί σε σχολιασμό του Γιώργου Σατσίδη και της Χριστίνας Μπίθα!

Εάν δεν έχεις υπομονή, κάνε απλά Pop Up!
Εάν πάλι δεν μπορείς να περιμένεις και θέλεις να δώσεις οσκαρική πινελιά στην καθημερινότητα σου όλο τον μήνα, μπορείς να το κάνεις με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού. Έως τη Δευτέρα 26/4, μπορείς να απολαύσεις αγαπημένες οσκαρικές ταινίες αλλά και μοναδικά αφιερώματα που θα σε προετοιμάσουν για τη βραδιά! Στο ειδικά διαμορφωμένο COSMOTE CINEMA OSCARS HD στην COSMOTE TV, σε περιμένουν συνολικά 130 ταινίες, που έχουν κερδίσει ή απλά προταθεί για το Χρυσό Αγαλματίδιο σε συχνότητα τριών την ημέρα. Back 2 Back. Από την κλασική “Λίστα του Σίντλερ”, το πολυβραβευμένο “Όλα για την Εύα” και τον περσινό μεγάλο νικητή “Τα Παράσιτα”. Και τα κινηματογραφικά καλά δεν σταματούν εδώ! Εκτός από ταινίες, στο συγκεκριμένο κανάλι θα βρεις ημέρες αφιερωματικές σε σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως ο Πέδρο Αλμοδοβάρ και ηθοποιούς, όπως η Σοφία Λόρεν, ενώ το το Σάββατο 10/4 είναι αφιερωμένο σε οσκαρικές ταινίες με βραβευμένους Έλληνες, όπως η Κατίνα Παξινού («Για ποιον χτυπά η καμπάνα»), ο Βαγγέλης Παπαθανασίου («Οι Δρόμοι της Φωτιάς») και ο Ελληνοαμερικανός Αλεξάντερ Πέιν («Οι Απόγονοι»). 

Pinnochio

Και αν δεν προλάβεις να δεις κάτι…
Μην αγχώνεσαι! Στην δωρεάν, προς τους συνδρομητές της, υπηρεσία, COSMOTE TV PLUS, θα βρεις τον On Demonad φάκελο, OSCARS Tribute, στο οποίο μπορείς να δεις αρκετές από τις ταινίες του COSMOTE CINEMA OSCARS HD.

Ετοίμασες το Pop – Corn; Για τα υπόλοιπα φροντίζει η COSMOTE TV!