Σήλια Κριθαριώτη: Σε μία σπάνια συνέντευξη, μιλάει για τη μητρότητα και την διεθνή καταξίωση και τα ρούχα που σχεδιάζει!

Δίνει σπάνια συνεντεύξεις κι επιλέγει να «μιλάει» μέσα από τη δουλειά της. Η Σήλια Κριθαριώτη μπορεί να υπερηφανεύεται -αν και ως ταπεινός άνθρωπος ίσως δεν της αρέσει η συγκεκριμένη λέξη- ότι αποτελεί μία από τις πιο διάσημες σχεδιάστριες μόδας παγκοσμίως. Για τα 25 χρόνια καριέρας και για την μητρότητα μιλάει στο περιοδικό LIFE και την Κατερίνα Κωνσταντοπούλου.

Έχετε ένα πολύ αξιόλογο βιογραφικό, που περιλαμβάνει από πολύ επιτυχημένες κολεξιόν μέχρι δημιουργίες που φόρεσαν διασημότητες του Hollywood κι όχι μόνο. Ποιο είναι το επόμενο όνειρο που θα θέλατε να γίνει πραγματικότητα;
Στα 25 χρόνια που δουλεύω ως σχεδιάστρια έχω την ευλογία να βλέπω να πραγματοποιούνται τα όνειρα και οι επιθυμίες μου. Από την Gwyneth Paltrow και την Jennifer Lopez μέχρι τα κοστούμια για τις παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τις γυναίκες που επέλεξαν κάποια δική μου νυφική δημιουργία για την πιο σημαντική μέρα της ζωής τους, χαίρομαι πολύ που το όραμά μου έχει απήχηση. Τα όνειρά μου αφορούν τους ανθρώπους: να βλέπω γυναίκες ευτυχισμένες και λαμπερές.

Είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο να σχεδιάζετε ρούχα για παιδιά; Ρωτάτε τη γνώμη των δικών σας για τα σχέδια;
Ούτως ή άλλως τα παιδικά ρούχα έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας και υλικών, φιλικά υφάσματα κι απλές γραμμές. Οικογενειακά δραστηριοποιούμαστε στα ρούχα δεκαετίες τώρα, όμως όταν ήρθε η ώρα να λανσάρουμε τη σειρά 5226 Princess, οι δυο κόρες μου και η άποψή τους ήταν καθοριστική για την κολεξιόν.

Ποιες είναι οι προκλήσεις στο να σχεδιάζετε ένα νυφικό; Ποια τα στοιχεία που συνυπολογίζετε προκειμένου να σχεδιάσετε ένα νυφικό που να την αντιπροσωπεύει τη συγκεκριμένη γυναίκα;
Σημασία έχει ποια στοιχεία θέλει να τονίσει η κάθε γυναίκα. Είναι πράγματι μία από τις πιο χαρούμενες μέρες της ζωής της και το νυφικό πρέπει να είναι τέλειο. Το ατελιέ Celia Kritharioti Haute Couture, με παράδοση ενός αιώνα, φροντίζει γι’ αυτό. Προσωπικά, θέλω να είναι πιο όμορφη από ποτέ και να αισθάνεται υπέροχα. Η πρόκληση είναι αυτή ακριβώς: να παρουσιάσεις την καλύτερη δυνατή εικόνα της.

Το Vanity Fair του Ηνωμένου Βασιλείου σάς έχει χαρακτηρίσει ως μία από τις top 6 σχεδιάστριες υψηλής ραπτικής εκτός Παρισιού. Τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι σας έχει κάνει να ξεχωρίσετε και να εδραιωθείτε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό;
Η τέχνη της υψηλής ραπτικής, όπως υπηρετείται στο ατελιέ Celia Kritharioti, είναι μοναδική. Το γεγονός ότι οι δημιουργίες ράβονται στα μέτρα τους και ότι οι περίτεχνες λεπτομέρειες κεντιούνται στο χέρι, εκπλήσσει ευχάριστα τους στυλίστες και δημοσιογράφους μόδας του εξωτερικού.

Ποιος ήταν ο άνθρωπος που σας επηρέασε περισσότερο καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας σας;
Είναι πολλοί, όμως εκείνος που μου έδωσε ώθηση, όραμα, δύναμη και τις βάσεις για να ανθίσω είναι ο πατέρας μου. Το ήθος, η ευγένεια και η γενναιοδωρία του είναι ποιότητες που με έχουν διαμορφώσει.

Είστε μητέρα 3 παιδιών, σύζυγος, γυναίκα, επιτυχημένη επαγγελματίας. Πιστεύετε ότι είναι εφικτό να είσαι σε όλα ταυτόχρονα «καλός» ή πάντα κάτι από όλα θα πηγαίνει σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα;
Μετά τη μητρότητα, όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα. Είναι συγκλονιστικό το δώρο της μητρότητας και είμαι ευτυχής που μπορώ να εξελίσσομαι και στη δουλειά μου.

Αν οι κόρες σας αποφασίσουν να ασχοληθούν με το μόντελινγκ, πώς θα αντιδράσετε; Έχοντας ζήσει τον χώρο εκ των έσω θεωρείτε ότι είναι ιδιαίτερα σκληρός ή τα περισσότερα που ακούγονται είναι απλώς υπερβολές;
Δεν υπάρχει κανόνας, κάθε μοντέλο, σχεδιαστής, ή άνθρωπος που ασχολείται με τη μόδα έχει να πει τη δική του προσωπική ιστορία. Ευχή μου είναι οι κόρες μου να ασχολήθουν με ό,τι αγαπούν περισσότερο και να είναι ευτυχισμένες. Ως οικογένεια προσπαθούμε να τους εμφυσήσουμε τις αξίες της ζωής που θα είναι όπλα σε ό,τι κι αν επιλέξουν.

Διάβασε περισσότερα στο LIFE που κυκλοφορεί ή περιηγήσου online στις σελίδες του

Read More

And More