Σπύρος Γιαννιώτης: Ο Ολυμπιονίκης στο TLIFE για την συγκλονιστική του πορεία, τον γιο που περιμένει και το δημόσιο ευχαριστώ στη σύζυγό του!

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο μας έκανε να καρδιοχτυπήσουμε στα τελευταία δευτερόλεπτα της διαδρομής των 10 χιλιόμετρων κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης και στη συνέχεια τα μέλη της ελληνικής αποστολής στην Βραζιλία κατέθεσαν ένσταση για το αργυρό μετάλλιό του, προκειμένου να δοθούν δυο χρυσά μετάλλια. Ο ίδιος την ακύρωσε το ίδιο λεπτό που το έμαθε, μοιράζοντας απλόχερα μαθήματα ηθικής.

Ο λόγος για τον Σπύρο Γιαννιώτη που κατέκτησε μετά από συγκλονιστική προσπάθεια το ασημένιο μετάλλιο στα 10 χιλιόμετρα, στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάνοντας τον ίδιο ακριβώς χρόνο με τον Φέρι Φέρτμαν. Για την ακρίβεια έπεσαν μαζί στη γραμμή τερματισμού, αλλά ο Ολλανδός χτύπησε πρώτος την ειδική πινακίδα με τον Γιαννιώτη να το κάνει αμέσως μετά (κι ενώ το σώμα του είχε περάσει πρώτο). Ωστόσο ο ίδιος νιώθει σαν να κέρδισε την πρώτη θέση και απίστευτη χαρά για όσα κατάφερε. Ήταν η πέμπτη και τελευταία συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κλείνοντας την πορεία του με τον καλύτερο τρόπο.

5th #Olympics . 5 world continents. On dream.

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Spiros Gianniotis (@spiros10k) στις


Τον συνάντησα στις 9 Οκτωβρίου στα πλαίσια του Santorini Experience και μετά από την εκρηκτική κολυμβητική του πορεία από το Ηφαίστειο της Σαντορίνης προς το Παλιό Λιμάνι, μαζί με πολλούς ακόμη αθλητές και μη, μιλήσαμε για την προσπάθεια όλων των χρόνων να φτάσει ψηλά στο βάθρο, τον προπονητή του και στήριγμά του Νίκο Γέμελο, την όμορφη οικογένειά του και το πρώτο παιδί που περιμένει με την σύζυγό του Ισμήνη Καλαντζή αλλά και για τις μοναδικές εικόνες της διοργάνωσης που συμμετείχε στο υπέροχο κυκλαδίτικο νησί μας και που θα μεταδοθούν σε όλο τον κόσμο.



Μετά από τον θεαματικο τερματισμό σου στο Ρίο, πολλοί ήταν εκείνοι που ειπαν “χρυσός” στις καρδιές των Ελληνων, ασημένιος στους Ολυμπιακους. Εσύ πώς νιωθεις
;
Ήταν πολύ ωραία η ανταπόκριση και όμορφα τα λόγια του κόσμου κι αφού επέστρεψα από το Ρίο… Αυτό είναι η αναγνώριση της προσπάθειας και η επιβράβευση όλης της σταδιοδρομίας μου, θεωρώ.

Πόσο γρήγορα πήρες την απόφαση να παγώσεις την διαδικασία της ένστασης;
Δεν ήταν θέμα ταχύτητας. Με το που το έμαθα το απέρριψα… Δεν το συζητάω αυτό… Δεν υπήρχε λόγος ένστασης, από τη στιγμή που ο Ολλανδός ήταν έστω και λίγο πιο μπροστά από μένα.

Είχες κάποια αντίδραση από την πλευρά του Φέρτμαν για την ένσταση;

Με τον Ολλανδό είμαστε πολύ φίλοι. Συζητάμε αρκετά κι ακόμη έχουμε επαφές. Είναι ένας πολύ καλός αθλητής… Κάποια αντίδραση για την ακύρωση της ένστασης δεν υπήρχε. Ξέρει ποιος είμαι, γνωρίζω ποιος είναι, είναι αμοιβαία η αναγνώριση. Για μας που το συζητήσαμε και μετά ήταν ξεκάθαρα τα πράγματα στο ποιος τερμάτισε πρώτος.

Σε μας φάνηκε διαφορετικός ο τερματισμός, το γνωρίζεις…
Ναι, εντάξει είναι θέμα κανονισμών γι’ αυτό και ήταν ξεκάθαρο σε μένα.

Φανταζόσουν ποτέ, όταν κολυμπούσες μικρό παιδί στην Κέρκυρα, ότι θα κατακτούσες ολυμπιακό μετάλλιο;
Δεν μπορούσα να τα φανταστώ ακριβώς έτσι τα πράγματα… Σίγουρα σαν αθλητής ονειρεύεσαι να φτάσεις ψηλά και βήμα βήμα φτάνεις στους στόχους σου. Σαν μικρό παιδί κι εγώ ήθελα να φτάσω ψηλά και να συμμετέχω στους Ολυμπιακούς. Μετά την πρώτη μου συμμετοχή, είδα ότι μπορώ να διεκδικήσω ένα μετάλλιο άρχισα να το σκέφτομαι.

The reason why i started swimming. Maybe my first swimming lesson!

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Spiros Gianniotis (@spiros10k) στις


Η αλήθεια είναι ότι “χόρτασες” από Ολυμπιακούς Αγώνες; Ή δεν χορταίνονται;

Ήταν οι πέμπτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που συμμετείχα αλλά δεν χορταίνονται, όχι… Είναι τόσο όμορφοι και τόσο δυνατοί… Κάθε αθλητής προετοιμάζεται τέσσερα ολόκληρα χρόνια για εκείνη την στιγμή των αγώνων.

Μπορείς να φανταστείς την λαμπρή πορεία σου, δίχως το Νίκο Γέμελο στο πλευρό σου; Τι σημαίνει για σένα η παρουσία του;
Ο Νίκος μπορεί να μην είναι πλέον προπονητής μου, αλλά είναι οικογένειά μου, φίλος μου και κουμπάρος μου. Συζητάμε τα πάντα και είμαστε και συνέταιροι. Μετά από δική του ιδέα, έχουμε δημιουργήσει το κολυμβητήριο Swim Academy, το οποίο μάλιστα το τρέχουν οι γυναίκες μας. Φυσικά είμαστε κι εμείς εκεί και μεταφέρουμε τις γνώσεις στον αθλητισμό μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο, ακόμη και στα παιδιά πολύ μικρής ηλικίας. Είναι πολύ όμορφο να διοχετεύεις την ενέργειά σου μέσα στο ίδιο το άθλημα.

Adout yesterday’s safari #selfie

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Spiros Gianniotis (@spiros10k) στις


Πόσο δύσκολο ειναι να κρατήσει ενας αθλητής του επιπέδου σου, τις ισορροπίες ώστε να καταφέρει να έχει μια ενωμένη οικογένεια;
Είναι πολύ δύσκολο αλλά όταν έχεις δίπλα σου τον άνθρωπό σου να σε στηρίζει, έχεις ακόμη έναν λόγο να τα κάνεις όλα σε πιο έντονο βαθμό. Με ταξίδια, προπονήσεις, ωράριο δύσκολο, το σημαντικότερο είναι να σε καταλαβαίνει η σύντροφός σου κι έχει πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης όλης σου της πορείας. Σε αυτό το κομμάτι η γυναίκα μου μ’ έχει στηρίξει πάρα πολύ και την ευχαριστώ και δημοσίως!

Καλό Πάσχα και από μας!

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Spiros Gianniotis (@spiros10k) στις


Περιμένετε τον γιο σας! Πόσο γρήγορα πιστεύεις θα τον ρίξεις στην πισίνα;
Γενικά δεν είμαι άνθρωπος που πιέζει και δεν θα έχω την απαίτηση ν’ ασχοληθεί με την κολύμβηση επειδή το έκανε κι ο πατέρας του… Σίγουρα θα θέλω να είναι μέσα στο νερό και στη θάλασσα, αρκεί να του αρέσει και να τον εκφράζει. Από τη στιγμή που θα του συμβαίνει αυτό, εγώ θα είμαι δίπλα του για κάθε του απόφαση. Σίγουρα όμως θα μάθει από μικρός να κολυμπάει… Όλα τα παιδιά είναι σημαντικό να γνωρίζουν κολύμπι άσχετα με το πώς θα το εξελίξουν αυτό κι αν θα θέλουν ν’ ασχοληθούν με το αγωνιστικό κομμάτι.


Ποια είναι η σωστή ηλικία για να μάθει κανείς να κολυμπάει;
Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν εκμάθηση από τεσσάρων – πέντε ετών αλλά υπάρχει και τo baby swim που ενισχύεται το δέσιμο του γονιού με το μωρό. Αλλά η σωστή η ηλικία που μαθαίνουν τα παιδιά είναι εκεί γύρω στα τέσσερα με πέντε, που μαθαίνουν τα βασικά του αθλήματος που είναι πολύ καλό για κάθε παιδί αλλά και να κολυμπούν καλά, που στην Ελλάδα πρέπει να το έχουμε κατά νου.

Λέω να κάνω μια βουτιά!! #santoriniexperience #View #Oia

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Spiros Gianniotis (@spiros10k) στις


Ποιο ειναι το επόμενο βήμα σου;
Το κολύμπι πάντα, αλλά από άλλο πόστο πλέον. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις και κάποιες συζητήσεις που στην πορεία θα μπορώ να πω με βεβαιότητα…

Τι γεύση σου άφησε το Santorini Experience; Για ποιους λόγος θα παρότρυνες κάποιον να συμμετέχει στο επόμενο;
Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία και μια μοναδική κολυμβητική διαδρομή. Και πέρυσι και φέτος που έκανα αυτή τη διαδρομή ήταν μοναδική. Η θέα και όλη αυτή η μαγεία του να κολυμπάς από το Ηφαίστειο στο παλιό λιμάνι της Σαντορίνης, είναι κάτι τρομερό και μοναδικό. Θα έλεγα ότι αξίζει να το κολυμπήσει ο καθένας και μάλιστα το Santorini Experience έχει τρέξιμο και άλλα αθλήματα… Φέτος ήταν μαζί μας και ο Περικλής Ιακωβάκης του στίβου αλλά και ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης του Tae Kwon Do για το Kids Athletics. Είναι ένα τριήμερο με πολλές όμορφες εμπειρίες για όλες τις ηλικίες θεωρώ, αλλά στο δικό μου κομμάτι στην κολύμβηση είναι κάτι μοναδικό. Τα νερά είναι ήρεμα, οι θερμοκρασίες είναι πολύ καλές και η απόσταση δεν είναι απαγορευτική, οπότε όλοι μπορούν να το δοκιμάσουν και σίγουρα θα το αγαπήσουν! Αν παρακολουθεί κανείς την διαδρομή από την καλντέρα είναι κάτι πρωτόγνωρο και τρομερό.

Το Santorini Experience θα προβληθεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο μέσα από το Fox Sports. Τι συναισθήματα πιστεύεις θα προκαλέσει σε κάποιον που θα το παρακολουθήσει για πρώτη φορά;
Είναι κάτι πολύ όμορφο και θα παρακολουθήσουν τρομερές εικόνες από την χώρα μας! Το να βλέπεις αυτή τη θέα σε συνδυασμό με αθλητισμό και τουρισμό – κάτι που συνδυάζεται πολύ δυνατά τελευταία- είναι κάτι που βοηθά πολύ την χώρα μας και που το χρειάζεται. Ειδικά τους μήνες που ο τουρισμός ξεκινά να έχει πτώση, εκεί έρχεται ο αθλητικός τουρισμός να βοηθήσει. Έχει όφελος η χώρα μας, ο ίδιος αθλητισμός, εμείς οι αθλητές… Μέσα από τέτοιες διοργανώσεις προβάλλονται οι αξίες του αθλητισμού, η υγεία που είναι πολύ σημαντική… Ήδη έχει γίνει θεσμός και τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμη πιο έντονος.


Read More

And More