Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών: Πόσο απλό είναι το τόσο μεγάλο, να προσφέρεις ελπίδα για ζωή!

Η 17η Σεπτεμβρίου 2016 είναι ημέρα αφιερωμένη Παγκόσμια στους Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών. Είναι ημέρα τιμής για όλους τους ευαίσθητους ανθρώπους που κατάλαβαν την αξία του να προσφέρεις και έδωσαν ελπίδα ζωής με τον πιο απλό τρόπο. Δίνοντας λίγα λεπτά από το χρόνο τους συνέβαλαν σε κάτι πολύ μεγάλο. Στο να δώσουν ελπίδα για ζωή!

Στην Ελλάδα ο αριθμός των εθελοντών έχει αυξηθεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια κατά 33.000 και ήδη 5 δότες πρόσφεραν μόσχευμα σε ασθενείς. Ο αριθμός όμως αυτός μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερος και να σωθούν ζωές με τη δική σου συμβολή. Γίνε εθελοντής ή γίνε το παράδειγμα να πεισθούν κι άλλοι να εγγραφούν ως εθελοντές δότες.

Ήτανε δυο, γίνανε τρεις…

Ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο “Έλπίδα”, στα πολλά χρόνια της λειτουργίας του, έζησε από κοντά την αγωνία των οικογενειών που αναζητούν συμβατό δότη μυελού των οστών για να δώσουν στο παιδί τους ελπίδα ζωής.

Για το σκοπό αυτό, το 2012, ιδρύθηκε ο Σύλλογος “Όραμα Ελπίδας” με Πρόεδρο την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Πρώτο στόχο είχε την οργάνωση και τη λειτουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών ώστε κάθε παιδί που χρειάζεται μεταμόσχευση να μπορεί να βρει μόσχευμα γρήγορα και ανέξοδα στην χώρα του.

Τον Μάρτιο του 2014 εγκαινιάζεται η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και λειτουργεί στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα”, ενώ παράλληλα ξεκινά και μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης με επικεφαλής τον Αγγελιοφόρο της Ελπίδας, Σάκη Ρουβά. Ο κορυφαίος Έλληνας σταρ έγινε ο πρώτος εθελοντής δότης δίνοντας το παράδειγμα αλλά και δείχνοντας πόσο απλή διαδικασία είναι.



Σήμερα, η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών “Όραμα Ελπίδας” μετράει χιλιάδες εγγεγραμμένους δότες -ένας αριθμός που καθημερινά αυξάνεται- αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την βαθιά ευαισθησία και το αίσθημα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας. Ανάμεσά τους
και οι Ολυμπιονίκες μας, οι παίκτες μεγάλων αθλητικών ομάδων αλλά και καλλιτέχνες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί και πολλοί άλλοι που έκαναν το μήνυμα πιο δυνατό!

Παράλληλα, η διαρκής ενημέρωση δημιούργησε πυρήνες συνεργασίας ανάμεσα στην Τράπεζα και σε Πολιτειακούς φορείς, Πανεπιστημιακές Σχολές, συλλόγους φοιτητών, αθλητικούς φορείς, σώματα ασφαλείας, στρατιωτικές μονάδες, Νοσοκομεία και Ενώσεις πολιτών, ιδιωτικούς φορείς και μεγάλες εταιρείες σε όλη την Ελλάδα που αγκάλιασαν την προσπάθεια.

Ο αργυρός Ολυμπιονίκης του Ρίο, Σπύρος Γιαννιώτης έγινε κι εκείνος εθελοντής δότης όταν το πρωί της Παρασκευής βρέθηκε στην Ογκολογική Ομάδα για μια ειδική εκδήλωση. Δες εδώ!

“Δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματα μου από την επίσκεψη στο νοσοκομείο. Τα παιδιά που νοσηλεύονται είναι πραγματικοί μαχητές και κοντά τους καταλαβαίνεις ότι πολλά απ’ όσα θεωρούμε σοβαρά προβλήματα είναι πραγματικά ήσσονος σημασίας.

Μίλησα με τα παιδιά, όχι πολύ γιατί ήταν κουρασμένα, αλλά είναι όμορφο να εισπράττεις αυθόρμητα αγάπη με τα πιο απλοϊκά λόγια. Όπως ένα μικρός που με αναγνώρισε, ήμουν «αυτός που κολύμπησε στη θάλασσα». Με κοίταξε και χαμογέλασε!

Είναι σπουδαία και ταυτόχρονα μεγαλειώδης και μόνο η σκέψη ότι μπορείς να βοηθήσεις έναν άνθρωπο στην άλλη άκρη της γης του οποίου η ζωή βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο σου. Πόσο μάλλον η πράξη…

Ομολογώ ότι συγκλονίστηκα όταν με ενημέρωσαν ότι η χώρα μας είναι στην τελευταία θέση της λίστας αριθμού δοτών. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα ευαισθητοποιηθεί αν υπάρξει σωστή ενημέρωση.

Οι αθλητές πρέπει να γίνουμε παράδειγμα και να μεταδώσουμε το μήνυμα ζωής”, δήλωσε ο ίδιος στο gazzetta στη συνέχεια.

Ας γίνουμε χίλιοι δεκατρείς!

Στην παρακάτω κάρτα μπορείς να δεις και τις απαραίτητες προυποθέσεις για να γίνεις κι εσύ εθελοντής δότης:

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να μπεις στο oramaelpidas.gr.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στους στόχους του Συλλόγου “Όραμα Ελπίδας”, εκτός από την λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών, περιλαμβάνονται η δημιουργία Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων σε παιδιά, η ίδρυση Κέντρου Ερευνών για τον παιδικό καρκίνο, και η λειτουργία στον Κυβερνοχώρο μιας Τράπεζας Πληροφοριών για τον παιδικό καρκίνο.

Read More

And More