Simone Arnaboldi: Ο Ιταλός φιλέλληνας που λατρεύει τη χώρα μας!

Simone Arnaboldi: Ο Ιταλός φιλέλληνας που λατρεύει τη χώρα μας! | tlife.gr

Έξυπνος, δραστήριος και… φιλέλληνας. Ο Simone Arnaboldi μπορεί να ζει και να εργάζεται μόνιμα στην Ιταλία, αλλά λατρεύει την Ελλάδα και δεν περνά δεκαπενθήμερο που να μην την επισκεφτεί, για να κάνει μια μικρή βόλτα στο κέντρο, να χαλαρώσει πλάι στη θάλασσα και να μυρίσει τα γιασεμιά.

Ο Simone γεννήθηκε στην Ιταλία και στα τρία του μόλις χρόνια ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα, όπου και έμεινε για 14 χρόνια. Επέστρεψε στη γενέτηρά του για σπουδές και σήμερα είναι συνιδρυτής της μια μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας, της Realize Italy που κατασκευάζει έργα υψηλού επιπέδου από μέταλλο.

Τον συνάντησα ένα ζεστό πρωινό του Οκτώβρη, στο κέντρο της πόλης και αφού κάναμε μια βόλτα από το Μοναστηράκι ως το βράχο της Ακρόπολης, μιλήσαμε για την αγάπη του στην Ελλάδα, το όνειρό του που έγινε πραγματικότητα… αλλά και τη μόδα!

Πώς προέκυψε η αγάπη και αυτό το όμορφο δέσιμο που έχεις με την Ελλάδα;

Η αγάπη που έχω για την Ελλάδα είναι μεγάλη. Ήρθα από τριών χρόνων με τους γονείς μου στην Ελλάδα, καθώς ο πατέρας μου εργαζόταν σε μια βιομηχανία. Ξεκίνησα να πηγαίνω σε ένα ελληνικό νηπιαγωγείο και συνέχισα τις σπουδές μου στην ιταλική σχολή κοντά στο Γαλάτσι. Πέρασα τα παιδικά και τα εφηβικά μου χρόνια σε αυτήν την πανέμορφη χώρα και έχω κρατήσει πολύ σημαντικές εικόνες από αυτήν την περίοδο στην καρδιά μου. Στην ψυχή μου λέω ότι είμαι Έλληνας, γιατί μεγάλωσα με την νοοτροπία και την κουλτούρα της Ελλάδας. Οι γονείς μου είναι και οι δυο Ιταλοί, αλλά μείναμε μόνιμα στην Ελλάδα για 14 χρόνια.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο στη χώρα μας; Θεωρείς πως θα μπορούσες να έρθεις να μείνεις εδώ;

Μου αρέσει όλη η Ελλάδα. Αλλά προτιμώ κυρίως τη θάλασσα, την αύρα και το άρωμά της, αλλά και τις βόλτες στις γειτονιές της Αθήνας, τη μυρωδιά από το γιασεμί. Όλα αυτά τα χρόνια έχω επισκεφτεί πολλά νησιά για διακοπές και φέτος, κινήθηκα πιο βόρεια και ηπειρωτικά και μου άρεσε πολύ και αυτό το κομμάτι της χώρας. Νομίζω όμως πως πάνω από όλα αγαπώ τους ανθρώπους της!

Η αλήθεια είναι, πως η δουλειά μου είναι στην Ιταλία και την αγαπώ πολύ, αλλά δεν αντέχω να περάσουν 15 μέρες και να μην έρθω για λίγο πίσω στην Ελλάδα.

Ξέρω ότι η βάση σου είναι η λίμνη Κόμο; Πώς είναι η ζωή εκεί;

Γεννήθηκα σε μια περιοχή κοντά στο Κόμο και τώρα εργάζομαι και ζω εκεί. Οι γονείς μου κατάγονται από τη συγκεκριμένη περιοχή και όταν τελείωσα το λύκειο στην Ελλάδα, επέστρεψα στην Ιταλία για τις ανώτερες σπουδές μου. Ξεκίνησα να ερ4γάζομαι για αρκετά χρόνια σε μια βιομηχανία στο αντικείμενο των σπουδών μου και το 2009 ανοίξαμε με δυο άτομα την δικιά μας εταιρεία, την Realize Italy.

Η εταιρεία μας απευθύνεται σε ένα μικρό αλλά σημαντικό κοινό, καθώς δουλεύουμε με αρχιτέκτονες και φτιάχνουμε κατασκευές από μέταλλο, αλλά σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Η εταιρεία «Realize Italy» έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα αρχιτεκτόνων, δημιουργώντας μοναδικά έργα σε όλων των κόσμο (Τορίνο, Ντόχα, Τελ Αβίβ, Λονδίνο κ.α.). Πώς προέκυψε η δημιουργία της και τι ακριβώς ετοιμάζετε αυτήν την περίοδο;

Απευθυνόμαστε κυρίως σε αρχιτέκτονες και φροντίζουμε τα έργα μας να είναι πολύ προσεγμένα στη λεπτομέρεια. Έχουμε συνεργαστεί με την εταιρεία Foster and Parteners, με τον αρχιτέκτονα Renzo Piano που έχει δημιουργήσει το σχεδιασμό του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με τον Ron Arad για ανακαινίσεις Vip χώρων, ξενοδοχείων, για ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους και πολλούς ακόμη.

Θεωρείς ότι υπάρχει δυνατότητα, λόγω κρίσης στη χώρα μας για έργα και επενδύσεις;

Θα σου μιλήσω καθαρά για την δουλειά μου. Αυτήν την περίοδο περνά οικονομική κρίση και η Ιταλία, και μπορεί στο βόρειο κομμάτι που είμαστε εμείς να μην μας επηρέασε στο μέγιστο βαθμό, αλλά υπήρξαν εργοστάσια που έκλεισαν και κόσμος που έμεινε άνεργος.

Αυτό όμως, που έχω καταλάβει εγώ, είναι πως όταν γίνεται κάτι ποιοτικό, ο κόσμος το καταλαβαίνει και το ανταμείβει. Σε αυτό το κομμάτι, λοιπόν, εγώ μπορώ να πω ότι δεν χρειάστηκε να ρίξουμε την ποιότητά μας, σε όποιο νέο project αναλάβαμε. Πρέπει πάντα να κοιτάμε μπροστά και να μην τα παρατάμε.

Και στην Ελλάδα βλέπω ότι υπάρχει ξεκάθαρα μια κίνηση προς τον τουρισμό και αν τα νεότερα παιδιά που έχουν όραμα, βοηθηθούν θα μπορέσουν να γίνουν πολύ ωραία έργα. Θα πρέπει να είμαστε πιο ευέλικτοι και δημιουργικοί και οι μεγαλύτεροι θα πρέπει να δώσουν κίνητρο στους νέους για να δραστηριοποιηθούν.

Στην Ελλάδα έχουν υπάρξει κάποια σχέδια συνεργασίας;

Προς το παρόν δεν έχουμε μπει στην ελληνική αγορά. Έχουν γίνει κάποιες κινήσεις για να μας γνωρίσουν οι αρχιτέκτονες. Πιστεύω ότι υπάρχει δουλειά και για εμάς εδώ, γιατί βλέπουμε και στην Αθήνα και στα νησιά υπάρχει μια ανάπτυξη και πολλές ξενοδοχειακές μονάδες που θέλουν κάτι εντυπωσιακό και luxury για να τραβήξουν περισσότερους τουρίστες σε παγκόσμια κλίμακα. Και πιστεύω ότι και με το νέο έργο που πρόκειται να αρχίσει στο Ελληνικό, υπάρχουν πολλές όμορφες ιδέες που μπορούν να υλοποιηθούν.

Ποια θεωρείς ότι είναι τα πιο ιδιαίτερα έργα που έχετε δημιουργήσει με την Realize;

Θυμάμαι περισσότερο τα τελευταία έργα που έχουμε παραδώσει. Την ανακαίνιση των Vip Lounges στο αεροδρόμιο της Ντόχα. Και το περασμένο καλοκαίρι κάναμε την ανακαίνιση σε όλους τους χώρους του Watergate Hotel, που είχε γίνει το σκάνδαλο Nixon. Η αλήθεια είναι πως εγώ έχω αναλάβει το εμπορικό κομμάτι της εταιρείας, αλλά θα ήθελα πολύ κάποια στιγμή να φτιάξουμε και κάτι όμορφο στην Ελλάδα, ώστε να περνάω από εκείνο το σημείο που θα είναι το έργο και να το βλέπω, κάθε φορά που έρχομαι εδώ!

Ποια στοιχεία θεωρείς ότι συνιστούν το δικό σου success story;

Δεν λέω ότι έχω ακόμη ένα success story. Ευτυχώς έχω μια επιτυχημένη πορεία, που ξεκινά από τη βοήθεια και τη στήριξη της οικογένειάς μου. Οι γονείς μου και η αδελφή μου είναι πάντα κοντά μου, με βοήθησαν πολύ και δεν στερήθηκα τίποτα. Αυτό που με έχει βοηθήσει ίσως λίγο παραπάνω είναι πως όταν βάλω κάτι στο μυαλό μου, δεν σταματώ μέχρι να το επιτύχω. Όλα μέχρι στιγμής σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο έχουν πάει καλά.

Γενικά πιστεύω πως αν έχεις σωστή σκέψη, λειτουργείς με σεβασμό για τον άλλον και δουλεύεις σε ομάδα, θα καταφέρεις να επιτύχεις τους στόχους σου. Όπως και στην Realize Italy, είμαστε μια ομάδα και η επιτυχία, βιώνεται το ίδιο από όλους.

Τώρα, σε προσωπικό επίπεδο θέλω να διατηρώ low profile και μου αρέσει να προσαρμόζομαι σε κάθε συνθήκη. Εξάλλου, εγώ θα περάσω καλά είτε πάω σε ένα ακριβό εστιατόριο, είτε σε μια απλή ταβέρνα με τους φίλους μου. Η Ελλάδα δόξα τω Θεώ έχει από όλα!

Ξέρω πως όλο αυτό το διάστημα έχεις αναπτύξει μια φιλανθρωπική δράση στη χώρα μας, ενισχύοντας κάποιες ευάλωτες ομάδες.

Κάποια πράγματα είναι πολύ προσωπικά και τα κάνεις για να νιώσεις καλά εσύ. Εδώ στην Ελλάδα, προσπαθώ να βοηθώ κάποιες οικογένειες με νέα παιδιά, ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να υλοποιήσουν κάποια σχέδια που έχουν. Έχουμε ενισχύσει οικονομικά κάποιους καλλιτέχνες στη μόδα και στη μουσική και έχει υπάρξει κάποια βοήθεια σε χρήματα ή σε αγαθά για ιδρύματα. Εγώ νιώθω τυχερός που όλα μου έχουν πάει καλά και το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι αυτό, για κάποιους ανθρώπους που δυσκολεύονται. Αυτό πάντα στο βαθμό που εγώ και η εταιρία μου μπορεί να βοηθήσει.

Έχοντας βοηθήσει κάποιους καλλιτέχνες στον τομέα της μόδας, δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω αν ασχολείσαι και εσύ με το κομμάτι της μόδας, μιας και έχεις ένα πολύ ωραίο στιλ.

Μου αρέσει πάρα πολύ. Βγήκε λίγο αργά… Δεν ασχολήθηκα με την μόδα από πολύ νέος, αλλά από τότε που αρχίσαμε να ασχολούμαστε με μεγάλους οίκους μόδας, λόγω δουλειάς. Έχουμε συνεργαστεί με τον οίκο Missoni, με τον Dolce and Gabbana και λόγω δουλειάς υπήρξαν κάποια επίσημα καλέσματα, οπότε αναγκαστικά ασχολήθηκα με τη μόδα. Και εδώ στην Ελλάδα βοηθήσαμε Έλληνες σχεδιαστές με χορηγίες από την εταιρεία και αγάπησα το κομμάτι της μόδας.

Ποια τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Σίγουρα θα ήθελα να προχωρήσω με την δουλειά μου , γιατί μου αρέσει πολύ και μου δίνει τόσα νέα και διαφορετικά πράγματα, όπως γνωριμίες με κόσμο, ταξίδια και όμορφες εικόνες. Και θα ήθελα πολύ ένα από τα επόμενα έργα της Realize Italy να γίνει εδώ στην Ελλάδα.

Συνέντευξη: Νατάσσα Στρόβιλα

Φωτογραφίες Πέτρος Χόντος

READ more