Στάθης Λιβαθινός: Καταγγελία σοκ εναντίον του από καλλιτέχνες με αναπηρία

Το ελληνικό #MeToo έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, μετά την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου για τον βιασμό που υπέστη από παράγοντα τις ιστιοπλοΐας σε νεαρή ηλικία και έτσι τους τελευταίους μήνες όλο και πληθαίνουν οι καταγγελίες για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, εκφοβισμό, βία, σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό.

Αυτή τη φορά, καλλιτέχνες με αναπηρία κατήγγειλαν στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών τον Στάθη Λιβαθινό για προσβλητική και υποτιμητική συμπεριφορά πριν από 3,5 χρόνια. Η καταγγελία που κατατέθηκε στο ΣΕΗ στις 11 Μαρτίου, αφορά στον αποκλεισμό κωφού υποψηφίου από τις εισαγωγικές εξετάσεις της δραματικής σχολής από τον Στάθη Λιβαθινό, παρά το γεγονός ότι έχει καταργηθεί ο όρος της «αρτιμέλειας», που προβλεπόταν ως τότε με Προεδρικό Διάταγμα, για τις ιδιωτικές δραματικές σχολές.

Διάβασε εδώ επίσης: Μάριος Αθανασίου – Η αποκάλυψη για τον Στάθη Λιβαθινό: “Έχετε κι άλλες συγγνώμες, μη σταματάτε”

Ο πρώην καθηγητής της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου φαίνεται να ήταν εντελώς αντίθετος με την εισαγωγή ανάπηρων σπουδαστών στη σχολή. “O σκοπός του εθνικού είναι να βγάζει επαγγελματίες από τη σχολή του σε μια δύσκολη αγορά εργασίας κι ότι ο ανάπηρος ηθοποιός δεν θα μπορεί να γίνει επαγγελματίας κι ούτε να βρει δουλειά ως καλλιτέχνης, άλλο να είσαι ερασιτέχνης κι άλλο επαγγελματίας”, ήταν μία από τις δηλώσεις του Στάθη Λιβαθινού, όπως περιγράφει η επίσημη καταγγελία που κατατέθηκε. 

“Το θέμα δεν είναι το δικαίωμα αλλά το πώς θα αντεπεξέλθει στις πιέσεις των μαθημάτων, όταν υπάρχουν σπουδαστές που φτάνουν με τις πρόβες να είναι έως και 12 ώρες στη σχολή πώς θα αντεπεξέλθει ένας ανάπηρος σε αυτές τις πιέσεις. Άλλωστε το θέατρο δεν είναι δημοκρατικό, είναι φασιστικό και επιλέγει τους πιο ικανούς. Εμείς στο Εθνικό ψάχνουμε πρωταθλητές. Δεν εφαρμόζουμε δικαιώματα, αλλά αναζητούμε ικανότητες”, απάντησε ο ίδιος, όταν υποστηρίχθηκε ότι πολλές σχολές του εξωτερικού διαθέτουν πρακτικές για ανάπηρους ηθοποιούς.

Μάλιστα, ο Στάθης Λιβαθινός απέκλεισε κάθε περίπτωση ένας ανάπηρος άνθρωπος να γίνει ηθοποιός, προκαλώντας σοκ με το επιχείρημά του. “Ο ανάπηρος ηθοποιός δεν θα μπορεί να γίνει επαγγελματίας κι ούτε να βρει δουλειά ως καλλιτέχνης… Aν βάλω έναν ανάπηρο πάνω στη σκηνή και δίπλα του έναν ηθοποιό, τον καλύτερο ηθοποιό να βάλεις, όλοι θα κοιτάνε τον ανάπηρο. Πώς είναι όταν βάζεις ένα ζώο στη σκηνή. Κανένας δεν κοιτάει τον ηθοποιό όσο καλός κι αν είναι, όλοι κοιτάνε το ζώο…”.

Δες την ανάρτηση:

Read More

And More