Προκόπης Παυλόπουλος: Συνάντηση με την διευθύντρια της UNESCO, Irina Bokova και την Μαριάννα Βαρδινογιάννη!

Ένα ηχηρό μήνυμα για την πίστη και την αφοσίωση που όλοι οφείλουμε να έχουμε στις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της κατανόησης, έστειλαν σήμερα το πρωί από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών οι παρευρισκόμενοι στη Συνάντηση των Αθηνών.

Η Συνάντηση, που διοργάνωσαν η UNESCO και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», ενώνοντας τις δυνάμεις τους, πραγματοποιήθηκε παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Την έναρξη της Συνάντησης έκανε με ομιλία της η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova.

Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Από την πλευρά της Πολιτείας το «παρών» στη Συνάντηση των Αθηνών για το προσφυγικό ζήτημα έδωσαν ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κύριος Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την Κυβέρνηση, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κύριος Γιάννης Αμανατίδης, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κυρία Φώφη Γεννηματά, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κύριος Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Υπουργός Τουρισμού, κυρία Έλενα Κουντουρά και πολλοί βουλευτές, όπως ο κύριος Γιάννης Πλακιωτάκης, η κυρία Τόνια Αντωνίου, η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, η κυρία Γεωργία Γεννιά, η κυρία Σοφία Βούλτεψη, κ.ά. Τον Πρόεδρο της «Νέας Δημοκρατίας» εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο βουλευτής κύριος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, κυρία Άντρη Αναστασιάδη, η οποία και τον εκπροσώπησε στην εκδήλωση, και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας, κυρία Odeta Nishani.

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε η βράβευση της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, κυρίας Irina Bokova, με το Βραβείο του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» 2016. Το Βραβείο στην κυρία Bokova επέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.

Την Τελετή έναρξης της Συνάντησης των Αθηνών συντόνισε ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, Καθηγητής της Έδρας της UNESCO για τις Φυσικές Καταστροφές στη γεώσφαιρα, την υδρόσφαιρα και την ατμόσφαιρα.

Επίσης στο πλαίσιο της Συνάντησης των Αθηνών η κυρία Βαρδινογιάννη και η κυρία Bokova παρουσίασαν στους δημοσιογράφους την πρώτη κοινή εκδοτική πρωτοβουλία της UNESCO και του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» με τίτλο: «CITIES WELCOMING REFUGEES AND MIGRANTS», ενώ αναλυτικά για τα περιεχόμενα της έκδοσης μίλησε ο Πρόεδρος των Global Migration Policy Associates, κύριος Patrick Taran, ερευνητής και επιμελητής της έκδοσης.

Στο δεύτερο μέρος της Συνάντησης των Αθηνών οι ομιλητές που πήραν τον λόγο ανέλυσαν όλες τις πλευρές του πολυσύνθετου προσφυγικού ζητήματος – βασικές αρχές, διεθνείς συνθήκες, ανθρώπινα δικαιώματα, πολυπολιτισμική συνύπαρξη, ο ρόλος των ΜΜΕ, κ.λπ.- ενώ Δήμαρχοι πόλεων που φιλοξενούν πρόσφυγες κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους. Εισηγήσεις και προτάσεις εφ’ όλης της ύλης έκαναν οι ξένοι και οι Έλληνες εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στη Συνάντηση, καθηγητές, σύμβουλοι και δημόσιοι λειτουργοί αρμόδιοι στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, κ.ά.

Τις απόψεις και την εμπειρία τους για το προσφυγικό ζήτημα κατέθεσαν στη Συνάντηση των Αθηνών: Η 26η Kυβερνήτης του Καναδά (1999-2005) κυρία Adrienne Clarkson, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Αμαρουσίου, κύριος Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Λέσβου κύριος Σπύρος Γαληνός, ο Δήμαρχος Χίου, κύριος Μανώλης Βουρνούς, ο Δήμαρχος Πειραιά κύριος Γιάννης Μώραλης, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κύριος Philippe Leclerc, ο Πρόεδρος των Global Migration Policy Associates, κύριος Patrick Taran, η Διευθύντρια της Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants (Βέλγιο) Michele LeVoy, ο Ιδρυτής του IamSyria.org (ΗΠΑ) Andrew Beiter, κ.ά.

Στη Συνάντηση των Αθηνών μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν: Ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Ραμιώτης, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κυρία Βασιλική Θάνου, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, κύριος Απόστολος Κακλαμάνης, η Πριγκίπισσα της Σερβίας Αικατερίνη, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Ελλάδος για την UNESCO, κυρία Καίτη Τζιτζικώστα, πρέσβεις από διάφορες χώρες, πολλοί Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, Φορέων και Ιδρυμάτων όπως ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού κύριος Αντώνης Αυγερινός, ο Εκπρόσωπος του ΙΟΜ, κύριος Δανιήλ Εσδράς, κ.ά., η κυρία Ελένη Καμμένου, η κυρία Νατάσσα Λεβέντη, κ.ά.

Read More

And More