Ποιο είναι το μυστικό των φουσκωμένων μπράτσων;

Γιατί φουσκώνουν οι μύες από τη γυμναστική; Πως οι μπόντι μπίλντερς αποκτούν αυτόν τον τεράστιο όγκο στο σώμα τους; Τι συμβαίνει μέσα στο ανθρώπινο κορμί από τη συνεχόμενη άσκηση; Γιατί τα μπράτσα μας σκληραίνουν και “φουσκώνουν” όταν κάνουμε βάρη; Χρόνια τώρα οι επιστήμονες είχαν ασχοληθεί με τη μαγική διαδικασία που συμβαίνει στο σώμα και το αλλάζει όταν κάνουμε γυμναστική.

Όμως πρόσφατα μια Ελληνίδα ερευνήτρια έλυσε το μυστήριο και έριξε φως στο βιολογικό μηχανισμό που επιτρέπει στους μύες να φουσκώνουν. Κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς για την ενδυνάμωση των μυών ύστερα από μια περίοδο κατάκλισης κάποιου ασθενούς.

Όπως ξέρουν πολύ καλά όσοι κάνουν μπόντι μπίλντιγκ, οι μύες διογκώνονται όσο πιο πολύ καλούνται να δουλέψουν. Η Ελληνίδα ερευνήτρια Αθανασία Σωτηροπούλου, επικεφαλής των επιστημόνων του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου INSERM και του Εθνικού Κέντρου επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, του CNRS, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο “Ντεκαρτ” του Παρισιού, παρουσίασε τη σχετική της μελέτη που λύνει πολλές απορίες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα κυτταρικού μεταβολισμού CELL METABOLISM, και έχει να κάνει με την παρατήρηση και τον τρόπο που τα μυικά κύτταρα “μεταφράζουν” σε έξτρα όγκο την άρση βαρών και τις άλλες ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης.

Διάβασε περισσότερα στο iatropedia.gr

Read More

And More