Πάνος Κιάμος: «Μένω άυπνος για να δω τα παιδιά μου»

Το όνομα του Πάνου Κιάμου είναι συνδεδεμένο με την επιτυχία, κάτι που επιβεβαιώνεται και αυτή την περίοδο με την κυκλοφορία του νέου του δίσκου «Από αστέρι σε αστέρι» από την Cobalt Music και το νέο το single «Πώς θα τη βγάλω». Πιο ώριμος και πιο κατασταλαγμένος από ποτέ δίνει στο Down Town Κύπρου και τον Αλέξανδρο Πρίφτη την πιο ειλικρινή του συνέντευξη, λίγο πριν από το live του στο νησί.

«Από τη μία νιώθω πολύ μεγάλη χαρά που ο κόσμος είναι δίπλα μου και στηρίζει κάθε μου βήμα, από την άλλη, όμως, νιώθω πολύ άγχος για το αν θα καταφέρω να ανταποδώσω όλα αυτά που μου δίνουν. Είμαι γεμάτος ευθύνη και άγχος για να επιστρέφω όσα εισπράττω από το κοινό. Νιώθω χαρά και δικαίωση για όλα όσα μου προσφέρονται», υποστηρίζει ο ίδιος.

Γιατί μιλάς για δικαίωση; Υπήρξαν άνθρωποι που σε αμφισβήτησαν;
Όταν κάνεις μία προσπάθεια και βρίσκεις ανταπόκριση, τότε νιώθεις δικαιωμένος. Περνάω πολλές ώρες στο στούντιο για να βρω τα κομμάτια που θα βάλω στο δίσκο μου. Έτσι έγινε με το «Από αστέρι σε αστέρι». Το ίδιο γίνεται και με τις πρόβες στο μαγαζί. Η κούραση είναι μεγάλη. Σίγουρα με αμφισβήτησαν κάποιοι στο ξεκίνημά μου, αλλά μου έκανε καλό. Πάτησα στα πόδια μου και είχα το κίνητρο να τους κερδίσω κι αυτούς. Αυτό είναι το ωραίο που καλείται να ξεπεράσει κάποιος. Ακόμα και τώρα με αμφισβητούν κάποιοι, αλλά χαίρομαι όταν μου λένε: «δεν σε άκουγα πριν, γιατί ακούω άλλου είδους μουσική, όμως το τάδε τραγούδι που είπες, το αγάπησα!». Είναι μία κατάκτηση αυτό! Πολλοί δεν ακούνε τον Κιάμο, όταν όμως έρθουν στο μαγαζί περνάνε καλά.

Στο ξεκίνημά σου «ξέφυγες» με την επιτυχία;
Όχι, γιατί ήρθε σταδιακά. Δεν έγινε το μεγάλο μπαμ με μένα, ούτε μου έσκιζαν μπλούζες και πουκάμισα. Η πρώτη μου δισκογραφική δουλειά γνώρισε επιτυχία, αλλά τα τραγούδια έγιναν σιγά-σιγά γνωστά. Φταίει και το ότι δεν απασχόλησα και τα ΜΜΕ πολύ. Δεν προβλήθηκα ιδιαίτερα – και από επιλογή. Δεν με εκμεταλλεύτηκαν ποτέ. Ούτε κι εγώ όμως. Τώρα βλέπω ότι με βοήθησε που δεΝ γνώρισα την απότομη επιτυχία γιατί δεν ζαλίστηκα. Ευτυχώς, είχα δίπλα μου τον πατέρα μου και με βοηθούσε. Η παιδεία παίζει μεγάλο ρόλο. Γιατί η επιτυχία όπως έρχεται έτσι και φεύγει.

Ασχολείσαι καθόλου με τα social media;
Όχι, δεν τα πάω και πολύ καλά με την τεχνολογία. Είναι επιλογή μου, γιατί δεν το ‘χω… Μόνο μία σελίδα υπάρχει στο facebook, έπειτα από απαίτηση του fan club, για να ενημερώνεται ο κόσμος. Εγώ,όμως, δεν είμαι fan της τεχνολογίας και προτιμώ την ανθρώπινη επαφή. Γι’ αυτό και έχω ανοιχτό το καμαρίνι μου. Δεν μου αρέσει κιόλας που πάνε τα παιδιά για καφέ και αντί να μιλούν είναι με τα κινητά στο χέρι. Χάνουμε σημαντικά πράγματα έτσι… Έτσι το βλέπω εγώ, χωρίς να κρίνω κανέναν όμως.

Σε ενοχλεί όταν η δημοσιότητα φέρνει στο φως κομμάτια της προσωπικής σου ζωής;
Δεν αφήνω πολλά να βγαίνουν προς τα έξω. Δεν αφορά τον κόσμο. Αλήθεια, δεν τον αφορά. Είναι σαν να πάω σε ένα γιατρό, κι αντί να του πω τι πρόβλημα έχω, να του λέω: «τι έφαγες το μεσημέρι;». Μα, αυτό με νοιάζει; Όχι. Έτσι νομίζω ότι και ο Κιάμος οφείλει να απασχολεί μόνο μέσα από τη δουλειά του. Είμαι ένας κοινός άνθρωπος όπως όλοι μας.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ποτέ δεν απαντάς σε αρνητικά σχόλια;
Ναι, δεν υπάρχει λόγος να βγω και να απαντήσω σε κάτι που απλά γράφτηκε. Δεν εξετάζουν το τι γίνεται ή όχι. Δεν κάνουν ρεπορτάζ και δεν το διασταυρώνουν. Απλά τώρα με το Internet, γράφεται μια βλακεία και μετά παίζει παντού. Αυτό είναι ένα κακό της τεχνολογίας. Αυτό είναι άσχημο και μη δημοσιογραφικό το να μην εξετάζεται κάτι. Δεν μπορώ να κάτσω να ασχοληθώ με τον καθένα που θα κάτσει να γράψει κάτι για μένα, επειδή μπορεί να έχει κάτι προσωπικό μαζί μου ή επειδή έτσι του ήρθε. Με έπιασε ένας προχθές και μου είπε: «αλήθεια, ισχύει ότι σε κυνηγάει η εφορία;». Δεν θα καθίσω να ασχοληθώ…

Τα παιδιά σου, σου παραπονιούνται που δεν σε βλέπουν όσο θα ήθελαν;
Ναι, βέβαια. Μου κάνουν παράπονα, αισθάνομαι άσχημα, αλλά τι να κάνουμε; Αυτή είναι η φύση της δουλειάς μας. Την ώρα που ξυπνάνε αυτά, εγώ πάω για ύπνο. Είναι το τίμημα που λέγαμε πριν…Ελπίζω ότι, μεγαλώνοντας, θα με καταλάβουν.

Ποια είναι η μεγαλύτερη θυσία που έχεις κάνει γι’ αυτά;
Το ότι μένω άυπνος για να τα δω, να παίξουμε, να ασχοληθώ μαζί τους. Δεν νομίζω ότι έχω κάνει καμιά μεγάλη θυσία. Η μαμάδες τα τραβάνε όλα. Οι μπαμπάδες δουλεύουν, φέρνουν τα χρήματα σπίτι κι εκείνες τραβάνε τα βάρη… (γελάει).

Την Πρωτοχρονιά θα την περάσετε όλοι μαζί;
Ναι, αλλά εγώ θα δουλεύω. Όσο μπορώ θα είμαι εκεί μαζί τους.

Read More

And More