Πέθανε ο συγγραφέας Χρήστος Αγγελάκος

Πέθανε ο συγγραφέας Χρήστος Αγγελάκος | tlife.gr

‘Εφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Χρήστος Αγγελάκος μετά από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή η οικογένειά του, μέσα από την προσωπική σελίδα που διατηρούσε στο facebook.

Στο βιογραφικό του διαβάζουμε: Ο Χρήστος Αγγελάκος γεννήθηκε το 1962. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βυζαντινών – Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόνης· θέμα της διατριβή του, «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα «Η τελευταία εικόνα» (Κέδρος 1998), «Το δάσος των παιδιών» (Μεταίχμιο 2011, βραβείο μυθιστορήματος The Athens Prize for Literature περιοδικού (δε)κατα 2012), την ποιητική συλλογή «Τα φώτα απέναντι» (Ίκαρος, 2008), και τη μετάφραση των δοκιμίων του Jean Starobinski, «Τρεις μανίες», (Εστία, 1992). Συνεργάστηκε με τα περιοδικά: «Διαβάζω», «Λόγου Χάριν», «Εντευκτήριο», «Λογοτεχνικός Πολίτης» και με την εφημερίδα «Αναγνώστης», δημοσιεύοντας παρουσιάσεις και κριτικές λογοτεχνικών βιβλίων. Στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ παρουσίασε το έργο δώδεκα γνωστών ποιητριών και πεζογράφων της γενιάς του ’70 σε ισάριθμες ωριαίες εκπομπές.

 

Το 2017 ο συγγραφέας είχε δώσει συνέντευξη στη LIFO και ανάμεσα σε άλλα μίλησε και για τον καρκίνο που του χτύπησε την πόρτα

Μιλήσατε πριν για μια θάλασσα βαθιά, έτσι βαφτίσατε το καρκινικό σας βίωμα. Ναι, το έμαθα στις 5 Γενάρη του ’17. Κατά τύχη ανακαλύφθηκε, το βρήκε ο γιατρός μου μέσα σε δύο ημιαργίες: οκτώ ώρες. Αν κερδίσω τη μάχη για τη ζωή, θα το χρωστάω στον άνθρωπο αυτό.

Πώς αποτιμάτε την εμπειρία μέχρι στιγμής; Πάλι θα το πω, δεν υπάρχει το ένα χωρίς το άλλο. Ο καρκίνος είναι μια δυσάρεστη και επώδυνη ιστορία με τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και των φαρμάκων, από την άλλη όμως είναι και μια διαδικασία ζωής. Σε υποχρεώνει μ’ έναν τρόπο να δεις τον εαυτό σου απ’ την αρχή. Να κάνεις μια στάση και να πεις: «Πού είμαι; Ποιος θα ‘μαι από δω και μπρος; Τι έκανα μέχρι σήμερα; Τι θα κάνω;». Είναι κάτι πιο βαθύ από έναν επαναπροσδιορισμό. Σε ό,τι με αφορά, ξέρω ότι μετά τον καρκίνο δεν θα ξαναγράψω με τον ίδιο τρόπο. Είναι ο τίτλος που σας έλεγα στην αρχή ότι έδωσα στην «Τριλογία της παλιάς ζωής».

READ more