Πρώην πλούσιοι βγάζουν στο σφυρί βίλες εκατομμυρίων σε ελληνικά νησιά

Άνθρωποι του πλούτου, επιχειρηματίες, τραγουδιστές, ηθοποιοί, γιατροί, δικηγόροι αλλά και… απλοί πολίτες έχουν βάλει πωλητήριο στα σπίτια τους με βασικό στόχο την πώλησή τους σε ξένους.

Μόνον στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, δύο από τους πλέον γνωστούς -σε παγκόσμιο επίπεδο- προορισμούς πωλούνται τουλάχιστον 3.000 βίλες. Η τιμή που συνήθως αρχίζει από το ένα εκατομμύριο ευρώ φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι λόγοι που προβάλλονται είναι η οικονομική κρίση αλλά και η ανάγκη να μην προκαλούν την κοινή γνώμη.

Οπως δημοσιεύει και η εφημερίδα Espresso, επικαλούμενη τον εκπρόσωπο της κτηματομεσιτικής Sotheby’s στην Ελλάδα Παναγιώτης Φαρμάκης, στα μεσιτικά γραφεία οι φάκελοι με τα ακίνητα επωνύμων φτάνουν πάντα με την ένδειξη «απαιτούμε εχεμύθεια».

Αρκετοί πάντως από αυτούς που πουλάνε σήμερα τα σπίτια τους το κάνουν και για δύο επιπλέον λόγους:

Αλλοι για να πληρώσουν με τα χρήματα αυτά χρέη που προέρχονται από επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και άλλοι γιατί η απόκτησή τους δεν καλύπτεται από το πόθεν έσχες με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Υπάρχει ακόμη και το τεράστιο κόστος συντήρησης το οποίο αυτή την εποχή είναι απαγορευτικό για πολλούς από τους ιδιοκτήτες.

Τέλος, υπάρχει σε αρκετές εκατοντάδες περιπτώσεις και το ζήτημα των τίτλων κυριότητας που ανήκουν σε off shore εταιρείες. με βάση τα νέα δεδομένα και το κυνήγι από το ΣΔΟΕ ορισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστικα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

«Οι ενδιαφερόμενοι είναι συνήθως ξένοι. Οι Ελληνες δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν πλέον. Υπάρχουν ακίνητα που πωλούνται εδώ και τρία χρόνια» σημειώνει ο κ. Φαρμάκης.

Οι βίλες και οι πολυτελείς μεζονέτες πωλούνται σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που θα περίμενε κανείς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν 3.000 – 3.500 απούλητα εξοχικά στην Πάρο. Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού πωλητήριο έχουν βάλει 800 – 1.500 εξοχικά, ενώ στη Σαντορίνη φτάνουν τα 1.500.

Διάβασε περισσότερα στο newsit

Read More

And More