Πέθανε η νομπελίστρια της Λογοτεχνίας Toni Morrison

Τεράστια απώλεια για την παγκόσμια λογοτεχνία που θρηνεί τον θάνατο σε ηλικία 88 ετών της διάσημης συγγραφέα, Toni Morrison, βραβευμένης με Πούλιτζερ και Νόμπελ. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη Αφροαμερικανή συγγραφέας που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά της.

«Η Toni Morrison απεβίωσε ειρηνικά την περασμένη νύκτα, έχοντας γύρω της την οικογένειά της και τους φίλους της», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των οικείων της συγγραφέα, η οποία ήταν απόγονος οικογένειας σκλάβων.

Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου το 1931 στο Λορέιν του Οχάιο και βαφτίστηκε Chloe Anthony Wofford. Ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειάς της.  Η Toni Morrison έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον από νωρίς για την λογοτεχνία, και σπούδασε ανθρωπολογία στα πανεπιστήμια Howard και Cornell, από το οποίο έλαβε το μεταπτυχιακό της με θέμα την αυτοκτονία στα έργα των Γουίλιαμ Φόκνερ και Βιρτζίνια Γουλφ.

Ξεκίνησε την καριέρα της ως συγγραφέας το 1970 όπου κέρδισε πολύ καλές κριτικές και την αγάπη του κοινού για την επική της δύναμη, τους διαλόγους και την ποιητική και εκφραστική της απεικόνιση της Μαύρης Αμερικής. Για πολλά χρόνια δούλεψε σαν στέλεχος του εκδοτικού οίκου Random House. Το 1981 έγινε μέλος του American Academy of Arts and Letters.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Newsit

Read More

And More