Ράνια Τζίμα: «Εκεί είμαι πιεστική και απαιτητική ως μαμά» – Η μητρότητα και οι αλλαγές στη ζωή της

Η Ράνια Τζίμα παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό Vita και τη δημοσιογράφο Φωτεινή Βασιλοπούλου.

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega, μίλησε μεταξύ άλλων για την εμπειρία της στην μικρή οθόνη αλλά και την μητρότητα.

Τα νούμερα τηλεθέασης σε επηρεάζουν;

Τα νούμερα τηλεθέασης δεν μπορείς να τα αγνοήσεις, όποιος ισχυρίζεται ότι δεν τον αφορούν καθόλου, λέει ψέμματα. Πλέον όμως τα διαχειρίζομαι με πολύ μεγαλύτερη ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Κατά τη διάρκεια της χρονιά είχαμε την ευκαιρία να δούμε τη δουλειά μιας μεγάλης ομάδας να επιβραβεύεται, και μάλιστα, σε πολύ διαφορετικά μεταξύ τους θέματα.

Όμως ξέρουμε καλά πως η εμπιστοσύνη του κόσμου δύσκολα κερδίζεται, γι’αυτό πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Βλέπουμε τα νούμερα, τα συζητάμε μεταξύ μας, προσπαθούμε να τα αποκωδικοποιήσουμε για να μπορέσουμε να είμαστε καλύτεροι την επόμενη μέρα για τους πολίτες.

Το δυνατό και αδύνατο σου σημείο την ώρα του δελτίου;

Νομίζω ότι ταυτίζομαι. Είμαι ένας άνθρωπος που αυτό που σκέφτομαι, είτε για ένα θέμα είτε για έναν συνομιλητή μου, φαίνεται πολύ καθαρά. Σε κάποιους ανθρώπους αυτό είναι οικείο, σε κάποιους όχι. Είναι όμως δομικό μου στοιχείο γενικά στη ζωή. Δυστυχώς για εμένα, δεν μπορώ καθόλου να κρύψω αυτό που αισθάνομαι. Θα με συνέφερε για λόγους διπλωματίας και ισορροπιών αλλά είναι αδύνατο. Και να προσπαθήσω, θα βγαίνει από κάθε πόρο του σώματος μου.

Μητρότητα, προσωπική ζωή και επαγγελματική, αυτό το τρίπτυχο εσύ πως το διαχειρίζεσαι;

Το διαχειρίζομαι με την παραδοχή πλέον ότι και λάθη θα κάνω και θα υπάρξουν περίοδοι που θα υστερώ σε κάποιον από τους ρόλους μου, είτε ως επαγγελματίας, είτε ως φίλης. Προσπαθώ να κάνω τον ζογκλέρ, αλλά δεν πιάνει πάντα. Δεν μπορούμε πάντα να είμαστε πολύ καλοί σε όλα και άρτιοι και οι άνθρωποι που πραγματικά μας αγαπούν θα μας δώσουν την πίστωση. Ένα είναι απολύτως βέβαιο, οι ενοχές δεν ωφελούν σε τίποτα.

Πώς είσαι ως μαμά;

Ως μαμά είμαι χαλαρή, νομίζω πάρα πολύ τρυφερή και μάλλον ελεύθερο πνεύμα-τουλάχιστον μέχρι τώρα. Εκεί που βλέπω ότι στυλώνω τα πόδια είναι στα θέματα που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση της Ελένης. Εκεί είμαι πιεστική και απαιτητική.

Τι σημαίνει για εσένα να είσαι καλή μαμά;

Καλή μητέρα είναι εκείνη που μεγαλώνει ένα παιδί που θα έχει τη βεβαιότητα ότι έχει αγαπηθεί από τη μητέρα πολύ, ένα παιδί που θα ξέρει ότι ήρθε από μια βαθιά επιθυμία. Καλή μητέρα είναι η μητέρα που θα είναι πάντα καταφύγιο για το παιδί της ώστε να τρέχει ελεύθερο αλλά να έχει πού να επιστρέψει αν χρειαστεί.

Καλή μητέρα είναι η μητέρα που μεγαλώνει ένα παιδί που να μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες όταν εκείνη θα είναι εκεί. Καλή μητέρα είναι η μητέρα που θα γεμίσει την καρδιά του παιδιού της με τόση αγάπη ώστε να έχει και αυτό απόθεμα για να την ανταποδώσει. Είναι η μητέρα που θα του μάθει να αγαπά τις αδυναμίες των άλλων και τη διαφορετικότητά τους.

Ποια σημεία του χαρακτήρα σου άλλαξαν με τον ερχομό της κόρης σου;

Ο ερχομός της Ελένης με γλύκανε, στρογγύλεψε κάποιες γωνίες, κατέρριψε βεβαιότητες. Η Ελένη κάθε μέρα διδάσκει πράγματα, Όταν βλέπω τη χαρά της σε ένα λουλούδι που θα κόψει, στο σχήμα του φεγγαριού που παρατηρεί πως αλλάζει, στο γέλιο της. Θυμάμαι και εγώ που πραγματικά κρύβεται η χαρά: Αντιλαμβάνομαι την αξία της κάθε ανάσας που παίρνω, γιατί την παίρνω δίπλα στο παιδί μου, και αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο της ζωής.

Τι ξεκουράζει το σώμα σου και τι το μυαλό σου;

Ο συνδυασμός κίνησης και μουσικής είναι, όπως είπα και πριν, το ελιξίρια για μένα. Κι αν είναι εύκολο, κι ένας υπνάκος, που λείπει τα τελευταία χρόνια.

Τα μυστικά της ευεξίας σου;

Πιστεύω πολύ στην αξία του μεσημεριανού ύπνου, τον οποίο βεβαίως δεν έχω ποτέ. Θεωρώ ότι η άσκηση, ακόμα και λίγη, είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση. Προσωπικά δεν είμαι λάτρις του κρέατος και θεωρώ ότι το σώμα μας πρέπει να το ακούμε, γιατί μας δείχνει τι είναι αυτό που έχει ανάγκη. Η βιταμίνη C επίσης κάνει θαύματα.

Γυμναστική;

Κάνω γυμναστική τρεις φορές την εβδομάδα, κυρίως TRX.

 

Read More

And More