Σουμπραμανιάν Τσαντρασεκάρ: Η Google τιμά τον σπουδαίο Ινδό αστροφυσικό

Αφιερωμένο στον Ινδό αστροφυσικό Σουμπραμανιάν Τσαντρασεκάρ (Subrahmanyan Chandrasekhar) είναι το σημερινό doodle της Google, με αφορμή την 107η επέτειο από τη γέννησή του.

Ο Σουμπραμανιάν Τσαντρασεκάρ (Subrahmanyan Chandrasekhar) γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 19 Οκτωβρίου 1910 και πέθανε στις 21 Αυγούστου 1995. Ήταν Ινδός αστροφυσικός, στον οποίο μάλιστα απονεμήθηκε και το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1983 από κοινού με τον Γουίλιαμ Άλφρεντ Φάουλερ. Το Νόμπελ απονεμήθηκε στον Σουμπραμανιάν Τσαντρασεκάρ (Subrahmanyan Chandrasekhar) για τις «θεωρητικές μελέτες του στις φυσικές διεργασίες που είναι σημαντικές στη δομή και εξέλιξη των αστέρων».

Παιδί «θαύμα», ο Τσαντρασεκάρ ξεκίνησε να αναπτύσσει τη θεωρία του για την εξέλιξη των άστρων προτού κλείσει τα 20 του χρόνια, πραγματοποιώντας και τις πρώτες του δημοσιεύσεις.

Στα 35 του χρόνια, ο Τσαντρασεκάρ ήταν ήδη ένας διακεκριμένος καθηγητής φυσικής, ενώ μέχρι τον θάνατό του, το 1995, απέσπασε δεκάδες βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, με τη θεωρία του για την εξέλιξη των αστεριών -αν και αρχικά αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό- να του χαρίζει τελικά το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

Η θεωρία του και το «όριο Τσαντρασεκάρ»

Η πολυτιμότερη ίσως συνεισφορά του στη Φυσική ήταν το «όριο Τσαντρασεκάρ», που εκτιμάται σε περίπου 1,44 ηλιακές μάζες και στο οποίο χάρισε το όνομά του.

Ο Ινδός αστροφυσικός διαπίστωσε πως, όταν η μάζα ενός αστεριού είναι μικρότερη από το «όριο Τσαντρασεκάρ», τελικά καταρρέει βαρυτικά σε ένα σώμα δεκάδες φορές μικρότερο που ονομάζεται «λευκός νάνος». Αυτό συμβαίνει γιατί οι αστέρες μικρής σχετικώς μάζας δεν ασκούν αρκετή βαρυτική πίεση στην κεντρική τους περιοχή, προκειμένου να συγκρατηθεί η δομή τους.

Σε αυτό το ουράνιο σώμα δεν συμβαίνουν πυρηνικές αντιδράσεις, ούτε άλλη διαδικασία που να παράγει ενέργεια. Αν και σταδιακά ο «λευκός νάνος» ψύχεται, είναι τόσο πυκνός και θερμός που ακτινοβολεί έντονα και παρατηρείται σαν μικρός λευκός αστέρας.

Όταν όμως η μάζα του αστεριού είναι μεγαλύτερη από «όριο Τσαντρασεκάρ», ο «λευκός νάνος» συνεχίζει να καταρρέει και να συμπυκνώνεται, εξελισσόμενος σε μαύρη τρύπα ή έκρηξη σουπερνόβα. Ουσιαστικά ο μόνος τρόπος να φθάσει κάποτε αυτό το όριο ένας «λευκός νάνος» είναι να ανήκει σε ένα διπλό αστρικό σύστημα και να δέχεται μάζα από τον άλλο αστέρα του συστήματος.

Ο Ινδός αστροφυσικός, ο οποίος είχε και αμερικανική υπηκοότητα, χάρισε το όνομά του και στο Αστεροσκοπείο Ακτινών-Χ Τσάντρα της NASA.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164