Πώς να αποτρέψεις τους κλέφτες; Ψέκασέ τους με σπρέι DNA!

Η αστυνομία του Ρότερνταμ πρότεινε στους ιδιοκτήτες καταστημάτων το σπρέϋ DNA προκειμένου να κρατήσουν τους κλέφτες μακριά. «Αν κλέψετε, είστε σημαδεμένοι» προειδοποιεί η πινακίδα έξω από το κατάστημα των McDonald’s κοντά στο δημαρχείο του Ρότερνταμ. Το αντικλεπτικό σύστημα περιλαμβάνει μια συσκευή σε μέγεθος βιβλίου τοποθετημένη πάνω από την πόρτα, η οποία ψεκάζει ένα μείγμα συνθετικού, ανθρώπινου DNA.

Σε περίπτωση που μπουν κλέφτες στο εστιατόριο, ο υπάλληλος του ταμείου ενεργοποιεί το σπρέι τραβώντας ένα ειδικό χαρτονόμισμα από την ταμειακή μηχανή. Χρησιμοποιώντας την ειδική συσκευή με υπεριώδεις ακτίνες, οι αστυνομικοί μπορούν να δουν το υγρό DNA. Μάλιστα, κάθε κατάστημα χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό, χαρακτηριστικό μείγμα μορίων DNA.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι αρχές της πόλης δεν έχουν συλλάβει κανέναν κλέφτη. Όμως ο Ντόναλντ βαν ντερ Λάαν, επικεφαλής της εταιρείας Rhine Group που διανέμει το σπρέι, υποστηρίζει ότι η αξία του συστήματος έγκειται περισσότερο στην αποτροπή των κλοπών. Παρ’όλα αυτά σε αρκετές περιπτώσεις, η πόλη επιδοτεί την αγορά του αντικλεπτικού.

Επιδότηση έχουν και όσοι χρησιμοποιούν ένα παρεμφερές σύστημα, ένα κραγιόν DNA με το οποίο μπορούν να σημαδευτούν τα αντικείμενα αξίας που θα μπορούσαν να προσελκύσουν κλέφτες. Με αυτό το σύστημα έχουν «σημαδευτεί» 5.000 υπολογιστές στο πανεπιστήμιο «Eρασμος» του Ρότερνταμ, καθώς και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός στο τεχνολογικό πάρκο Creative Factory κοντά στο λιμάνι της πόλης.

Read More

And More