Πρίγκιπας Άντριου: Τα σκάνδαλα που «κλόνισαν» το Παλάτι και η αποδοκιμασία μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Ένα απρόσμενο περιστατικό έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας 12/9 στο Εδιμβούργο, όταν ο πρίγκιπας Άντριου δέχτηκε φραστική επίθεση από έναν άνθρωπο βρισκόταν στο πλήθος που παρακολουθούσε την πομπή με τη σορό της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Στα πλάνα που κυκλοφόρησαν, φαίνεται ένας νεαρός να φωνάζει «Άντριου, είσαι ένας άρρωστος γέρος», αμέσως όμως επενέβη ένας θεατής και ένας αστυνομικός και τον σταμάτησαν.

Ακολούθησε μια σύντομη συμπλοκή, προτού ο αστυνομικός τον οδηγήσει μακριά από το σημείο, καθώς έλεγε «αηδιαστικό» και «δεν έχω κάνει τίποτα κακό» την ώρα που το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί φώναζε «God save the King».

Δες το βίντεο που δημοσίευσε η The Sun:

Στον πρίγκιπα Άντριου εξαιτίας του σκανδάλου Επστάιν του έχουν αφαιρεθεί τα στρατιωτικά προνόμια και ήταν στην τελετή φορώντας ένα απλό κοστούμι.

Ο ίδιος θα πρέπει να εμφανίζεται με πολιτικά ρούχα σε όλες τελετές για τον θάνατο της μητέρα του, αν και σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει μια εξαίρεση ως σημάδι σεβασμού προς τη βασίλισσα στην τελευταία αγρυπνία στο Westminster Hall.

Ποιος είναι ο πρίγκιπας Άντριου

Ο Πρίγκιπας Ανδρέας γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1960 στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Είναι το τρίτο παιδί και ο δεύτερος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ και του Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου.

Και μπορεί τα τελευταία χρόνια ο βρετανικός λαός να είχε… «σβήσει» από τη μνήμη του τα όσα είχαν συμβεί με πρωταγωνιστή τον ίδιο, πριν από λίγα χρόνια, αυτό το περιστατικό όμως, ήταν το έναυσμα για να έρθουν και πάλι… μνήμες στην επικαιρότητα.

Το σκάνδαλο με τον δισεκατομμυριούχο Τζέφρι Επστάιν

Η εμπλοκή του πρίγκιπα Άντριου στην υπόθεση Επστάιν θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της βασιλικής οικογένειας μετά τον θάνατο της Νταϊάνα.

Ο Άντριου αναγκάστηκε να παραιτηθεί, όχι από το αξίωμά του, αλλά από όλες τις δημόσιες υποχρεώσεις του. Έτσι, αναμφίβολα, ο πρίγκιπας Άντριου διεκδικεί επάξια την κορωνίδα στην ιστορία των σκανδάλων της Μοναρχίας.

Όλα ξεκίνησαν το 2011, όταν ο πρίγκιπας Άντριου πιέστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου για το Διεθνές Εμπόριο, όταν οι παπαράτσι τον «συνέλαβαν» να περπατάει στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης με τον Τζέφρι Επστάιν. Το 2008 μάλιστα, ο Επστάιν είχε δηλώσει ένοχος στις κατηγορίες ότι πλήρωνε για σεξ ανήλικα κορίτσια.

Το σκάνδαλο Επστάιν ήταν από τα μεγαλύτερα που έχουν ξεσπάσει ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο. Δεν ήταν φυσικά ο πρώτος που το έκανε, αλλά ήταν πανίσχυρος, με πολύ δυνατούς φίλους, ανάμεσα στους οποίους ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπιλ Κλίντον. Εκείνοι, όμως, σε αντίθεση με τον πρίγκιπα Άντριου, είχαν απομακρυνθεί από τον Επστάιν την εποχή που εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψής του, το 2006.

Ο Άντριου, πάλι, όχι μόνο δεν έκοψε την παρέα με τον Επστάιν, αλλά τον κάλεσε -όπως και τη φίλη του και συνεργό του, Γκισλέιν Μάξγουελ- στα 18α γενέθλια της κόρης του, πριγκίπισσας Μπέατρις στο Λονδίνο, την ίδια χρονιά.

Ο Άντριου, το Δεκέμβριο του 2010, λίγο μετά την αποφυλάκιση του Επστάιν, έμεινε στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη. Και εκτός από αυτό, η πρώην σύζυγος του Άντριου, η Σάρα Φέργκιουσον, πήρε από τον μεγιστάνα περίπου 20.000 δολάρια, για να καλύψει μισθούς που χρωστούσε στην πρώην προσωπική της βοηθό. Η Φέργκιουσον, παραδέχτηκε αργότερα ότι αυτή η κίνηση ήταν «ένα τρομερό λάθος κρίσης».

Ο γάμος με την Σάρα Φέργκιουσον

Ο πρίγκιπας Άντριου στις 23 Ιουλίου 1986 παντρεύτηκε την Σάρα Φέργκιουσον, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες. Ο γάμος τους έδειχνε να πηγαίνει καλά, παρά τις φήμες πως ο ίδιος δεν ήταν καθόλου πιστός! Σύμφωνα με τα βρετανικά tabloids, η Σαρα Φέργκιουσον φαίνεται πως δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με την βασίλισσα Ελισάβετ και αυτός φαίνεται ότι ήταν ένας από τους λόγους του χωρισμού που ανακοινώθηκε 6 χρόνια αργότερα.

Και ενώ όλοι μιλούσαν για ένα βελούδινο διαζύγιο, λίγο χρόνια μετά, η Φέργκιουσον αποκαλύφθηκε ότι είχε τεράστια χρέη, εκατομμυρίων λιρών, τα οποία δημιουργήθηκαν από τα ακριβά γούστα της, ωστόσο όμως «σβήστηκαν», όπως η ίδια παραδέχτηκε, με τη βοήθεια του πρώην συζύγου της.

Παρά την κατηγορηματική άρνηση του ίδιου, η Φέργκιουσον απαθανατίστηκε από τηλεοπτικό συνεργείο να δέχεται χρήματα προκειμένου να μεσολαβήσει για να γνωρίσει ένας επιχειρηματίας τον πρώην σύζυγό της.

Η συνέντευξη κόλαφος

Το Παλάτι εξακολουθούσε να τον στηρίζει, αν ο ίδιος δεν έπεφτε μόνος του στην παγίδα!

Τον Αύγουστο του 2019 ο Επστάιν αυτοκτόνησε στη φυλακή όπου βρισκόταν, κατηγορούμενος εκ νέου για τράφικινγκ και μάλιστα ανηλίκων.

Κάπως έτσι επανήλθαν οι παλιές -αλλά όχι ξεχασμένες- κατηγορίες και για όσους «αγόραζαν» κοριτσάκια από τον μεγιστάνα. Ανάμεσά τους και ο πρίγκιπας Άντριου.

Η Βιρτζίνια Τζιούφρι υποστήριξε ότι ως θύμα του δικτύου εμπορίου λευκής σάρκας που είχε δημιουργήσει ο Επστάιν, την είχαν «δανείσει» σε διάφορους ισχυρούς άνδρες, ένας εκ των οποίων ήταν και ο πρίγκιπας Άντριου. Η Τζιούφρι είπε ότι ο δούκας του Γιορκ τής είχε επιτεθεί τρεις φορές όταν εκείνη ήταν ανήλικη. Ο Άντριου αρνήθηκε την κατηγορία και μάλιστα σε συνέντευξή του στο BBC Newsnight το 2019, υποστήριξε ότι δεν θυμάται καν να έχει συναντήσει τη Βιρτζίνια. Βέβαια στο δικαστήριο κατατέθηκαν πειστήρια για τη σχέση τους, ακόμα και φωτογραφίες του Αντριου με τη Βιρτζίνια. 

Λίγες ημέρες αργότερα, στο δικαστήριο κατέφθασε έγγραφο εξωδικαστικού συμβιβασμού που έγραφε ότι ο δούκας, που συνέχισε να αρνείται κάθε κατηγορία, θα πλήρωνε ένα τεράστιο ποσό και η υπόθεση θα έκλεινε εκεί, χωρίς ομολογίες ενοχής, χωρίς αναζήτηση της αλήθειας.

Το ποσό αυτό ήταν, σύμφωνα με την Daily Mail, 12 εκατ. στερλίνες, πολλά από τα οποία τα πλήρωσε η ίδια η βασίλισσα προκειμένου να κλείσει η υπόθεση εγκαίρως και να μην επηρεάσει τους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου, τη συμπλήρωση δηλαδή 70 ετών από την άνοδό της στον θρόνο της Βρετανίας. Τα χρήματα θα δοθούν σε οργάνωση που έχει συστήσει η Βιρτζίνια Τζιούφρι για τα θύματα κακοποίησης. 

Ο πρίγκιπας Άντριου από το 2019 έχει παραιτηθεί των βασιλικών καθηκόντων του, άρα έκτοτε δεν εισπράττει από το ταμείο που έχει συσταθεί ως χορηγός της βασιλικής οικογένειας. Παρά το γεγονός, πως έχει χάσει τους στρατιωτικούς τίτλους του, εισπράττει μια σύνταξη της τάξεως των 20.000 στερλινών τον χρόνο. 

Πηγή φωτογραφιών: Splash/Ideal Images

Read More

And More