Σμαράγδα Καρύδη: “Θα γεράσω, θα πεθάνω και ακόμα θα εξηγώ γιατί δεν παντρεύομαι”

Την καλύτερη περίοδο της ζωής της διανύει η Σμαράγδα Καρύδη. Πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Το Ψέμα» στο Μικρό Παλλάς και κινηματογραφικά, στην ταινία “Τέλειοι Ξένοι” που κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στις 15 Δεκεμβρίου. Χωρίς φόβο και πάθος η ηθοποιός μας μιλά στο Weekend και την Κορύνα Μαντάγαρη για το ψέμα και την αλήθεια στη σκηνή και στη ζωή αλλά και για τον συνοδοιπόρο της στη ζωή και στη σκηνή Θοδωρή Αθερίδη.

Μίλησέ μου για το έργο που ανεβάζετε με τον Θοδωρή Αθερίδη στο στο Μικρό Παλλάς…
Μαζί με τον Θοδωρή Αθερίδη, την Μυρτώ Αλικάκη και τον Κωνσταντίνο Κάππα, ανεβάζουμε «Το Ψέμα» του Florian Zeller και είμαστε πολύ χαρούμενοι. Αν και αυτή η χρονιά ήταν δύσκολη για τα ελληνικά θέατρα, εμείς προσθέσαμε άλλη μια παράσταση. Όταν διαβάσαμε το έργο με τον Θοδωρή ενθουσιαστήκαμε, αλλά ποτέ δεν ξέρεις αν θα αρέσει στον κόσμο. Το έργο μιλά για το ψέμα και την αλήθεια αλλά και το πόση αλήθεια μπορεί να αντέξει κανείς. Ακόμα παρακολουθούμε το πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι ή όχι το ψέμα σε μια σχέση και όχι μόνο ανάμεσα σε ένα ζευγάρι αλλά και ανάμεσα σε φίλους.

Εσύ πόση αλήθεια μπορείς να αντέξεις;
Η αλήθεια λύνει προβλήματα γιατί τη λες από την αρχή και τελειώνει το θέμα. Μερικές φορές όμως δεν είναι έτοιμος ο άλλος να ακούσει. Έχω πιάσει κι εγώ τον εαυτό μου σε περίοδο που δεν ήμουν έτοιμη να ακούσω, κι όταν συμβαίνει αυτό, δεν τα σκαλίζεις, δεν τα ψάχνεις. Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή, που λες άσε τώρα ας μην το ψάξω, κι άλλες φορές θέλεις να τα κάνεις όλα μπουρλότο και να βρεις ποια είναι η αλήθεια.Έτσι και το κοινό στην παράσταση, είναι σαν να κοιτά μέσα από την κλειδαρότρυπα τους καυγάδες και τη ζωή των ζευγαριών του έργου, και εκεί αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτό γι’ αυτό έχει και τόσο μεγάλη επιτυχία.

Το ψέμα το συγχωρείς;

Εξαρτάται. Δεν συγχωρώ την ψεύτικη συμπεριφορά, το να ανακαλύψω ξαφνικά ένα άλλο πρόσωπο και να πέσω από τα σύννεφα. Το να μου πει κάποιος ένα ψέμα είτε γιατί θέλει να με προστατέψει, είτε γιατί δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του, είναι κάτι που μπορώ να το δικαιολογήσω.

Εσύ λες ψέματα;
Λέω κατά συνθήκη ψέματα γιατί δεν μπορώ να το πετάξω στον άλλο, έτσι σαν παντόφλα στο κεφάλι του την όποια αλήθεια, και να τον πληγώσω, αλλά δεν μπορώ να πω ότι λέω και τεράστια ψέματα. Όταν είναι κάποιος μαζί μου, ξέρει τι να περιμένει από εμένα, δεν επιφυλάσσω εκπλήξεις. Στην καθημερινότητα βοηθά να λες την αλήθεια, να λες τι αισθάνεσαι, γιατί το ένα ψέμα φέρνει το άλλο και αυτό δεν σε οδηγεί πουθενά.

Δίνεις δεύτερη ευκαιρία στους ανθρώπους;
Κοίτα δεν το παίρνω προσωπικά, δεν θεωρώ ότι εξαπατήθηκα από κάποιον αν μου πει ψέματα. Μου έχει τύχει να τα ανακαλύψω, αλλά γενικά δίνω τόπο στην οργή και δεύτερες ευκαιρίες. Με άλλα γίνομαι έξαλλη. Αυτό που μπορεί να με τρελάνει είναι να μου χρεώσεις προθέσεις που δεν έχω.Δεν θεωρώ την αλήθεια την υπέρτατη αρετή και δεν έχει σχέση με την τιμιότητα. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να προσέχεις τον άλλο να μην τον πληγώσεις. Αν λέγαμε μόνο την αλήθεια θα συνέβαιναν τρομερά πράγματα. Υπάρχουν κάτι ζευγάρια τύπου δεκαετία του 70, που το παίζουν ελεύθερα να κάνουν πράγματα με άλλους και το λένε γιατί το έχουν δει ότι είναι ροκ. Αυτό μου είναι αδιανόητο. Πιστεύω ότι καταπιέζονται και λένε το αντίθετο. Δεν νομίζω ότι ένα ερωτευμένο ζευγάρι λέει θα κάνω κι άλλα πράγματα με άλλους.

Είσαι κτητική στη σχέση σου;
Δεν καταλαβαίνω και πως αλλιώς μπορεί να είμαι. Δεν πνίγω τον άλλο, να τον θεωρώ κτήμα μου, αλλά δεν μπορώ και αυτό το flower power, γιατί αυτό μου δείχνει ότι δεν υπάρχει αγάπη, έρωτας. Τα σουηδικά μοντέλα δεν τα καταλαβαίνω.

Κάτι παρόμοιο πραγματεύεται και η Τρίτη κατά σειρά ταινία του Θοδωρή από την Οdeon με τίτλο «Τέλειοι Ξένοι» που κυκλοφορεί στις 15 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους…
Η ταινία έχει ένα παρεμφερές θέμα, αλλά με διαφορετική προσέγγιση, και έχουμε προσαρμόσει το σενάριο μιας ταινίας που κυκλοφόρησε στην Ιταλία με τεράστια επιτυχία. Εδώ έχουμε 7 πρόσωπα σε ένα σπίτι τη Μαρία Ναυπλιώτου, τον Άλκι Κούρκουλο, τον Γιάννο Περλέγκα , την Ευαγγελία Συριοπούλου, τον Μάκη Παπαδημητρίου, τον Θοδωρή Αθερίδη που υπογράφει και τη σκηνοθεσία και εμένα και παίζουμε ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Με αφορμή ότι ένας φίλος μας χώρισε από τη γυναίκα του, εξ αιτίας ενός μηνύματος που δέχτηκε στο κινητό του, αφήνουμε τα κινητά μας πάνω στο τραπέζι και ότι κλήση ή μήνυμα έρθει τα ακούμε όλα. Γίνεται χαμός από τις αποκαλύψεις.



Πως είναι να συνεργάζεσαι με τον σύντροφό σου;

Ο Θοδωρής είναι ένας άνθρωπος που όλοι χαίρονται να συνεργάζονται μαζί του. Είναι εύκολος, δοτικός, δεν παιδεύει τους άλλους και τους βγάζει τον καλύτερο εαυτό τους με έναν ήπιο τρόπο και χωρίς να το καταλάβουν Ξέρεις στο θέατρο και στο σινεμά μπορεί κάποιος να σε φέρει στα όριά σου. Υπάρχουν πολλοί τρελοί στη δουλειά μας, υπάρχει ένα κομμάτι νοσηρότητας. Ο Θοδωρής δεν το έχει αυτό και όλα γίνονται μέσα από μια διαδικασία χαράς και δημιουργίας κι αυτό είναι ωραίο.Με τέτοιους ανθρώπους θέλω να συνεργάζομαι. Την τρέλα και τη νοσηρότητα δεν την αντέχω.

Έχει τύχει να τσακωθείς στην πρόβα με τον Θοδωρή και να το φέρετε αυτό και στο σπίτι;
Γενικά είμαι άνθρωπος που όταν τσακώνομαι λέω τι με ενοχλεί, δεν το κρατάω μέσα μου και μετά μου φεύγει και ο θυμός. Δεν το κρατάω μανιάτικο και με εκνευρίζουν αυτοί που το κάνουν. Με πνίγει δεν μπορώ να το κρατήσω μέσα μου. Και μεταξύ φίλων και ανθρώπων που έχουν σχέση δεν είναι ωραίο να αφήνεις αγκάθια πρέπει να λύνεις τα προβλήματα.
Στη σκηνή είσαι παντρεμένη με τον Θοδωρή. Στη ζωή γιατί δεν μπαίνεις στη διαδικασία του γάμου;
Εμένα θα με ρωτάνε μια ζωή γιατί δεν παντρεύομαι! ( σ.σ. γέλια). Θα γεράσω, θα πεθάνω και ακόμα θα εξηγώ γιατί δεν παντρεύομαι .Δεν με ενδιέφερε ποτέ το θέμα του γάμου.

Ποιος είναι πιο αυστηρός κριτής ο πατέρας σου , ο Ντίνος Καρύδης ή ο Θοδωρής;

Παρόλο που ο πατέρας μου είναι πολύ χαζοπατέρας και έχει τρέλα μαζί μου τα χειρότερα πράγματα μου τα έχει πει ο πατέρας μου. Οταν του αρέσω του αρέσω πολύ κι όταν δεν του αρέσω μου το πετάει έτσι μπαμ!( σ.σ.γέλια)
Είσαι άνθρωπος που ζεις τις γιορτές, θα τρέξεις να στολίσεις δέντρο και να αγοράσεις δώρα;
Εξαρτάται. Μπορεί τη μια χρονιά να ασχοληθώ και την άλλη όχι. Γενικά Όμως κάνω μια δουλειά την οποία χαίρομαι, δεν περιμένω τις γιορτές για να συμβεί κάτι συναρπαστικό. Γι’ αυτό νομίζω ότι οι ηθοποιοί είμαστε προνομιούχοι, γιατί κάνουμε μια δουλειά που αγαπάμε και δεν περιμένουνε να έρθουν τα Χριστούγεννα για να χαρούμε. Όμως δεν μου αρέσει η ρουτίνα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν ξέρω του χρόνου, που θα είμαι τι θα κάνω.

Αυτό όμως δεν σε αγχώνει;
Πιστεύω ότι πιο πολύ θα αγχωνόμουν αν ήξερα τι θα έκανα. Το προτιμώ που δεν ξέρω.

Γιορτές για σένα σημαίνει και δώρα στα βαφτιστήρια;
Ναι… έχω τρία. Πρόσφατα βαφτίσαμε με τον Θοδωρή την κόρη της Βίκυς Βολιώτη, την Εμμα. Είναι ένα αριστούργημα ένα πανέξυπνο παιδί που όλο θέλεις να το φιλάς και να το αγκαλιάζεις. Όμως έχω άλλα δύο βαφτιστήρια που έχουν μεγαλώσει τώρα και έχουν γίνει θηρία(σ.σ. γέλια) Η μεγάλη βαφτιστήρα μου κάνει την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία, υποδύεται την κόρη της Μαρίας Ναυπλιωτου, είναι η Χριστίνα Βαρώτσου, είναι μια 17χρονη θεά 1,80 ύψος. Είναι η κόρη του Γλύπτη Κώστα Βαρώτσου και της Νέλλυς Σφακιανάκη και πραγματικά παίζει καταπληκτικά.Δεν πήρε το ρόλο γιατί είναι το βαφτιστήρι μου, πήγε ο Θοδωρής και την είδε σε μια παράσταση στο σχολείο της και του άρεσε πολύ. Το δεύτερο μου βαφτιστήρι είναι ο Κωνσταντίνος, του Γιώργου Καρτάλη και της συμμαθήτριας μου στη σχολή Αθηνάς Παπαμίχου, που είναι φοβερός μαθητής και αθλητής.

Read More

And More