Ρισκάρει με το… φολκλόρ απόψε η Ελλάδα ;

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι το φετινό πουλέν μας, ο Λούκας Γιώρκας, να ανέβει τη σκηνή της 56ης Eurovision στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας για να δείξει στην Ευρώπη τον περήφανο χορό του («Watch my dance»), παρά το γεγονός πως τα διαδικτυακά πονταρίσματα δείχνουν πως μάλλον οι Ευρωπαίοι… εταίροι μας στη γιορτή της μουσικής δεν ενδιαφέρονται να μάθουν τι… εστί ζεϊμπέκικο. Κίονες και μπρέικ ντανς περιλαμβάνει το φιούζιον που επέλεξε ο Κωνσταντίνος Ρήγος για την εμφάνιση της ελληνικής συμμετοχής.

Τα πλάνα από τις πρόβες της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ φανερώνουν τη διάθεση των συντελεστών να μπερδέψουν το παλιό με το καινούργιο, το φολκλόρ με το μοντέρνο και τους Ευρωπαίους τηλεθεατές, που μάλλον θα χαθούν στη μετάφραση…

Γιγαντιαίοι αρχαιοελληνικοί στύλοι δεσπόζουν στην οθόνη πίσω από τους τέσσερις χορευτές και τους δύο τραγουδιστές που εναλλάξ βγαίνουν μπροστά και τραγουδούν.

Το μπλε είναι το χρώμα που κυριαρχεί, ενώ οι χορευτές στροβιλίζονται με τα χέρια κάτω και τα πόδια πάνω αρχικώς, κρατώντας τη «ζεϊμπεκιά» για το φινάλε. Σε βίντεο προβάλλονται φωτιές τη στιγμή του κρεσέντο του Λούκας, που στο τέλος υψώνει το χέρι του προς τον ουρανό (για βοήθεια, άραγε;). Η παρουσίαση είναι βαριά, δυναμική και τελείως διαφορετική από όσα θα έχουν προηγηθεί, καθώς οι περισσότερες χώρες του α’ ημιτελικού κινούνται σε ποπ ρυθμούς.

«Η Eurovision είναι μια μεγάλη εμπειρία και ευκαιρία, από εκείνες που ένας καλλιτέχνης ζει μια φορά στη ζωή του. Πήραμε ένα ρίσκο φέτος, αυτή η μείξη είναι ρίσκο ακόμα και για το ελληνικό κοινό. Θέλαμε το μήνυμα του τραγουδιού να είναι παγκόσμιο, γι’ αυτό και συνυπάρχουν ραπ και λαϊκό» είπε ο Λούκας Γιώρκας, αμέσως μετά την πρώτη πρόβα της ελληνικής συμμετοχής, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Εν τω μεταξύ η πρώτη πρόβα ανέβασε την Ελλάδα δύο θέσεις στη συνολική κατάταξη για τον τελικό στα στοιχήματα.

Συγκεκριμένα, το oddscheker.com μας κατατάσσει στην 20ή θέση από την 22η που ήμασταν πριν από μερικές ημέρες και τώρα βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από τη γειτονική Τουρκία. Πίσω στην Ελλάδα ακόμη και οι πιο ένθερμοι οπαδοί, οι κατ’ εξοχήν γιουροβιζιονολόγοι, οι απανταχού πανελίστας και eurovisionistas κάθε είδους κρατούν χαμηλούς τους τόνους, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε η ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση τοποθέτησε φέτος, με ένα ευρηματικό σλόγκαν και με στρατηγικές κινήσεις από έναν… Ταγματάρχη, τη Γιουροβίζιον «στη σωστή της διάσταση». Για πρώτη φορά ο διαγωνισμός μεταδίδεται σε High Definition, αλλά και σε ταυτόχρονη απευθείας ραδιοφωνική και τηλεοπτική μετάδοση (την Τρίτη, την Πέμπτη και το Σάββατο στις 10 μ.μ. από τη ΝΕΤ και την ΕΡΑ) από τη ραδιοφωνική παραγωγό Μαρία Κοζάκου.

Οικοδεσπότες : της βραδιάς είναι οι Anke Engelke, Judith Rakers and Stefan Raab. Οι τρεις παρουσιαστές είναι γνωστοί στο γερμανικό τηλεοπτικό κοινό και θα παρουσιάσουν τα τρία σόου του διαγωνισμού.

Το κόστος : Στα 224.000 ευρώ (συν ΦΠΑ όπου υπάρχει) ανέρχεται το ποσόν που θα κληθεί να πληρώσει η ΕΡΤ για τη συμμετοχή της στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Ντίσελντορφ. Από το συνολικό κονδύλι, μάλιστα, σχεδόν τα μισά (120.000 ευρώ) αφορούν τηλεοπτικά δικαιώματα που θα καταβάλει η ΕΡΤ Α.Ε. στην European Broadcasting Union (EBU)

Το στάδιο : Το στάδιο Esprit Arena, στις όχθες του ποταμού Ρήνου στο Ντίσελντορφ και μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 55.000 θεατές.

Από τους αποκαλούμενους «Big Five», που συμμετέχουν κατευθείαν στον τελικό της 14ης Μαΐου, η Γαλλία θα διαγωνιστεί στην 11η θέση, η Ιταλία στη 12η, η Αγγλία στη 14η, η Γερμανία στη 16η και η Ισπανία στην 22η.

Ξεχωρίζουν…

Ρωσία: Ο Αλεξ Σπάροου εκπροσωπεί τη Ρωσία στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision με το «Get You» σε παραγωγή RedOne, ο οποίος είναι ο άνθρωπος πίσω από το «Poker Face» και άλλων επιτυχιών της Lady Gaga.

Ισραήλ: Η Diva της Eurovision, Ντάνα Ιντερνάσιοναλ, η πρώτη τρανσέξουαλ που κέρδισε στον διαγωνισμό το 1998 επιστρέφει φέτος με το τραγούδι… «Ding-Dong».

Ιταλία : Ο Raphael Gualazzi τραγουδά «Follia d’ Αmore» (Η τρέλα του έρωτα) για την Ιταλία που επιστρέφει -μαζί με την Αυστρία, την Ουγγαρία και το Σαν Μαρίνο- ύστερα από 14 χρόνια αποχής στον διαγωνισμό.

Γερμανία: Η Λένα είναι η πρώτη νικήτρια του διαγωνισμού που επιχειρεί back-to-back επιστροφή στη νέα περίοδο. (Μόνο οι νικήτριες των δύο πρώτων διαγωνισμών 1956 και 1957, Lys Assia και Corry Brokken, επέστρεψαν για να υπερασπιστούν τον θρόνο τους.

Γαλλία: Το μεγάλο φαβορί του φετινού διαγωνισμού, ο τενόρος Amauri Vassil εκπροσωπεί τη Γαλλία με έναν συγκινητικό οπερετικό ύμνο που θα συνεπάρει τους τηλεθεατές, αλλά ίσως όχι τους μικρότερους. O Amaury Vassili είναι 21 ετών, στα 14, έλαβε μέρος στον πρώτο διαγωνισμό τραγουδιού, στον οποίο κέρδισε με το τραγούδι «Amsterdam» του Jacques Brel.

Ρισκάρει με το φολκλόρ
Πηγή : TV Εθνος

Read More

And More