Πρίγκιπας Φίλιππος: Κοσμοσυρροή έξω από το Παλάτι μετά τον θάνατό του! Πότε θα γίνει η κηδεία; Φωτογραφίες

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, που αποτέλεσε ηγετική προσωπικότητα στη βρετανική βασιλική οικογένεια για σχεδόν επτά δεκαετίες, απεβίωσε γαλήνια σήμερα το πρωί σε ηλικία 99 ετών όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ο Δούκας του Εδιμβούργου, όπως ήταν επίσημα γνωστός, βρισκόταν στο πλάι της συζύγου του κατά τη διάρκεια της 69χρονης βασιλείας της, της πιο μακράς στη βρετανική Ιστορία. «Με βαθιά θλίψη η Αυτής Μεγαλειότης η Βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητος πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου», ανέφερε η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ.

«Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης απεβίωσε γαλήνια σήμερα το πρωί στον Πύργο του Ουίνδσορ. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω. Η βασιλική οικογένεια πενθεί την απώλειά του μαζί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο».

Η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου

Λίγο μετά την ανακοίνωση της θλιβερής είδησης του θανάτου του Πρίγκιπα Φίλιππου η σημαία στο Μπάκινγχαμ κυμάτιζε μεσίστια. Η κηδεία αναμένεται να γίνει σε στενό κύκλο λόγω της πανδημίας και η Βασίλισσα Ελισάβετ θα μπει σε περίοδο πένθους 8 ημερών. Λέγεται ότι ο ίδιος είχε ζητήσει να μην προκληθεί αναστάτωση και να τηρηθούν τα μέτρα λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο, θα μεταδοθεί τηλεοπτικά και θα τελεστεί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Γουίνδσορ με την ταφή στους κήπους Frogmore. Με βάση τις επιθυμίες του πρίγκιπα Φίλιππου, αναμένεται ότι μόνο η οικογένεια, οι φίλοι και οι αρχηγοί κρατών από τις χώρες της Κοινοπολιτείας θα παρευρεθούν στην κηδεία.

Σε πένθος η Μεγάλη Βρετανία

Από τη στιγμή που το Παλάτι ανακοίνωσε τον θάνατο του πρίγκιπα και συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκινχαμ αλλά και από το κάστρο του Windsor για να αποτίσει φόρο τιμής στον Φίλιππο. Οι Λονδρέζοι άφησαν λουλούδια και γράμματα στον πρίγκιπά τους και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη συγκίνησή τους και έκλαιγαν έξω από το Παλάτι.

Οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να μην πηγαίνουν έξω από τις βασιλικές κατοικίες, δεδομένου ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις, με βάση τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρ’ όλ’ αυτά, κάποιοι πήγαν να αφήσουν σημειώματα, λουλούδια, ακόμη και βρετανικές σημαίες στο πεζοδρόμιο. Οι αστυνομικοί που περιπολούν στην περιοχή υπενθυμίζουν στον κόσμο να τηρεί τις αποστάσεις.

Δες φωτογραφίες από το Παλάτι και το κάστρο του Windsor:

 

«Είναι πραγματικά μια θλιβερή ημέρα. Έζησε μια απίστευτη και πλούσια ζωή και είναι μεγάλη απώλεια για την οικογένειά και τη σύζυγό του, αφού ήταν αχώριστοι», είπε η Σάρα Άλισον, 31 ετών, που πήγε στα ανάκτορα μαζί με την 4χρονη κόρη της.

Ο Κρις Γκριν, ένας 57χρονος υπάλληλος, πήγε στο παλάτι αμέσως μόλις έμαθε το νέο «για να προσευχηθεί και να τιμήσει» τον Φίλιππο. Ο δούκας είχε νοσηλευτεί πρόσφατα και επέστρεψε στο Γουίνδσορ στις 16 Μαρτίου. «Λόγω της ηλικίας του και των πρόσφατων προβλημάτων υγείας, (ο θάνατός του) δεν ήταν μεγάλο σοκ, όμως είναι μια από αυτές τις στιγμές που θα θυμόμαστε ως σημαντικές», είπε ο Γκριν.

Μια γυναίκα, που έδωσε μόνο το μικρό της όνομα, Σάντρα, τόνισε ότι ο Φίλιππος ήταν «η πεμπτουσία της υπηρεσίας και της αφοσίωσης στη χώρα του», δηλώνοντας πολύ ικανοποιημένη επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι πήγαν να τον τιμήσουν. «Ήταν ο πατριάρχης μιας από τις ισχυρότερες οικογένειες στον κόσμο. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σημείο καμπής για τη βασιλική οικογένεια», κατέληξε.

Φωτογραφίες: Splash/Ideal Image

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read More

And More