Σπάνιο εξώφυλλο του ’53 της Μελίνας Μερκούρη, που πέθανε σαν σήμερα πριν 26 χρόνια

Σπάνιο εξώφυλλο του ’53 της Μελίνας Μερκούρη, που πέθανε σαν σήμερα πριν 26 χρόνια | tlife.gr

Ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια της Ελλάδας η Μελίνα Μερκούρη, έφυγε από τη ζωή στις 6 Μαρτίου του 1994. Πέρασαν 26 ολόκληρα χρόνια αλλά το έργο της Μελίνας και τεράστια προσωπικότητά της μένουν ζωντανά για τις επόνενες γενιές!

Ο συλλέκτης Άρης Λουπάσης, δημοσιεύει σήμερα ένα σπάνιο ντοκουμέντο. Είναι το εξώφυλλο του περιοδικού «Ραδιοπρόγραμμα» – κάτι σαν την σημερινή «Ραδιοτηλεόραση». Η Μελίνα 33 ετών και ιδιαίτερα όμορφη είναι το πρόσωπο του εξωφύλλου του περιοδικού το Νοέμβριο του 1953

Ο Άρης Λουπάσης γράφει: Συλλεκτικό εξώφυλλο με την λαμπερή Μελίνα Μερκούρη για το περιοδικό «Ραδιοπρογραμμα» τον Νοέμβριο του 1953. Η λειτουργία του περιοδικού ξεκινά το ’39 όταν το ραδιόφωνο έχει πλέον διαδοθεί σε όλη την Ελλάδα και αναλαμβάνει την ενημέρωση των ραδιοφωνικών προγραμμάτων.

Το ’41 διακόπτει την κυκλοφορία του με την έλευση των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα και επανεκδιδεται το 1948. Δύο χρόνια αργότερα μετενομαζεται σε «ΕΙP» στην συνέχεια «Ραδιοπρογραμμα» και στα μέσα του ’60 με την εμφάνιση της τηλεόρασης σε «Ραδιοτηλεοραση», το θρυλικό περιοδικό που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ενημερώνει το τηλεοπτικό κοινό.Το ’53 αποτελεί μια σημαντική χρονιά για την Μελίνα η οποία λαμβάνει το έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπουλη» ένα βραβείο που κερδίζει ένα χρόνο πριν η Έλλη Λαμπετη.

Από το ’51 έχει εγκατασταθεί στην Γαλλία όπου παράλληλα με την Αθήνα πρωταγωνιστει σε σκηνή του Παρισιού σε υπέροχα μπουλβαρ του Ζακ Ντεβαλ και του Μαρσέλ Ασαρ, ενός από τους διασημότερους Γάλλους συγγραφείς του οποίου γίνεται και μούσα του. Στο έργο του «Le Moulin de la Galette» εντυπωσιάζει κοινό και κριτικούς με την επιμέλεια των ρούχων και των μαλλιών της από τον διάσημο Έλληνα δημιουργό Jean Desses. Με την επιστροφή της στην Αθήνα, η πρώτη κιν/φικη της εμφάνιση με την «Στέλλα» το ’55, αποτελεί και την αρχή για μια σειρά μεγάλων επιτυχιών και διεθνών διακρίσεων στην καριέρα της. Στην προσωπική της ζωή είναι ζευγάρι από τα τέλη του ’40 με τον Πύρρο Σπυρομήλιο Αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού και ήρωα του Αλβανικου πολέμου, έναν άνθρωπο που αγάπησε βαθιά και αποτέλεσε γι’αυτόν ο μεγάλος έρωτας της ζωής του.

Έζησαν μαζί για επτά χρόνια μέχρι τα μέσα του ’50 όταν στις Κάννες για την προβολή της «Στέλλας» γνωρίζει τον Ζυλ Ντασέν τον άνθρωπο που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ζωή και την μετέπειτα καριέρα της. Ο θάνατος του αξιωματικού το 1961 πέντε χρόνια μετά τον χωρισμό τους, συγκλονίζει κυριολεκτικά την Μελίνα με τον Μίκη Θεοδωράκη να γράφει γι αυτόν το «Παλικάρι» σε ερμηνεία του Γρήγορη Μπιθικωτση. Η γυναίκα σύμβολο που σφράγισε με την παρουσία, το στυλ και τους αγώνες της μια ολόκληρη εποχή, «έφυγε» σαν σήμερα πριν είκοσι έξι χρόνια.

READ more