Σπύρος Φωκάς: Ο ζεν πρεμιέ του κινηματογράφου και η οικονομική καταστροφή που τον οδήγησε να ζει σε σπίτι – κοντέινερ

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή ο ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου, Σπύρος Φωκάς.

Ο ηθοποιός με τις δεκάδες συμμετοχές σε πετυχημένες ταινίες, τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα με την υγεία του, ενώ παράλληλα αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

«Βράχος» στο πλευρό του, η τελευταία του σύζυγος, Λίλιαν Φωκά, η οποία μέσα από τις συνεντεύξεις της και τα social media, τα τελευταία δύο χρόνια, ενημέρωνε για την κατάσταση του ηθοποιού. 

Σπύρος Φωκάς: Όσα δήλωνε η σύζυγός του για τις οικονομικές δυσκολίες 

Τα τελευταία χρόνια το ζευγάρι αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, καθώς όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή της η Λίλιαν Φωκά, αρκετά από τα έξοδά τους κάλυπτε η κόρη της, Κωνσταντίνα.

Η Κωνσταντίνα μεγάλωσε, απέκτησε τρία πτυχία, πήγε και σπούδασε υποκριτική και σκηνοθεσία στο Λος Αντζελες και με τα λεφτά που βγάζει στέλνει και σε εμένα με τον Σπύρο για να μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Τις ελεύθερες ώρες της ξέρεις τι κάνει εκεί; Delivery με αυτοκίνητο σε όλα τα σπίτια», είχε δηλώσει η σύζυγος του ηθοποιού στην Espresso. 

Τον Αύγουστο του 2021 η Λίλιαν Φωκά έκανε έκκληση προκειμένου ο Σπύρος Φωκάς να αποκτήσει ένα ειδικό κρεβάτι πάνω στο οποίο θα έπρεπε να αναρρώνει εντός σπιτιού, μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο

«Σας μεταφέρω έκκληση της συζύγου του Λίλιαν, αλλά και του προσωπικού τους φίλου Θοδωρή Σεργιάδη. Η Λίλιαν με πολύ αξιοπρέπεια έχει ζητήσει βοήθεια από φορείς. Χωρίς αποτέλεσμα. Ο Σπύρος χρειάζεται άμεσα ένα ειδικό κρεβάτι και έναν άνθρωπο που θα βοηθήσει την Λίλιαν για ν’ αντιμετωπίσουν τις πολυ άμεσες ανάγκες του Σπυρου. Ζουν στο Καλαμάκι Κορινθίας», είχε γράψει στα social media η δημοσιογράφος, Νανά Παλαιτσάκη.

Στη βιογραφία του ο Σπύρος Φωκάς αναφέρεται και στην γυναίκα που αποτέλεσε το «αγκάθι», ώστε να καταστραφεί οικονομικά, καθώς τον άφησε χωρίς σεντ στους τραπεζικούς του λογαριασμούς…

«Ο Σπύρος Φωκάς ήταν ένας άνθρωπος έξω καρδιά είχε ψώνιο με τον κινηματογράφο και του άρεσε να δουλεύει. Δεν τον ένοιαζε τόσο το να κάνει χρήματα όσο να δουλεύει. Όταν έκανε ειδικά τις δυο ταινίες με τον Σιλβέστερ Σταλόνε το “Ράμπο ΙΙΙ” και το 1985 το “Διαμάντι του Νείλου” με τον Μάικλ Ντάγκλας την διαχείριση των οικονομικών του την είχε η προηγούμενη σύζυγος του μια Ελληνοαμερικανίδα, η οποία τον άφησε ταπί κι έφυγε.

Το διαπίστωσε όταν κάποια στιγμή χρειάστηκε χρήματα και πήγε στην τράπεζα, όπου δεν βρήκε στους λογαριασμούς του ούτε σεντ, του τα είχε φάει όλα. Ήταν καλό παιδί και τίμιος άνθρωπος ο Σπύτος σπάνιο ως χάρισμα», ανέφερε στο «Πρώτο Θέμα» ο Δημήτρης Μπούκουρας. 

 

Σπύρος Φωκάς: Αυτό είναι το σπίτι – κοντέινερ που έζησε τα τελευταία του χρόνια

Η κάμερα της εκπομπής Happy Day είχε βρεθεί στο Καλαμάκι Κορινθίας καταγράφοντας το σπίτι – κοντέινερ στο οποίο ζούσε ο ηθοποιός. 

Όπως αποκάλυψε ο στενός του φίλος,  Θοδωρής Σεργιάδης: «Eίναι μια σχεδόν βιομηχανική περιοχή και το σπίτι είναι στο πουθενά. Σπίτι σε εισαγωγικά, βέβαια, γιατί είναι ένα κοντέινερ 40 τετραγωνικών. Μπαλκόνια δεν υπάρχουν, μέσα βρίσκεται ο Σπύρος Φωκάς και μπάζει χειμώνα καλοκαίρι.

Όταν ο Σπύρος βγήκε μετά από 60 μέρες από το νοσοκομείο, βρήκε στο ρολόι της ΔΕΗ ένα χαρτάκι πως του κόπηκε το ρεύμα», δήλωνε ο φίλος του ηθοποιού για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Σπύρος Φωκάς.

Ο Σπύρος Φωκάς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών μετά από ένα δύσκολο διάστημα όπου μέχρι και την τελευταία στιγμή έδινε τη δική του μεγάλη μάχη από την οποία και δυστυχώς ηττήθηκε.

 

Read More

And More