Ράνια Τζίμα: «Έγραψε σαν σφραγίδα πάνω μου» Η εξομολόγηση για τους γονείς της – Ο γάμος και η μητρότητα

Η Ράνια Τζίμα παραχώρησε μια άκρως αποκαλυπτική  συνέντευξη στο Glow και στον δημοσιογράφο, Άρη Καβατζίκη.

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega μίλησε για όλους και για όλα, ξεκινώντας από τα παιδικά της χρόνια, τα πρώτα της βήματα στον χώρο της δημοσιογραφίας και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, μέχρι τον γάμο της με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη αλλά και για την κόρη τους Ελένη.

Ράνια Τζίμα: Τα παιδικά χρόνια, η εφηβεία και οι γονείς της

«Τα αγόρια μάθαιναν να είναι θαρραλέα, δυναμικά, να μην κλαίνε, τα κορίτσια έπρεπε να είναι όμορφα και χαριτωμένα. Ωστόσο, εγώ δεν αναγκάστηκα να κουβαλήσω αυτό το βάρος, γιατί οι γονείς μου ήταν πιο μπροστά από την εποχή τους – κυρίως η μητέρα μου.

Ενώ ήταν μια απίστευτα όμορφη γυναίκα, chic και elegant από τη φύση της, δε με μεγάλωσε λέγοντάς μου ότι έπρεπε υποχρεωτικά να είμαι κοκέτα και όμορφη. Θυμάμαι χαρακτηριστικά στην εφηβεία μου, γύρω στα 15, προσπαθούσα να καταλάβω αν αρέσω στα αγόρια, αν είμαι καλή. Μια μέρα θα έβγαινα με τις φίλες μου, έβαζα και έβγαζα φούστες και παντελόνια, κοιταζόμουν. Η μητέρα μου με παρακολουθούσε, δε με φρέναρε. Είχε περάσει μια ώρα και κάποια στιγμή μού είπε: “Άκου, όμορφη είσαι, αλλά δεν είσαι τόσο όμορφη ώστε να ζήσεις απ’ αυτό”. Πόσο λεπτή ισορροπία κράτησε αυτή η γυναίκα και μάνα απέναντι στην κόρη της. Δεν της ανέστειλε τον ναρκισσισμό, δεν την ακύρωσε, της είπε “είσαι όμορφη”.  Αλλά και πώς παράλληλα το προσγείωσε όλο αυτό στην εκδοχή που πρέπει να έχει…», είπε αρχικά η Ράνια Τζίμα.

Και συνέχισε: «Έγραψε σαν σφραγίδα πάνω μου. Ούτε ο μπαμπάς, αν και συντηρητικός, δεν ήθελε ένα κοριτσάκι Barbie κουκλίτσα με κοτσιδάκια. Αυτό μπορεί να έπαιξε τον ρόλο του μετά στις επιλογές μου. Για να πω την αλήθεια, καταλάβαινα ότι ήμουν διαφορετικό κορίτσι. Ήθελα να είμαι συνεχώς στα πόδια των μεγάλων και ν’ ακούω τις συζητήσεις τους, που στο περιβάλλον μου ήταν ψυχαναγκαστικά πολιτικές. Πολιτικοποιημένοι και οι δύο γονείς μου. Άφηνα τα άλλα παιδιά να παίζουν και πήγαινα εκεί που συζητούσαν οι μεγάλοι».

Όσον αφορά τη σχέση της με τους άντρες, τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και σε προσωπικό, η δημοσιογράφος δήλωσε: «Τους άντρες τους βλέπω πολύ ανταγωνιστικά, γιατί με είδαν κι εκείνοι εξίσου ανταγωνιστικά. Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που τους ξυπνούσε τον ανταγωνισμό και όχι τον ερωτισμό. Mου έβγαινε αυτό και στις σχέσεις μου. Είμαι ευγνώμων φυσικά σε άντρες που είχαν το μεγαλείο κι ένιωθαν την ασφάλεια να με βοηθήσουν να κάνω βήματα, που δε με φοβήθηκαν. Υπήρξαν τέτοιοι άντρες και στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική μου διαδρομή. Για να εξελιχθείς, πρέπει να υπάρχουν συνοδοιπόροι που δε σε φοβούνται», εξήγησε η δημοσιογράφος.

«Φυσικά και δέχτηκα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. “Είναι γυναίκα, φροντίζει την εμφάνισή της, άρα είναι ελαφριά” ή “αντί να καλλιεργήσει το μυαλό της, ασχολείται και με τα νύχια της”. Όταν άρχισα να ξεχωρίζω, φυσικά και αντιλήφθηκα υπονοούμενα για προσωπικές σχέσεις βασισμένες στην εξωτερική μου εμφάνιση. Και δυστυχώς, ακόμη το βλέπω αυτό στη δουλειά μας. Όταν μία γυναίκα αρχίσει να εξελίσσεται, ν’ αναβαθμίζεται, πιάνεις στον αέρα αυτό το βλέμμα “Mε ποιον κοιμήθηκε; Mε ποιον έχει σχέση;”.

Για έναν άντρα, όμως, δε θα το πουν ποτέ. Για εκείνον υπάρχει μόνο η αξία του, το βιογραφικό, οι περγαμηνές του. Οι ισορροπίες είναι πολύ προβληματικές. Εγώ η ίδια, στην αρχή της καριέρας μου, αμφισβήτησα τον εαυτό μου. Σκέφτηκα ότι, για να με αμφισβητεί ένας τόσο έμπειρος άνθρωπος, μήπως αυτός ξέρει κάτι παραπάνω από μένα; Σαφώς αυτοαμφισβητήθηκα, αλλά ήμουν και τυχερή, γιατί παράλληλα υπήρχε κάποιος άλλος που είπε: “Κορίτσι μου, μην ακούς, προχώρα μπροστά, τρέχα, φύγε”», συμπλήρωσε η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων του Mega.

Και τόνισε: «Θα επαναλάβω πως μία γυναίκα που μπαίνει σε αυτήν τη δουλειά πρέπει να έχει πιο γερό στομάχι απ’ ό,τι οι άντρες, να γνωρίζει την αξία της, την οποία θα την αμφισβητήσουν τα πρώτα χρόνια σε κάθε της βήμα. Και εγώ το έχανα και το έβρισκα, μέχρι να φτάσω σε εκείνο το σημείο να μη γίνεται αυτό. Με παραμέλησα. Έβαλα στην άκρη τη θηλυκότητά μου, την εικόνα μου, τα απαρνήθηκα και το έκανα ασυνείδητα. Κάποια στιγμή όμως κατάλαβα τι έκανα. Υποσυνείδητα, δεν έβαζα φούστα ή τακούνια στο ρεπορτάζ, για να μη με αμφισβητήσουν. Αυτό όμως για μία γυναίκα 30 χρονών -τόσο ήμουν- είναι στρεβλό! Μέγιστο λάθος. Και την υγεία μου έχω παραμελήσει, όπως πολλοί δημοσιογράφοι. Μέχρι που μία ωραία πρωία αρχίζεις να κάνεις δουλειά με το μέσα σου, να βάζεις πλέον όρια στο πόσο εισχωρούν οι άλλοι και η ενέργειά τους σε σένα».

Η Ράνια Τζίμα για την γνωριμία και τον γάμο με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Η Ράνια Τζίμα δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στον σύζυγό της, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, με τον οποίο γνωρίστηκαν όταν εκείνη έκανε πολιτικό ρεπορτάζ στο Mega κι εκείνος ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

«Στην περίπτωση του άντρα μου ήταν προφανές ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα, αλλά, αν ερωτευτείς, δε βλέπεις μπροστά σου. Και φοβήθηκα, και τα παράτησα, και είπα ότι πρέπει να το σταματήσουμε, γιατί θα μας στοιχίσει πολύ. Αλλά, όταν το συναίσθημα είναι πραγματικό, είναι ανίκητο, δεν μπορεί να το υπερβεί τίποτε. Δεν είμαι άνθρωπος ατρόμητος, αλλά τις μάχες μου πάντα τις έδινα, είτε είχαν να κάνουν με τη δουλειά είτε με τις προσωπικές μου επιλογές.

Ποτέ δε φοβήθηκα μήπως η δημιουργία οικογένειας είχε αντίκτυπο στην εργασία μου. Από την άλλη, το “θέλω” μου γι’ αυτό το παιδί ήταν ανυπέρβλητο, θα μπορούσε να καταπιεί τα πάντα. Όταν γεννήθηκε η Ελένη, ήμασταν και οι δύο χωρίς δουλειά. Εκείνη την ώρα όμως δεν υπολογίζεις τίποτε. Αυτό το παιδί ήρθε σαν δώρο, χωρίς να το καταλάβουμε, στο πλαίσιο μιας μεγάλης αγάπης».

«Δύο δυνατές προσωπικότητες δεν είναι απαραίτητα δύο συγκρουόμενες προσωπικότητες. Εγώ τον άντρα μου τον θέλω καλύτερο και πιο έξυπνο από μένα, πιο γρήγορο και ικανότερο, πιο επιτυχημένο και δραστήριο. Μονάχα ένα πράγμα δε θέλω: να επιχειρήσει να μου περιορίσει την ελευθερία μου.

Ο Γαβριήλ είναι δυνατός και δυναμικός και για μένα αυτό είναι αναγκαίο συστατικό για να ερωτευτώ και ν’ αγαπήσω έναν άντρα. Θαυμάζω την ικανότητά του, την καλοσύνη του, το μεγαλείο του. Αυτό είναι ο έρωτας: θαυμασμός. Ποτέ δε με έλκυαν τα κακά παιδιά. Η καλοσύνη του Γαβριήλ με κάνει να αισθάνομαι μία ασφάλεια, κι αυτή με αφήνει να ξεδιπλώσω κι εγώ όλες τις ποιότητες που έχω μέσα μου. Και φυσικά, παρόλο που είναι πολύ δυνατός, δεν είναι ένας δυνάστης», ανέφερε η δημοσιογράφος.

Ράνια Τζίμα – Μητρότητα

Η Ράνια Τζίμα θέλησε να κλείσει την συνέντευξή της με την μεγαλύτερη αδυναμία της, την κόρη της, Ελένη, η οποία είναι η απόλυτη προτεραιότητά της.

«Νομίζω ότι της λείπω της κόρης μου, θα ήθελε περισσότερο χρόνο μαζί μου. Τώρα τελευταία μου το λέει συχνότερα, αλλά πάντα προσέχει να είμαστε οι δυο μας. Δεν το λέει μπροστά σε άλλους ή για να μην αισθανθώ άσχημα ή γιατί νιώθει ότι εκθέτει ένα κομμάτι της ψυχής της. Έχει απίστευτη ενσυναίσθηση. Η Ελένη ανέδειξε συναισθηματικές διαδρομές μέσα στην ψυχή μου που δεν ήξερα ότι υπάρχουν. Δε γνώριζα ότι υπάρχει αυτό το βάθος συναισθήματος. Θεωρούσα ότι ήδη βίωνα ένα συναίσθημα σε βάθος, αλλά αυτό το παιδί “έσκαψε” μέσα μου. Η αγάπη του παιδιού σού καταργεί την ύπαρξη. Δεν υπάρχεις μπροστά σε αυτό το μεγαλείο», ανέφερε η Ράνια Τζίμα στο περιοδικό Glow.

Φωτογραφίες: NDP, Instagram

Read More

And More