Στο εδώλιο οι γονείς των ανήλικων δραστών της υπόθεσης του Άλεξ

Νέα δικαστική διερεύνηση ξεκινά εντός των επόμενων ημερών για τη δολοφονία του Άλεξ Μεσχισβίλι πριν από 5 ολόκληρα χρόνια. Μετά τον παππού των δύο παιδιών ελληνικής καταγωγής, ο οποίος και καταδικάστηκε πριν από λίγες ημέρες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης 4,5χρόνων για ψευδορκία και υπόθαλψη εγκληματία, στο εδώλιο αναμένεται να καθήσουν οι επτά γονείς των ανηλίκων.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαβάζουμε στην Espresso, η μητέρα των δύο Ελλήνων ανηλίκων, καθώς και οι γονείς των υπολοίπων, ενός Ρουμάνου, ενός Αλβανού και ενός Βορειοηπειρώτη αντιμετωπίζουν κατηγορίες παραμέλησης ανηλίκου και περιύβρισης νεκρού από το Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Στην ουσία θα πρέπει να εξηγήσουν στο δικαστήριο για ποιο λόγο δεν φρόντισαν να εμποδίσουν τα παιδιά τους από την τέλεση της πράξης τους αλλά και να τα αποτρέψουν στη συνέχεια να εξαφανίσουν το πτώμα του συνομηλίκου τους Αλεξ.

Η δίκη τους ήταν προγραμματισμένη για αύριο Δευτέρα. Εξαιτίας όμως της τετραήμερης απεργίας των δικηγόρων ενδέχεται να υπάρξει μικρή αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Τι αναφέρει το βούλευμα

Το παραπεμπτικό βούλευμα των δικαστικών αρχών σε βάρος των επτά περιγράφει με λεπτομέρεια τα γεγονότα που οδήγησαν στην δολοφονία και την εξαφάνιση του μικρού Άλεξ.
Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα το βούλευμα γράφει “Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2006 και περί ώρα 19.15 – 20.00, οι γονείς παρέλειψαν να παρεμποδίσουν τα τέκνα τους από την τέλεση της αξιόποινης πράξης της ανθρωποκτονίας με πρόθεση από κοινού και δη με ενδεχόμενο δόλο από κοινού σε βάρος του 11χρονου Αλέξανδρου Μεσχισβίλι”

Παρακάτω περιγράφεται το σκηνικό της δολοφονίας: «Οι κατηγορούμενοι ανήλικοι, ενώ κάθονταν σε παγκάκι στην πλατεία (πάρκο) της Ελιάς, της πόλης της Βέροιας, και περνούσε από μπροστά τους πεζός και μόνος ο Αλεξ, ύστερα από φραστικό επεισόδιο που είχαν μαζί του, κατά το οποίο απηύθυναν σε αυτόν ειρωνικά τις φράσεις “τι θες, ρε γιαλαμπούκα”, εκείνος δε τους απάντησε με τις φράσεις “αφήστε με, ρε βλάκες”, επιτέθηκαν αρχικά εναντίον του και τον κτύπησαν με τα χέρια τους σε διάφορα σημεία του σώματός του, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει στο έδαφος και να τραυματιστεί στη μύτη. Ακολούθως, ενώ αυτός σηκώθηκε και τρέχοντας προσπάθησε να διαφύγει διερχόμενος από κεντρικούς δρόμους της Βέροιας, οι κατηγορούμενοι τον κυνήγησαν, μέχρι που καταδιώκοντας αυτόν τον πρόλαβαν στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας και τον εγκλώβισαν, κλείνοντάς του τον δρόμο στην πλαϊνή πλευρά της, όπου υπάρχει μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί στην οδό Ελλης”.

Οι ανήλικοι δράστες δυστυχώς δεν σταμάτησαν εκεί. Συνέχισαν να χτυπούν με γροθιές και κλοτσιές τον μικρό Άλεξ, στο κεφάλι, το πρόσωπο και την κοιλιά, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του, να πέσει από ύψος δύο μέτρων στην μαρμάρινη σκάλα. Οι βαρείς τραυματισμοί στο πίσω και κάτω μέρος της κεφαλής του προκάλεσαν βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, από τις οποίες και ως μόνης ενεργού αιτίας επήλθε ο θάνατός του.

Τέλος το βούλευμα κάνει λόγο και για την παράλειψη των γονέων να παρεμποδίσουν τα παιδιά τους από την τέλεση της αξιόποινης πράξης της περιύβρισης νεκρού από κοινού. Συγκεκριμένα, αφού οι δράστες προκάλεσαν τον θάνατο του ανήλικου Αλεξ, μετέφεραν αρχικά την ίδια ώρα το πτώμα του στην παρακείμενη, παλαιά, ακατοίκητη διώροφη, διατηρητέα μονοκατοικία της οδού Ελλης, όπου τον εγκατέλειψαν επί διήμερο.

Στη συνέχεια, το απόγευμα της 5ης Φεβρουαρίου 2006 τον πήραν από το εγκαταλειμμένο σπίτι της οδού Ελλης και αφού τον τοποθέτησαν σε ένα καρότσι που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά οικοδομικών υλικών, τον σκέπασαν με μια παλιά κουβέρτα, ώστε να μη φαίνεται, και εκμεταλλευόμενοι τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και την αραιή κυκλοφορία τον μετέφεραν περνώντας από κεντρικούς και μη δρόμους της Βέροιας, κατευθύνθηκαν προς τη γέφυρα Μπαρμπούτα, που οδηγεί στον ποταμό Τριπόταμο της Βέροιας, και αφού πλησίασαν στο ποτάμι, έβγαλαν από το καρότσι το πτώμα και το πέταξαν σε αυτό…

«Δεν τον πέταξαν στο ποτάμι»

Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου της οικογένειας του άτυχου αγοριού Μανώλη Αναστασάκη, το πτώμα του Αλεξ δεν κατέληξε στο ποτάμι αλλά βρίσκεται αλλού: «Από τη βαθιά μου γνώση που έχω από τη δικογραφία, πεποίθησή μου είναι ότι το σώμα του άτυχου παιδιού δεν πετάχτηκε στο ποτάμι αλλά με τη βοήθεια κάποιου ενήλικα το ίδιο βράδυ μεταφέρθηκε από το ακατοίκητο σπίτι της οδού Ελλης και βρίσκεται σε σημείο που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν και κρατούν το στόμα τους κλειστό. Αυτή η εκδοχή, το ότι δηλαδή το σώμα του παιδιού πετάχτηκε στο ποτάμι, είναι μια εκδοχή η οποία σταματά κάθε έρευνα, ωστόσο θεωρώ αδιανόητο πέντε παιδιά με ένα καρότσι, στο οποίο είχαν τοποθετήσει το σώμα του Αλεξ, να περνούν από κεντρικά σημεία της Βέροιας χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς».

Τελειώνοντας ο κ. Αναστασάκης τονίζει για μία ακόμη φορά την άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ακόμη, 5 χρόνια μετά, η μητέρα του άτυχου Άλεξ: «Αυτή η γυναίκα περνάει ακόμα και σήμερα έναν Γολγοθά και παραμένει αξιοπρεπής, γιατί πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται μήπως κάποτε της πουν πού βρίσκεται το σώμα του άτυχου παιδιού της».

Read More

And More