«Περηφάνια και προκατάληψη»: Δημητροπούλου – Μοθωναίος έκαναν πρεμιέρα ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου! [pics]

Μία από τις πιο δυνατές ερωτικές ιστορίες όλων των εποχών παίρνει σάρκα και οστά για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή. Ο λόγος για τη διάσημη νουβέλα της Τζέιν Όστεν «Περηφάνια και προκατάληψη», η οποία ανεβαίνει στο Θέατρο Αλκυονίς σε πρωτότυπη διασκευή της ίδιας με τον Άρη Ασπρούλη και σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη.

Η Ευγενία Δημητροπούλου και ο Δημήτρης Μοθωναίος αναλαμβάνουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Αγησίλαος ΜικελάτοςΕλεάννα Καυκαλά και Κώστας Φαλελάκης.

Η πρεμιέρα της παράστασης πραγματοποιήθηκε το το βράδυ της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου, ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων. Πλήθος κόσμου έδωσε το “παρών” στο θέατρο και χάρισε το πιο θερμό χειροκρότημα σε όλους συντελεστές για την υπέροχη δουλειά τους.

Μεταξύ των διάσημων προσκεκλημένων, ο φωτογραφικός φακός του TLIFE που ήταν εκεί απαθανάτισε τους: Σάσα Σταμάτη, Υρώ Μανέ, Μαριλέννα Παναγιωτοπούλου, Βασίλης Παλαιολόγος, Δωροθέα Μερκούρη, Ειρήνη Νικολοπούλου, Νταίζη Λεμπέση και Πάνος Κατσαρίδης.

Δες τις φωτογραφίες:

Σάσα Σταμάτη

Υρώ Μανέ – Νταίζη Λεμπέση

Σάσα Σταμάτη – Μαριλένα Παναγιωτοπούλου – Υρώ Μανέ

Βασίλης Παλαιολόγος – Πάνος Κατσαρίδης – Ευγενία Δημητροπούλου – Υρώ Μανέ

Ειρήνη Νικολοπούλου – Δημήτρης Μοθωναίος

Κώστας Φαλελάκης- Υρώ Μανέ – Πάνος Κατσαρίδης

Βασίλης Παλαιολόγος – Δημήτρης Μοθωναίος – Δωροθέα Μερκούρη

Σάσα Σταμάτη – Ευγενία Δημητροπούλου

Ελεάννα Καυκαλά – Υρώ Μανέ

Η πλοκή

Η ανεξάρτητη Ελίζαμπεθ και η αθώα Τζέιν, οι μεγαλύτερες κόρες της οικογένειας Μπένετ, προσπαθούν να ανακαλύψουν την ευτυχία και τον έρωτα μέσα στους κοσμικούς κύκλους της επαρχιακής Αγγλίας. Όταν στην μικρή τους πόλη φτάνουν για διακοπές δύο νεαροί και πλούσιοι αριστοκράτες, ο υπερόπτης κύριος Ντάρσυ και ο πλούσιος φίλος του, κύριος Μπίνγκλεϋ, η μικρή κοινωνία της περιοχής αναστατώνεται και ανάμεσα στις οικογένειες που έχουν ανύπαντρες κόρες αναπτύσσεται έντονος ανταγωνισμός για το ποιες θα κερδίσουν τους δυο περιζήτητους γαμπρούς. Ο περήφανος χαρακτήρας των ηρώων και οι κοινωνικές τους προκαταλήψεις, θα προκαλέσουν μια σειρά από παρεξηγήσεις, ματαιώσεις, αστείες και συγκινητικές στιγμές, πείσμα, μίσος, θυμό και απογοήτευση. Μέχρι τη στιγμή που η περηφάνια της μιας πλευράς και η προκατάληψη της άλλης υποχωρήσουν, μπροστά στον αληθινό, τον μεγάλο, τον ατόφιο έρωτα που γεννιέται όταν οι άνθρωποι συμφιλιωθούν με τον εαυτό τους και μπορούν να παραδεχτούν τα αληθινά τους συναισθήματα.

Λίγα λόγια για το έργο

Το «Περηφάνια και Προκατάληψη» γράφτηκε το 1797 από την Τζέιν Όστεν σε ηλικία μόλις 22 ετών και παρόλα αυτά αποτελεί το δεύτερο σε σειρά δημοσίευσης έργο της, μετά το «Λογική και Ευαισθησία». Είναι το διασημότερο και επιδραστικότερο μυθιστόρημα της σπουδαίας βρετανίδας συγγραφέως, ωστόσο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1813, δηλαδή 16 χρόνια μετά τη συγγραφή του, καθώς δεχόταν συνεχώς την απόρριψη των εκδοτικών οίκων της εποχής. Ο πρώτος τίτλος -και πολύ προφητικός για την ίδια τη συγγραφέα και τις απορρίψεις που υφίστατο- ήταν «Πρώτες Εντυπώσεις». Πέρα από κάθε ανάλυση, το «Περηφάνεια και Προκατάληψη» αποτελεί κυρίως μια σπουδή της μοίρας της γυναίκας σε μια κοινωνία όπως αυτή του 18ου αιώνα, οπού ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί κοινωνικά με ίσους όρους, δηλαδή ως άνθρωπος με κρίση, απόψεις και επιλογές, χαρακτηριστικά που αποδίδονταν αποκλειστικά στους άντρες. Χαρακτηριστικότερο όλων το γεγονός ότι η ίδια η συγγραφέας αναγκαζόταν να υπογράφει τα περισσότερα από τα μυθιστορήματά της με αντρικό ψευδώνυμο για να βρίσκουν εκδοτικό αποδέκτη.

Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος

Read More

And More