Σήμερα στη μάχη για τη Εurovision η Κύπρος – Δες τις χώρες του Β’ ημιτελικού!

Απόψε το βράδυ θα γίνει ο δεύτερος ημιτελικός της Eurovision στο Dusseldorf Arena και τα ελληνικά βλέμματα είναι στραμμένα στη συμμετοχή της Κύπρου και του Χρήστου Μυλόρδου.

Ο Λούκας Γιώρκας έχει ήδη πάρει το εισιτήριο για να διαγωνιστεί στον τελικό μαζί με τους υπόλοιπους 9 νικητές της Τρίτης και τις Big 5, ενώ, σήμερα περιμένουμε να συμπληρωθεί η 24άδα του τελικού του Σαββάτου.
Εκτός από την Κύπρο, σήμερα διαγωνίζεται για το Ισραήλ, η Dana International, που έχει προκαλέσει πλήθος απο σχόλια από την πρώτη στιγμή που έφθασε στο Ντίσελντορφ, ο Σουηδός Eric Saade, που έχει έρθει σε κόντρα με τη ρωσική συμμετοχή και το μεγάλο φαβορί της Εσθονίας. Η Getter Jaani, μάλιστα, με το τραγούδι Rockefeller Street και το ΒΕΤ365 έχει συγκινήσει του eurofans σε όλη την Ευρώπη!
Πριν τον ημιτελικό, όμως, πάμε να δούμε τους 19 υποψήφιους:
1. Βοσνία Ερζεγοβίνη – καλλιτέχνης: Dino Merlin, τραγούδι: “Love In Rewind”

O 49χρονος Dino Merlin ή κατά κόσμον Edin Dervišhalidović, είναι βοσνιακής καταγωγής μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής και συμμετέχει για τρίτη φορά στη Eurovision. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική το 1983, όταν ίδρυσε το συγκρότημα Merlin, ενώ κάνει σόλο καριέρα με το ψευδώνυμο Dino Merlin. Έχει γράψει τον πρώτο εθνικό ύμνο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, με τίτλο “Jedna si, jedina”. Και έχει λάβει μέρος στο διαγωνισμό το 1993 και το 1999.
2. Αυστρία – καλλιτέχνης: Nadine Beiler, τραγούδι: “The Secret is Love”

Η Nadine Beiler γεννήθηκε πριν από 21 χρόνια στο Ίντσινγκ της Αυστρίας, όπου ζει ακόμα με τη μητέρα και την αδερφή της. Το 2007 ήταν η νικήτρια της τρίτης έκδοσης του εγχώριου talent show ‘Starmania’ και το Μάη της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε το πρώτο της single με τίτλο “Alles was du willst”.
3. Ολλανδία – group: 3JS, τραγούδι: “Never Alone”
Οι 3JS από το Volendam της Βόρειας Ολλανδίας αποτελούνται από τους Jan Dulles, Jaap Kwakman και Jaap de Witte και το όνομα του συγκροτήματος προέκυψε από τα αρχικά των μικρών ονομάτων των μελών του. Οι 3 καλλιτέχνες γνωρίζονται από το 1996 και από το 2002 εμφανίζονται ως group.
4. Βέλγιο – group: Witloof Bay, τραγούδι: “With Love Baby”

Οι Witloof Bay είναι ένα εξαμελές φωνητικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 2005. Αποτελείται από τους Mathilde Sevrin ( σοπράνο), Florence Huby (άλτο), Nicolas Dorian (τενόρος), Benoît Giaux (βαρύτονος), Etienne Debaisieux (μπάσο) και τον Senjka Danhieux στο beatboxin’ ( γνωστός και ως RoxorLoops). Τα τραγούδια τους επικεντρώνεται βασικά σε γαλλόφωνα και αγγλοσαξονικά τραγούδια, όπως αυτά των καλλιτεχνών The Real group, The Beatles, William Sheller, Henri Salvador, Michel Fugain και Laurent Voulzy.
5. Σλοβακία – ντουέτο: TwiiNS, τραγούδι: “I’m still Alive”

Το συγκρότημα των Twiins αποτελείται από τις δίδυμες Veronika και Daniela Nizlova, οι οποίες γεννήθηκαν τον Μάη του 1986 στη πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα. Σε ηλικία 14 ετών, υπέγραψαν το πρώτο τους δισκογραφικό συμβόλαιο, κυκλοφορώντας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τέσσερα studio albums, τα οποία έγιναν χρυσά και πλατινένια.
Το 2008 συνεργάζονται για πρώτη φορά με τον διάσημο Αμερικανό παραγωγό Jimmy Douglass (παραγωγός των μεγαλύτερων αστεριών της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως Timbaland, Nelly Furtado, Justin Tomberlake) και κυκλοφορούν το πρώτο τους single στην Αμερική, με τίτλο “I Don’t Know”.
6. Ουκρανία – καλλιτέχνης: Mika Newton, τραγούδι: “Angel”

Η Mika Newton, κατά κόσμο Oksana Gritsay, γεννήθηκε στο Burshtyn. Ασχολείται με το τραγούδι από τα 9 της χρόνια. Το 2001 μετακόμισε στο Κίεβο και μία χρονιά μετά το 2002 πήρε μέρος στο φεστιβάλ “Black Sea Games”, όπου γνωρίστηκε με τον παραγωγό Yuriy Falyosa και υπέγραψε συμβόλαιο μαζί του. Το καλλιτεχνικό της όνομα προέκυψε από τα ονόματα των ροκ σταρ Mick Jagger (Rolling Stones), Mick Box (Uriah Heep) και Newton (New Tone).
7. Μολδαβία – group: Zdob și Zdub, τραγούδι: “So Lucky”

Οι Zdob Si Zdub δημιουργήθηκαν το 1994 στο Chisinau της Μολδαβίας (το οποίο ακόμη και σήμερα είναι η βάση τους). Η σύνθεση του συγκροτήματος έχοντας περάσει από αρκετές αλλαγές, αποτελείται σήμερα από τους Roman Iagupov (φωνητικά, φλάουτο, τύμπανο), Sveatoslav Starus (κιθάρα), Andrei Cebotari (ντραμς), Victor Dandeş (τρομπόνι, ακορντεόν) και Valeriu Mazîlu (τρομπέτα, γκάιντα).
Το 1999 και έχοντας πλέον στραφεί στον παραδοσιακό έθνικ μολδαβικό και ρουμάνικο ήχο και με στίχους αποκλειστικά στα Ρουμάνικα έπαιξαν στο πάρτι του ρωσικού MTV στην Κόκκινη Πλατεία μαζί με τους Red Hot Chili Peppers και τις ρωσικές μπάντες Gorky Park και JFK.
8. Σουηδία – καλλιτέχνης: Eric Saade, τραγούδι: “Popular”

Ο Eric Saade γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1990. Είναι το δεύτερο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Kattarp λίγο έξω από την πόλη Helsingborg. Άρχισε να συνθέτει τραγούδια από τα 13 του κιόλας χρόνια, ενώ στα 15 υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία που του απέφερε ένα άλμπουμ και 3 singles. Τον Αύγουστο του 2009 υπογράφει ένα νέο συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Roxy Recordings, με την οποία θα εκδόσει το πρώτο του single παγκόσμιας κυκλοφορίας, “Sleepless”.
9. Κύπρος – καλλιτέχνης: Χρήστος Μυλόρδος, τραγούδι: “Σαν Άγγελος, σ’ αγάπησα!”
Ο 20χρονος Χρήστος Μυλόρδος γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 30 Απριλίου 1991. Η αγάπη του για τη μουσική και το τραγούδι φάνηκε από πολύ νωρίς καθώς δεν έχανε ευκαιρία να συμμετέχει σε σχολικές συναυλίες και να δίνει μικρές παραστάσεις ψάχνοντας τη μεγάλη ευκαιρία. Στα 12 του χρόνια ξεκίνησε μαθήματα φωνητικής και ακολούθησαν μετά μαθήματα πιάνου και κιθάρας.
Όταν ήταν 16 ετών, κυκλοφόρησε το πρώτο του cd-single με την ελληνική εταιρία “Real music” το οποίο περιείχε τρία κομμάτια και ο τίτλος του ήταν “Όσο υπάρχει ζωή”, ενώ την ίδια χρονική περίοδο ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στη μουσική σκηνή “Καλλιπόλεως 4”.
10. Βουλγαρία – καλλιτέχνης: Poli Genova, τραγούδι: “Na Inat”

Η Poli Genova γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1987 στη Σόφια. Άρχισε να τραγουδάει από την ηλικία των 4 ετών. Όταν άρχισε να μαθαίνει αγγλικά συνάντησε μια ηλικιωμένη δασκάλα, η οποία την παρότρυνε να ασχοληθεί με το τραγούδι, πιστεύοντας ότι η Poli έχει το μέταλλο να γίνει τραγουδίστρια. Το 2005 και το 2006 πήρε μέρος στην εθνική επιλογή της χώρας για το Διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, ως μέλος του τριμελούς group “Melody”.
11. Fyrom – καλλιτέχνης: Vlatko Ilievski, τραγούδι: “Rusinka”

O Vlatko Ilievski γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1985 στα Σκόπια. Είναι εκπρόσωπος της ροκ μουσικής σκηνής της χώρας, ενώ παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα στη Δραματική σχολή των Σκοπίων. Σε ηλικία 12 ετών άρχισε να παίζει κιθάρα και να τραγουδάει σε τοπικές μπάντες. Ξεκίνησε τη πρώτη ηχογράφηση τραγουδιών του το 2001, συμμετέχοντας παράλληλα στη ροκ μπάντα Morality, ενώ 2 χρόνια μετά κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ με το τίτλο “when im traveling”.
12. Ισραήλ – καλλιτέχνης: Dana International, τραγούδι: “Ding Dong”
Η Dana International ή Yaron Cohen (που ήταν το πραγματικό της όνομα), γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1972 στο Ισραήλ. Το 1993 πήγε στο Λονδίνο όπου έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου, αλλάζοντας το όνομά της σε Sharon Cohen. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το πρώτο της single με τίτλο Saida Sultana, καθώς και το ντεμπούτο αλμπουμ με τίτλο το καλλιτεχνικό της όνομα, δηλαδή Dana International.
Το 1994 θα κυκλοφορήσει το πολύ πετυχημένο άλμπουμ Umpatampa, που θα γίνει πλατινένιο και θα της χαρίσει το βραβείο καλύτερης γυναίκας καλλιτέχνιδας για εκέινη τη χρονιά στο Ισραήλ. Το 1998 θα λάβει μέρος στην Eurovision με το τραγούδι Diva, που θα κερδίσει το διαγωνισμό, χαρίζοντας στο Ισραήλ την τρίτη του νίκη.
13. Σλοβενία – καλλιτέχνης: Maja Keuc, τραγούδι: “No One”
Η Maja Keuc είναι ένα νέο όνομα στη μουσική σκηνή της Σλοβενίας. Γεννημένη στο Μάριμπορ στις 16 Ιανουαρίου του 1992, έγινε γνωστή στο κοινό της χώρας από τη συμμετοχή της στο reality “Σλοβενία έχεις ταλέντο”, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση.
14. Ρουμανία – group: Hotel FM, τραγούδι: “Change”
Οι Hotel FM δημιουργήθηκαν το 2005, με πρωτοβουλία του Gabriel Băruţa, ο οποίος αναζήτησε ταλαντούχους μουσικούς για να ερμηνεύσουν τα τραγούδια που συνέθετε ο ίδιος. Σήμερα αποτελούνται από τους David Bryan (φωνητικά), Gabriel Băruţa (πιάνο, φωνητικά) και Alex Szuz (τύμπανα). Το γκρουπ κυκλοφόρησε το πρώτο του CD την άνοιξη του 2006 και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες στη Ρουμανία αλλά και στη Γερμανία.
15. Εσθονία – καλλιτέχνης: Getter Jaani, τραγούδι: “Rockefeller Street”

Η Getter Jaani γεννήθηκε το 1993 στο Tallinn της Εσθονίας και έγινε γνωστή στο κοινό της χώρας μόλις στα 16 της χρόνια από τη συμμετοχή της στο μουσικό show “Estonian Idol” το 2009, όπου και κατέλαβε την 4η θέση μεταξύ των διαγωνιζόμενων εκείνης της χρονιάς.
Η επιτυχία της στο Estonian Idol οδήγησε στο να συμμετάσχει σε μια εσθονική παραγωγή του High School Musical στο Tallinn το 2010 όπου και πήρε το ρόλο της Sharpay Evans. Επίσης, έλαβε μέρος και στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά του ETV “Riigimehed”, υποδυόμενη τον εαυτό της.
16. Λευκορωσία – καλλιτέχνης: Anastasiya Vinnikova, τραγούδι: “I Love Belarus”

H Anastasiya Vinnikova γεννήθηκε το 1991 στο Dzerzhinsk στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας, Minsk. Ξεκίνησε το τραγούδι από την ηλικία των 3 ετών και στα 5 τραγούδησε στο τοπικό κέντρο πολιτισμού.
17. Λετονία – group: Musiqq, τραγούδι: “Angel In Disguise”

Οι Musiqq σχηματίστηκαν το 2009 και τα μέλη τους είναι ο Marats Oglezvens και ο Emils Balceris. Το 2009 ήταν υποψήφιοι για το βραβείο του “Συγκροτήματος της Χρονιάς”, στα λετονικά μουσικά βραβεία, ενώ το 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ. Ο 19χρονος Emils είναι φοιτητής στο Grobinas Gymnasium. Το 2008 αποφοίτησε από μουσικό λύκειο, όπου απέκτησε δίπλωμα αρμονίας για όλα τα μουσικά όργανα, καθώς και πτυχίο σαξοφωνίστα.
18. Δανία – group: A Friend In London, τραγούδι: “New Tomorrow”

Οι “A Friend In London”, είναι ένα τετραμελές συγκρότημα που αποτελείται από τους Tim Schou (φωνητικά, κιθάρα), Sebastian Vinther (φωνητικά, κιθάρα), Aske Damm Bramming (φωνητικά, μπάσο) και Esben Svane (φωνητικά, ντραμς). Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 2005, όταν τα 4 του μέλη συναντήθηκαν στην πόλη Vostrup της Δανίας, όπου φοιτούσαν σε σχολή θεάτρου και μουσικής. Τα επόμενα χρόνια έκαναν περιοδείες στη Δανία και εμφανίστηκαν σε πάνω από τα 100 show.
19.Ιρλανδία – καλλιτέχνης: Jedward, τραγούδι: “Lipstick”

Οι Jedward είναι ένα ραπ-ποπ ντουέτο αποτελούμενο από δύο όμοιους δίδυμους αδελφούς, τους John Paul Henry Daniel Richard Grimes και Edward Peter Anthony Kevin Patrick Grimes και προέκυψε από την συνένωση των πρώτων ονομάτων των δύο αδελφών.
Γεννημένοι το 1991 οι δύο Ιρλανδοί αδελφοί έγιναν γνωστοί από τη συμμετοχή τους στην 6η Ιρλανδική έκδοση του μουσικού σώου X Factor το 2009 χάρη στην οποία απέκτησαν φήμη σε τέτοια ύψη ώστε να χαρακτηριστούν “το παράδοξο των Jedward”, ειδικά λόγω των εκκεντρικών χτενισμάτων και ενδυμασιών τους.

Read More

And More