Ποιος είναι ο «Έλληνας» Άγιος Βασίλης και ποιος ο «ξένος»;

Ποιος είναι ο «Έλληνας» Άγιος Βασίλης και ποιος ο «ξένος»; | tlife.gr

Ο Άγιος Βασίλης θεωρείται χωρίς αμφιβολία ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών. Η εικόνα μάλιστα του κοκκινοφορεμένου παππούλη με την μακρυά άσπρη γενειάδα είναι από τις πρώτες γλυκές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων. Άραγε ο ελληνικός Άγιος Βασίλης φοράει κι αυτός κόκκινα, και μοιράζει δώρα; Ή μήπως κρατάει ραβδί και μοιράζει ευχές για καλή τύχη;

Στην πραγματικότητα ο ορθόδοξος Άγιος Βασίλης ούτε με δώρα έχει σχέση, ούτε με χιόνια και φυσικά ούτε και με έλκηθρα.

Εντελώς αντίθετα, αυτά που κρατάει στα χέρια του είναι «χαρτί και καλαμάρι» και βέβαια καθόλου χρήματα. Πατρίδα του θεωρείται η βιβλική Καισάρεια της Καππαδοκίας, το σημερινό Kayseri της Τουρκίας. Η περιοχή μνημονεύεται για πρώτη φορά από τον Ηρόδοτο και αποτέλεσε πεδίο διαμάχης για πολλούς λαούς, εξαιτίας των πλουσίων κοιτασμάτων της σε χρυσό, ασήμι και χαλκό. Τον 4ο μ.Χ. αιώνα αποτέλεσε το κέντρο του μοναστικού βίου που άνθησε στις βραχώδεις σπηλιές της περιοχής. Η Καισάρεια ήταν επίσης η «πατρίδα» ενός, μετέπειτα πολύ γνωστού και πικάντικου εδέσματος, του παστουρμά.

Ο ελληνικός, λοιπόν, Άγιος Βασίλης, όπως αναφέρει ο καθηγητής λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Μηνάς Αλεξιαδής, είναι «κάτι ανάμεσα στον Μέγα Βασίλειο της Καισαρείας, έναν από τους τρεις ιεράρχες και σε ένα πρόσωπο-σύμβολο του Ελληνισμού, που έφευγε από τα βάθη της Ασίας και έφτανε παντού: από τον Πόντο μέχρι την Πελοπόννησο και από την Μακεδονία μέχρι τον Κύπρο.

Ο δικός μας Άγιος Βασίλης είναι πεζοπόρος, κρατά στα χέρια του ένα ραβδί, συζητά με όλους τους ανθρώπους στο δρόμο και εύχεται καλοτυχία και καλή χρονιά στον κόσμο. Δεν έχει σάκο, ούτε κοφίνι. Δε φέρνει δώρα, αλλά την καλοχρονιά… Η 1η Ιανουαρίου ήταν η μέρα θανάτου του Μεγάλου Βασιλείου και έτσι η ελληνική παράδοση θεώρησε ότι ο Άγιος Βασίλης είναι εκείνος που φέρνει καλοτυχία και ευλογεί τη χρονιά…».

Ο ελληνικός, λοιπόν, Άγιος Βασίλης ακολουθεί τα χριστιανικά πρότυπα και ιδεώδη. Ψιλόλιγνος, ασκητής, πεζοπόρος χωρίς ιδιαίτερες προσωπικές ανάγκες γυρίζει τον κόσμο και μοιράζει ευχές. Παρουσιάζεται, έτσι, ως ένα ακόμα σύμβολο της ορθόδοξης εκκλησίας για να συντηρήσει τη διαχρονικότητα και τη συνέχεια του ελληνικού στοιχείου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στην περιοχή της πάλαι ποτέ βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Ο Άγιος Βασίλης αποτελεί ουσιαστικά σύμβολο της λιτότητας και της ασκητικής ζωής. Δίνοντας μόνο την ευχή του αποτρέπει κάθε επιθυμία ή/και απαίτηση των πιστών προς την απόκτηση του ευζείν.

Ποιος είναι ο Άι Βασίλης που είναι ντυμένος στα κόκκινα και μας «φέρνει» δώρα την Πρωτοχρονιά;

Η σημερινή μορφή του Άγιου Βασίλη με τα κόκκινα ρούχα, τα παραπάνω κιλά και την πλούσια άσπρη γενιάδα προέρχεται από ένα ποίημα του 1823, το «A Visit from St. Nicholas» (Μια επίσκεψη από τον Άγιο Νικόλαο). Στο ποίημα αυτό η εικονογράφηση έγινε από το περιοδικό «Harper’s Weekly» το 1863. Όμως, μια γνωστή εταιρία αναψυκτικών της τότε εποχής, η “White Rock Beverages “ εκμεταλλεύτηκε αυτή την εικόνα του αγαπημένου Άγιου των μικρών το 1915 για να πουλήσει αναψυκτικά στον κόσμο και ειδικά στα μικρά παιδιά.

Το 1931 ήταν το μεγάλο μπαμ, όταν η γνωστή αμερικανική εταιρία αναψυκτικών Coca Cola, παρουσίασε τον Άγιο Βασίλη να έχει ως πρωτοχρονιάτικα δώρα τα ίδια τα προϊόντα της εταιρίας. Φυσικά ο Άγιος Βασίλης ήταν ντυμένος στα χρώματα της εταιρίας, δηλαδή στα κόκκινα. Η διαφήμιση αυτή είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση στο αγοραστικό κοινό και επίδραση στον κόσμο, όπου ο Άι Βασίλης έγινε σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων και με το πέρασμα των χρόνων παγιώθηκε στο μυαλό μας.

READ more