Παιδίατρος εξηγεί στο TLIFE πώς μπορούσε να αποφευχθεί ο πνιγμός του μωρού στην Πάτρα!

Μετά την τραγική είδηση που εξελίχθηκε στην Πάτρα, ο παιδίατρος Ευάγγελος Κάνταρος εξηγεί και επισημαίνει του κινδύνους που παραμονεύουν στα μωρά.

Ενα κοριτσάκι 14 μηνών από την Πάτρα μεταφέρθηκε νεκρό στο Νοσοκομείο του Ρίου αφού σύμφωνα με πληροφορίες πνίγηκε από το σχοινί που κρέμονταν τα παιχνιδάκια στο πάρκο του. Το μωράκι ήταν μόνο με τη γιαγιά του στο σπίτι και όταν πήγε να το ελέγξει είδε ότι δεν αναπνέει…

Τι μπορεί να έφταιξε ώστε να καταλήξει το κοριτσάκι, τι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα οι γονείς; ” Ένα παιδάκι 14 μηνών, είναι λίγο επικίνδυνο για αρχή να το αφήνει κανείς με τη γιαγιά του. Γενικότερα μικροαντικείμενα και παιχνίδια πρέπει να λείπουν. Σε αυτή την ηλίκία δεν υπάρχει αίσθηση κινδύνου. Μόνο ένας ενήλικας μπορεί να προλάβει το κακό που μπορεί να προκαλέσουν. Όλα τα ύποπτα αντικείμενα πρέπει να τα σκεφτεί ο ενήλικας για να προλάβει το κακό. Μέχρι 3 ετών το παιδί δεν έχει μέγεθος του κινδύνου. Σε οποιοδήποτε μέρος κι αν παίζει το παιδί ο ενήλικας πρέπει να προλαμβάνει τον κίνδυνο, ακόμη και στο πάρκο. Π.χ. ένα παιχνίδι που έχει βιδάκια. Μπορεί να τα βάλει κατευθείαν στο στόμα. Ένα παιδί που θα βρει κέρματα, θα τα βάλει κατευθείαν στο στόμα. Μου έχει τύχει περιστατικό να περιμένει μητέρα μπροστά σε πίνακα ανακοινώσεων και να αρπάζει το μωρό της που είχε αγκαλιά καρφίτσα και να την καρφώνει στην στοματική κοιλότητα. Μία καρφίτσα που θεωρείται ασήμαντη στο μάτι της μητέρας βρέθηκε στο στομάχι του μωρού της.

Ο γονιός πρέπει να σκέφτεται καλά που αφήνει το παιδί του, η γιαγιά δεν έχει και πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και στον παιδικό σταθμό να είναι υποψιασμένος ότι το παιδί μπορεί να πάθει τα απίθανα! Από το να βάλει το χέρι του στην πρίζα μέχρι να καταπιεί ένα μικροαντικείμενο. Ακούμε συχνά περιστατικά όπως μια γιαγιά άφησε το φάρμακό της στο φλυτζάνι του καφέ και το ήπιε. Το παιδί δεν ελέγχει τον κίνδυνο. Μέχρι τριών-τεσσάρων ετών πρέπει να προσέχουμε καλά που αφήνουμ τα παιδιά μας. Λειτουργεί σαν ένας σκουπιδοφάγος και το τι μπορεί να βάλει στη στοματική του κοιλότητα είναι το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε. Και όλα τα αντικείμενα που αιωρούνται μπορούν να αποβούν μοιραία. Το σταυρουδάκι του, η παραμάνα του, όλα θέλουν προσοχή!

Read More

And More