Σκορπιός: Στα χέρια του Ρώσου κροίσου Ριμπολόβλεφ το θρυλικό νησί του Ωνάση

Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ τον τελευταίο μήνα είχε ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσει: αυτό του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο. Βλέπετε, ο 47χρονος Ρώσος ολιγάρχης, ο οποίος φιγουράρει με περιουσία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο top -80 της λίστας του Forbes, φερόταν ως κάτοχος ποσοστού που προσεγγίζει το 10% στην Τράπεζα Κύπρου και, λογικά, ένα σεβαστό μέρος από τα αρκετά ρωσικά λεφτά που ήταν τοποθετημένα στη Μεγαλόνησο, ήταν δικά του.
Όμως ο ζάπλουτος ιδιοκτήτης της βιομηχανίας λιπασμάτων Uralkali και της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μονακό, είχε και έναν λόγο να νιώθει ευχαριστημένος, αφού έπειτα από διαδικασίες αρκετών μηνών, ένα «όνειρο ζωής» γινόταν πραγματικότητα: αποκτούσε τον Σκορπιό και το μικρό νησάκι Τσοκάρι από την Αθηνά Ωνάση.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ο Ριμπολόβλεφ είναι ο αγοραστής του θρυλικού νησιού και η αγορά έχει ήδη συντελεστεί, μέσω μιας αρκετά πολύπλοκης διαδικασίας που «εμπλέκει» νομικά και επιχειρηματικά αρκετό κόσμο στην Κύπρο, στις Βρυξέλλες, στην Γενεύη και στο Λουξεμβούργο.
Το παρασκήνιο για το πέρασμα του Σκορπιού στα χέρια του αμφιλεγόμενου Ριμπολόβλεφ είναι μεγάλο. Καταρχήν, η συμφωνία έχει ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που για τον κροίσο είναι μάλλον σύνηθες: η πανέμορφη μεγάλη του κόρη, η 24χρονη Γιεκατρίνα, είχε σχετικά πρόσφατα αγοράσει ένα απίστευτο διαμέρισμα στο Μανχάταν έναντι 88 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ανήκε πριν στον πρώην πρόεδρο της Citigroup, Σάνφορντ Βάιλ. Οπότε, τα πάνω από 100 εκατ. ευρώ για ένα νησί με την ιστορία και τις ομορφιές του Σκορπιού δεν θα πρέπει να ξενίζουν κανένα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η αγοραπωλησία, έχει ήδη συντελεστεί. Αυτό έγινε σαφές στα «κέντρα» των συγκεκριμένων εξελίξεων με την πρόσφατη – μεσούσης της κυπριακής κρίσης – αλλαγή διοικητικών συμβουλίων στις εταιρείες «Αριστοτέλης» και «Αριστείδης» οι οποίες ελέγχουν τις εταιρείες «Μυκήνες» και «Αγαμέμνων» στις οποίες ανήκουν τα δύο νησιά.

Read More

And More