Σμύρνη μου αγαπημένη: Το TLIFE στην επίσημη προβολή της ταινίας – Ποιοι έδωσαν το «παρών»;

Το βράδυ της Τρίτης 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη προβολή της ταινίας “Σμύρνη μου αγαπημένη”  στο Μέγαρο Μουσικής.

Το σενάριο της ταινίας που περιγράφει τη ζωή της Filio Williams, μίας ηλικιωμένης Ελληνοαμερικανίδας, που σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της Helen, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες υπογράφει η Μιμή Ντενίση σε συνεργασία με τον Martin Sherman.

Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της Flio Williams, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της Φιλιώ Μπαλτατζή βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα. Eκατό χρόνια μετά, το προσφυγικό ζήτημα που θίγει η ταινία, έχει ζωντανέψει και πάλι κάνοντάς τη να μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ο Πέτρος Χόντος με τον φωτογραφικό φακό του TLIFE βρέθηκε στο Μέγαρο Μουσικής και κατέγραψε όλα τα λαμπερά πρόσωπα που έδωσαν το παρών στην πρώτη επίσημη προβολή της.

Ανάμεσά τους οι: Μιμή Ντενίση, Μπουράκ Χακί, Κατερίνα Γερονικολού, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Άντζελα Γκερέκου, Μαρία Βασκοπούλου, Μαρίλια Μητρούση, Μιχάλης Μητρούσης, Ευγενία Μανωλίδου, Άδωνις Γεωργιάδης, Ταμίλα Κουλίεβα, Κρατερός Κατσούλης, Λεωνίδας Κακούρης, Φαίη Σκορδά, Γιάννης Βογιατζής, Ναταλία Δραγούμη, η κόρη της Μιμής Ντενίση Μαριτίνα, Γιώργος Πατούλης, Γιώργος Μαζωνάκης, Τόνια Σωτηροπούλου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Αγγελική Νικολούλη, Μανούσος Μανουσάκης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Γωγώ και Μαίρη Αυγερινοπούλου, Σωτήρης Πολύζος, Νίκη Παλληκαράκη.

 

\

Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος

Read More

And More