Πρώτη φορά γυναίκα πρωθυπουργός για τη Σλοβακία!

Πρόκειται για μια 53χρονη καθηγήτρια κοινωνιολογίας και πρώην υπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών. Πήρε από τον Σλοβάκο πρόεδρο Ιβαν Γκασπάροβιτς, την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης μέχρι τις 8 Ιουλίου, ημέρα που η νέα Βουλή, η οποία προήλθε από τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, συγκροτείται σε σώμα.

Η εντολή κυβέρνησης δόθηκε στην Ραντιτσόβα και στο δεύτερο σε δύναμη κόμμα της, αφού ο νικητής των πρόσφατων εκλογών και μέχρι τώρα πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος δεν τη δέχτηκε, αδυνατώντας να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση.

Με τις 62 έδρες του κόμματός του (ποσοστό 34,8%) και τις εννέα έδρες του έως τώρα εταίρου του, του Σλοβακικού Εθνικού Κόμματος (5,1%), ο Φίτσο δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη για μια κυβέρνηση, πλειοψηφία των 76 εδρών στο σύνολο των 150 της σλοβακικής Βουλής.

Η Ιβέτα Ραντιτσόβα, του συντηρητικού κόμματος Σλοβακική Δημοκρατική Χριστιανική Ένωση (ποσοστό 15,4%) του πρώην πρωθυπουργού Μίκουλας Ντζουρίντα, θα ηγηθεί ενός τετραμερούς δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, που θα διαθέτει πλειοψηφία 79 εδρών.

Διάβασε περισσότερα στο Newsit.gr!

Read More

And More