“Survivor”: Αίμα, δάκρυα και ιδρώτας! Αυτή είναι η συνταγή της τρελής επιτυχίας;

Ποιά… αξιολόγηση; Ποιός… Τσίπρας; “Survivor”, Ντάνος και… ξερό ψωμί! Ή΄μάλλον τώρα που το σκέφτομαι και χωρίς το… ξεροκόμματο, δεν είναι απαραίτητο. Αλλωστε, εκείνοι τραβούν τόσα για ΄μας, να μην κάνουμε κι εμείς κάτι γι ΄αυτούς;

Το “Survivor” ήρθε στους δέκτες μας και παρά το γεγονός ότι… δεν του το ΄χα, κατάφερε να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του. Σου μιλάω για κανονικό τηλεοπτικό τυφώνα, με όλα τα υπόλοιπα κανάλια να είναι στα… κεραμίδια από την απόγνωση.

Ναι, δεν του το ΄χα… Το θεωρούσα ξεπερασμένο… Το θεωρούσα ένα αγριάλιτι μίας άλλης εποχής… Και με τόση βαρβαρότητα γύρω μας στα χρόνια της κρίσης, τι να κάνεις το …εικονικής πραγματικότητας “Survivor”, όταν καθημερινά ζεις το κανονικό; Εδώ ισχύει μάλλον το γνωστό “είναι όλα βγαλμένα από την ζωή”! Ομως, έκανα λάθος…

Έκανα λάθος που θεώρησα πως αυτό το έργο το έχουμε ξανά δει… ¨Εκανα λάθος που θεώρησα πως πλέον όλοι ξέρουμε το πως ακριβώς λειτουργούν τα ριάλιτι και είμαστε πιο υποψιασμένοι και εκπαιδευμένοι… Έκανα λάθος που θεώρησα πως είναι όλο αυτό τόσο αναμενόμενο και τόσο προβλεπόμενο (από την στιγμή που έχουν προηγηθεί στην τηλεοπτική ζωή μας άλλα δύο “Survivor”) που πιο δεν έχεις… ‘Εκανα λάθος που θεώρησα πως τα ριάλιτι της συμφοράς και της… μπόχας ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Έκανα λάθος που θεώρησα πως ο τηλεοπτικός σκουπιδοντενεκές της προηγούμενης και βάλε δεκαετίας έχει κλείσει.

Από την άλλη μεριά θα μου πεις, γιατί να μην σημειώσει τρελή επιτυχία το “Survivor”; Κάθε φορά που τα κανάλια τηρούν ευλαβικά την συνταγή “αίμα, δάκρυα και ιδρώτας”, δεν βγαίνουν χαμένα… Σε περίπτωση δε που στο τρίπτυχο “αίμα, δάκρυα και ιδρώτας” τύχει να κολλήσει και το… “σπέρμα”, εκεί να δείτε τηλεοπτικό σουξέ! Γιατί όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη τηλεοπτική ιστορία, το… ριάλιτι πολλοί εμίσησαν, την… κλειδαρότρυπα, ουδείς!

“Survivor” τι σημαίνει; Εξωτικές παραλίες, εντυπωσιακή τηλεοπτική εικόνα, ημίγυμνα κορμιά, γκρίνια, ίντριγκα, νεύρα, αγωνία, μα πάνω απ ΄όλα αυτό που κορυφώνεται μέσα σε χρόνο-ρεκόρ, είναι το αίσθημα της ανάγκης για επιβίωση, το αίσθημα της αυτοπροστασίας και η λογική του… “ο θάνατός σου, η ζωή μου”!

Το “Survivor” είναι μία τεράστια αρένα που προσφέρει απλόχερα το… “άρτος και θέαμα” στους τηλεθεατές. Κυρίως δε για τον άρτο, οι παίκτες μπορούν να φτάσουν και φτάνουν στα άκρα. Ζουν την απόλυτη εξαθλίωση, ζουν τον απόλυτο εξευτελισμό, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και δεν τους νοιάζει…

Έτσι, είναι μάλλον… εθιστικό στα χρόνια της κρίσης και σε μία Ελλάδα που πεινάει, να βλέπεις τον άλλο να φωνάζει “πεινάω” και να είναι έτοιμος να σκοτώσει μέχρι και την μάνα του για ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά! Γιατί προφανώς εσύ νιώθεις ασφαλείς όσο ποτέ στον καναπέ σου…

Κατά τα άλλα; Γελάω πάρα πολύ με την παραγωγή όταν αποφασίζει να μας πείσει πως διαθέτει… ευαισθησίες και πως σκέφτεται πάνω απ ΄όλα τον… άνθρωπο!

Πως το είπε τις προάλλες ο Σάκης Τανιμανίδης; “Επειδή σας σκεφτόμαστε και επειδή κατανοούμε πλήρως την ανάγκη που έχετε να επικοινωνήσετε με τους δικούς σας , – κυρίως όσοι έχετε και παιδιά – η παραγωγή θα το φροντίσει”.

Έτσι, είδαμε να εκτυλλίσονται μπροστά στα μάτια μας, αυτές οι απίστευτα φορτισμένες συναισθηματικά εικόνες με τους παίκτες να σπαράζουν μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης, να την αγκαλιάζουν και να… φιλούν το γυαλί. Και όλα αυτά, όχι μην μπερδεύεσαι, δεν αποτελούν ύμνο του τηλεοπτικού εξευτελισμού… Γίνονται γιατί η παραγωγή έχει… ευαισθησίες και προσέχει τους παίκτες της.

Στην ίδια ακριβώς λογική χθες ο Σάκης προχώρησε και στη παρακάτω απίστευτη δήλωση. Τι είπε μεταξύ άλλων; Πως “η παραγωγή αποφάσισε ως ένα ελάχιστο φόρο τιμής για όλα αυτά που συνέβησαν με το τροχαίο και για τους δύο τραυματίες που πάνω απ ΄όλα απέδειξαν πως είναι… μαχητές της ίδιας της ζωής, να μην υπάρξει διαδικασία αποχώρησης”!!! Πόσο ευαίσθητη παραγωγούλα… Φαίνεται πως κι εκεί στον Άγιο Δομίνικο πάνω απ ΄όλα όλοι είναι άνθρωποι με… άλφα κεφαλαίο.

Τι άλλο θα ακούσουμε…

Read More

And More