Σοκαριστικό βίντεο! Αυτοκίνητα “θερίζουν” τους διαδηλωτές στην Αίγυπτο

Ήδη χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην Πλατεία Ταχρίρ, ενώ αρκετοί παρέμειναν στην Πλατεία καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Η σημερινή μέρα βαπτίστηκε ως “η Παρασκευή της Αναχώρησης” και οι Αιγύπτιοι περιμένουν πως ο Μουμπάρακ σήμερα θα φύγει από την χώρα. Έτσι θα βγουν για άλλη μια μέρα στους δρόμους ενώ περιμένουν πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες στις διαδηλώσεις.

Όπως μεταδίδει το BBC, οι Αιγύπτιοι καλούνται να βάλουν «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του καθεστώτος».
Από νωρίς το πρωί επικρατεί ηρεμία στο κέντρο του Καΐρου, ενώ δυνάμεις του στρατού δημιούργησαν μία ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στους φιλοκυβερνητικούς και αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές, ώστε να μην επαναληφθούν οι σκηνές χάους των προηγούμενων ημερών.
Στη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι και ίσως ξεπερνούν τους 1.600 οι τραυματίες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι νεκροί είναι οκτώ και περίπου 900 οι τραυματίες.
Ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε πως οι αρχηγοί του αιγυπτιακού στρατού τον διαβεβαίωσαν ότι δεν θα ασκήσουν βία εναντίον των διαδηλωτών.

«Σε συζητήσεις που είχαν με τους στρατιωτικούς ηγέτες με διαβεβαίωσαν πως δεν έχουν την πρόθεση να ανοίξουν πυρ εναντίον των δικών τους ανθρώπων» τόνισε ο ναύαρχος Μάλεν σε δηλώσεις του σε καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε, αφού παραιτηθεί ο Χόσνι Μουμπάρακ. Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμούμε να αναλάβουμε την προεδρία ούτε να διεκδικήσουμε αξιώματα στην κυβέρνηση συνασπισμού» είπε ο Αλ-Μπελτάτζι.

Αντιαρματική ρουκέτα “έπληξε κτήριο των υπηρεσιών ασφαλείας” στην πόλη Ελ Αρίς.

Μια αντιαρματική ρουκέτα εκτοξεύθηκε σε κτήριο που αποτελεί αρχηγείο των υπηρεσιών ασφαλείας στην πόλη Ελ Αρίς, μια αιγυπτιακή πόλη στη χερσόνησο του Σινά, κοντά στην μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας στα Παλαιστινιακά Εδάφη, σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτόπτες είπαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι πολλές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του κτηρίου, όπου πιστεύεται ότι κρατούνταν όσοι συλλαμβάνονταν από τις αρχές στην διοικητική περιφέρεια του Βορείου Σινά. Είχαν διατυπωθεί καταγγελίες ότι εκεί βασανίζονταν κρατούμενοι.

Η Ελ Αρίς, 345 χλμ. βορειοανατολικά του Καΐρου, είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης διοικητικής περιφέρειας και σε αυτή έχουν σημειωθεί μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την τελευταία εβδομάδα.

Ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, που επισκέφθηκε σήμερα την Πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης στο Κάιρο, απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, σύμφωνα με μαρτυρία ενός φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Αφού οι στρατιώτες ζήτησαν από τους διαδηλωτές να καθήσουν, ο αιγύπτιος υπουργός Άμυνας δήλωσε απευθυνόμενος στο πλήθος:
“Ο άνθρωπος σάς είπε ότι δεν θα είναι υποψήφιος…Πηγαίνετε να πείτε στον Ηγέτη να καθίσει μαζί τους”. Ο Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι αναφερόταν αφ΄ενός στον Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, δέσμευση που δεν επέτυχε να κατευνάσει τις κίνημα εναντίον του, και αφ΄ετέρου στον ανώτατο ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντί, που δεν συμμετέχει, προς το παρόν , στον διάλογο που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της αιγυπτιακής ηγεσίας.

Η μουσουλμανική αδελφότητα έθεσε ως όρο για να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που τής απηύθυνε ο αντιπρόεδρος για διάλογο, την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Βίντεο που σοκάρουν
Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν δύο βιντεάκια που πραγματικά σοκάρουν.
Στο ένα βίντεο φαίνεται αυτοκίνητο βαν της αστυνομίας να αναπτύσσει ταχύτητα μέσα στο πλήθος και να φεύγει παρασέρνοντας πολίτες.

Read More

And More